Kateřina Konečná na Radiožurnálu: Ministerstvo zahraničí měří dvojím metrem. Kritizuje Rusko, ale ve chvíli, kdy se porušovala lidská práva například na Ukrajině, tak mlčelo

6. 8. 2019

Místopředsedkyně ÚV KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná byla v úterý 6. srpna hostem pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu. Diskutovala o situaci v Praze, jak zdější Ruské velvyslanectví odmítá výzvu ČR, aby ruské úřady při nakládání s pokojnými demonstranty v Moskvě respektovaly základní lidská práva. Je správné, když české ministerstvo zahraničí kritizuje tvrdý postup ruské policie? A jak by se měla k opakovanému zatýkání demonstrantů a zadržování opozičních vůdců v Moskvě postavit Evropská unie?

„Kdyby ministerstvo zahraničí postupovalo stejně v případě Španělska, Turecka, Brazílie a všech států, kde k takovýmto věcem dochází, řekla bych, že jim věřím, že to myslí vážně. Takhle mi to připadá jako klasická protiruská reakce. Ve chvíli, kdy se porušovala lidská práva například na Ukrajině, ministerstvo zahraničních věcí mlčelo. Jde o reakci pro média. Kdyby ministerstvo opravdu myslelo politiku lidských práv vážně, nikdy by se nemohlo nevyjadřovat k tomu, jak jsme se v rámci EU chovali třeba v Katalánsku. Přijde mi to pokrytecké. Když to řeknu hodně natvrdo, do Rusů si můžeme kopnout, protože média a někteří voliči to mají rádi. Pokud se ale něco daleko horšího děje ještě blíž k nám, budeme radši mlčet a budeme to přehlížet.

Více na https://radiozurnal.rozhlas.cz/kritika-ruska-ministerstvo-zahranici-meri...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Český rozhlas Radiožurnál / 20 minut Radiožurnálu