Štěpán Kotrba tvrdě o budoucnosti USA. Ale i Evropy

24. 7. 2019

Publicista Štěpán Kotrba vyložil svůj pohled na to, co se dnes děje na Západě. Pětačtyřicátý prezident USA Donald Trump podle něj dokazuje, „že i blbec může vést supervelmoc“. Podobně tvrdý byl Kotrba i v kritice britských konzervativních elit. Britští lordi a miliardáři se skrze Brexit údajně ničí tak dokonale, že by to tak skvěle dokázal jen málokdo, uvádí článek PL.

Hromadu lidí fascinuje, že se značná část české konzervativní levice zahleděla do dvou procesů na Západě, které by měla levice odsuzovat - alt-right primitivismus amerického prezidenta Donalda Trumpa a brexitový primitivismus britských konzervativců v čele s neuvěřitelným klaunem Borisem Johnsonem. Přitom je to poměrně jednoduché. Oba procesy vystavují nafoukané západnictví zkoušce ve které neobstává. A oba procesy destruují (zevnitř) velká impéria tak důkladně a hloubkově, že kdyby to bylo zvenčí, je to důvodem k velké "světové" válce.

V USA je společnost polarizovaná mezi alt-right bílé fanatiky a alt-left barevné a multikulti fanatiky. Vítězství jedněch nebo vítězství druhých znamená obrovskou frustraci poražených, která se dá přirovnat pouze k porážce rasistického Jihu Martinem Lutherem Kingem a Nejvyšším soudem v případech Brown v. školní rada Topeky, Lovingovi vs. Virginie a dalších. Tehdy nadlouho skončila v USA moc bílého muže. Nyní hysterické, zejména barevné demokratky chtěly po volbách emigrovat z kolébky demokracie, plakaly a hroutily se. Psychiatři měli žně. Trump dokazuje, že i blbec může vést supervelmoc, aniž mu v tom může kdo zabránit. A demokratická opozice dokazuje, že pokud by USA vedla ona, bylo by to ještě horší. Dobře tak. Domeček z karet se zhroutil. O americkém století, o monopolárním světě už raději nikdo neuvažuje.

V Británii totéž dokazují konzervativní elity. Lordi a miliardáři jsou schopni škodit sami sobě tak dokonale a efektivně, jak by to nikdo jiný nedokázal. Libra se hroutí, Commonwealth také. Z velké Británie se stane nejspíš malá Brittanie a Irsko bude svobodné, Skotsko bude republika. A opět, neselhávají pouze přešlechtění toryové, šílenstvím je posedlá i labouristická opozice.

Středoevropská konzervativní levice ví, že Evropa nebude velká, když budou velké Spojené státy. Zrovna tak nebude Evropa velká, bude li ekonomicky ovládána Británií, Francií a Německem. Bude to vždy jen jejich kolonie. Multipolarita dává vyniknout i malým státům, zatímco monopol Společenství uhlí a oceli posiluje velké a ožebračuje malé. To předvedla v minulém volebním období i EU.

A tak čeští levičáci cynicky pozorují rozpad impérií, nostalgicky vzpomínají na RVHP a plebejsky fandí Rusku a Číně v jejich snaze o ekonomické zkrocení velmocí 19. století ve století 21. Už je vám to jasný?

Autor: 
Štěpán Kotrba
Zdroj: 
fb+ parlamentní listy