Filip: Dostanu-li pozvánku na konferenci o česko-čínských vztazích, rád přijdu i vystoupím

11. 8. 2019

Optimální podobu česko-čínských vztahů se bude v polovině září v Poslanecké sněmovně pokoušet najít konferencekterou organizuje poslanec Jan Skopeček (ODS). V diskusi vystoupí třeba ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) či viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Skopeček v tiskové zprávě uvedl, že konferencí chce nastartovat změnu černobílého vnímání česko-čínských vztahů. Kritizuje, že debata o českých vztazích s Čínou se pohybuje mezi dvěma extrémy, tedy bezvýhradným uctíváním a absolutní dehonestací. Na jednu stranu podle něj zaznívají iracionální výzvy k ignorování a uzavírání se před jednou z nejrychleji rostoucích globálních ekonomik světa, na druhé panuje neschopnost připustit si rizika vyplývající z jiných hodnot, než které uznává Česká republika.

Konference, kde 17. září vystoupí i další politici, analytici či podnikatelé, by měla podle organizátorů nastartovat změnu černobílého vnímání česko-čínských vztahů. »Pokud chceme získat respekt velmocí, chovejme se dospěle a sebevědomě. Naším cílem nemají být nerealistické investice, ale postupné otevření čínského trhu i pro české podnikatele. To ovšem nepůjde, dokud nebudeme mít jasno, kam směřujeme,« uvedl Skopeček.

»Určitě jsem rád, že taková konference ve Sněmovně bude, ale s názorem kolegy Skopečka rozhodně nesouhlasím. Budu-li na takové jednání pozván, klidně na něm vystoupím a řeknu, že to černobílé vidění tady někdo spustil, ale rozhodně to nebyla KSČM,« řekl 1. místopředseda PS PČR a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny