Trump chce údajně koupit Grónsko, Putin s Macronem naléhavě jednají!

25. 8. 2019

V pondělí, dne 19.8.2019 se uskutečnila rychlá návštěva ruského prezidenta Vladimíra Putina ve Francii s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Návštěva Putina ve Francii se uskutečnila na základě iniciativy a žádosti francouzské strany.

Jednali spolu v letním sídle francouzských prezidentů na pobřeží moře. Putin se přesouval se svojí delegací z letiště ve Francii do tohoto sídla prezidentů pomocí 3 ruských vrtulníků za mimořádných bezpečnostních opatřeních.

Nejednalo se o dlouhodobě předem plánovanou a avizovanou státní návštěvu, ale o naléhavé pracovní setkání nad problémy současné doby.

Zajímavé na celé návštěvě bylo to, že oba státníci uspořádali společnou tiskovou konferenci před svým jednáním, kde sdělili novinářům o čem spolu budou jednat. A po jednání už novinářům neřekli ano slovo! To se nikdy nestalo! Na tiskové konferenci bylo uvedeno, že prezidenti budou hovořit o situaci na Ukrajině, v Sýrii, v Iránu a o nové architektuře Evropy, kdy Rusko bude součástí Evropy.

Čeští novináři pak o tomto setkání prezidentů informovali tak, že francouzský prezident Macron dával Putinovi otázky, že prezident Macron upozorňoval Putina, Macron vyzýval Putina a zdůrazňoval Putinovi (!)…. Jakoby chudák Putin přiletěl na kobereček se zpovídat zrovna Macronovi? Samozřejmě  to je tradiční postoj české mediální žumpy vůči Ruské federaci a prezidentu Putinovi. To podstatné jim opět uniklo!

Ačkoliv všechny tyto témata mohly byt na schůzce prezidentů dotčeny, kdy každý z prezidentů k tomu řekl pohled své země a co by se mělo a mohlo udělat, šlo hlavně úplně o něco jiného! A šlo zcela o zásadní věci pro Evropu a pro vztah Evropy a USA.

Šlo o Dánsko a plynovod Nord Streem 2 (na ruském jazyce o Severnyj potok 2)!

Tento plynovod má být postaven a uveden do provozu 31.12.2019. S jeho výstavbou se začalo v roce 2015 a má zvýšit přepravní kapacitu z 55 mld metrů krychlových plynu ročně na 110 miliard. S jeho výstavbou souhlasí Ruská federace, Spolková republika Německo, Finsko a Švédsko, přes jejichž území půjde, ale i Francie a další země tranzitu, jsou tam na dodávky plynu podepsány už i kontrakty.

Ale Dánsko, které vlastní část teritoriálních vod Baltského moře začalo dělat pod vedením USA problémy tomuto projektu. Do protestů proti Nord Streem 2 byli zapojeni dánští ekologové, kteří se aktivně bouří proti této "rouře", která prý zničí všechno živé v Baltském moři. Přitom na dně tohoto moře je mnoho potrubí. Je tam i Nord Streem 1, který však nikomu nevadí!?!

O co jde? Dne 31.12.2019 končí smluvní vztah Ruské federace s Ukrajinou o tranzitu ruského plynu přes území Ukrajiny do Evropy. Tím, jak skončí tranzit plynu, Ukrajina přestane dostávat miliardy dolarů ročně za tento tranzit, protože se jedná o obrovské objemy plynu. Jsou to miliardy dolarů získané bez jakéhokoliv obchodního rizika a bez vynaložení práce! Ukrajině budou tyto miliardy samozřejmě scházet. Zároveň se tím eliminuje pro evropské odběratele ruského plynu riziko přerušení tranzitu ruského plynu do Evropy ze strany Ukrajiny, kdy nestabilní ukrajinský režim, přerušením dodávek vydíral v předchozích letech všechny a žádal po Rusku nižší ceny pro Ukrajinu!

To se vůbec, ale vůbec (!) nehodí do „krámu“ USA a prezidentu Trumpovi. USA ovládají Ukrajinu a její politickou scénu a mají ji jako beranidlo vůči Ruské federaci.  Chtějí prostřednictvím Ukrajiny vtáhnout Rusko do lokální války, která by se později mohla rozšířit na celou Evropu. Přičemž USA jsou připraveny bojovat v této válce do posledního ukrajinského vojáka!

Aby si USA udržely Ukrajinu v této pozici narušitele klidu na ruské státní hranici, budou v případě spuštění Nord Streem 2 nuceni finančně sponzorovat Ukrajinu a její armádu v řádu miliard dolarů ročně. A to se jim nechce!

Proto prezident Trump ohlásil, že poletí do Dánska a bude tam jednat o odkoupení Gronska, protože prý Dánsko nemá dost peněz na financování potřeb tohoto největšího ostrova na světě. Samozřejmě USA nechtějí koupit Grónsko, oni ví, že není na prodej. USA naposledy kupovaly nějaké území za dob Napoleona.

Je to mediální odpoutání pozornosti od podstaty věci! Dánské království (jako majitel ostrova Grónsko, který je největší na světě) se tak stalo jedinou záchranou plánu USA proti dokončení Nord Streem 2!

Trump také potřeboval odpoutat pozornost tuzemských, ale i globálních medií od „podivné“ sebevraždy finančníka Jeffreyho Epsteina, obviněného z pedofilie, ze zneužívání nezletilých dívek, kdy tato kauza zasahuje do nejvyšších pater americké politiky.

Dánsko má za úkol s podporou USA a jejich satelitů zabránit dokončení Nord Streemu 2 v termínu do 31.12.2019! USA jsou připraveny Dánsku poskytnou za tímto účelem nějaké finanční kompenzace, doposud blíže neurčené, včetně materiální výbavy a výzbroje pro dánskou armádu!

Tím bude donuceno Rusko jednat s Ukrajinou o nové tranzitní smlouvě a mezitím bude muset dodávat plyn do Evropy ukrajinskou cestou a platit Ukrajině za tranzit! Je jedno, jak dlouho se pak bude jednat, protože to bude trvat delší dobu, taková smlouva se nepodepisuje na pár měsíců!

Ukrajina tak bude mít z tohoto tranzitu i peníze na další váleční avantýry na východě Ukrajiny na Donbasu, což je mimořádně důležité a prioritní pro USA!

Samozřejmě, že jde američanům také o jejich břidlicový plyn, který dováží zkapalněný lodními tankery z USA do Evropy! Problémy s dodávkami ruského plynu do Evropy jim přijdou v zimním období vhod, protože je poptávka po plynu největší. Jde jim o prachy! O miliardy dolarů. Jde jim o to uchytit se na evropském trhu! Jde o velký business pro soukromé americké firmy, ne však prioritně pro americký stát!

Nord Streem 2 je k 19.08.2019 ze 73,6 % hotov. Do konce roku už nezbývá mnoho času!

Začíná bitva o postoj Dánského království, které má 5,7 milionu obyvatel. Rusko toho moc proti Dánsku v ekonomické oblasti nezmůže protože s ním prakticky neobchoduje, ale Francie a Německo se svými spojenci mohou s dánskou ekonomikou a politickou scénou Dánska silně zamávat!

Začala bitva velmocí na geopolitické šachovnici! Nad Dánskem budou létat třísky!

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM