Francie - Moskva: Macronův obrat k Rusku potvrzen, směřuje k uvolňování napětí a jiným geopolitickým vztahům

10. 9. 2019

Tereza Spencerová potvrzuje ve svém komentáři trend, který před časem avizoval na základě zpráv ze světa mediální úsek Plzeňského KV KSČM. Do českých veřejnoprávních medií to zatím ještě nedošlo.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v Paříži na schůzce velvyslanců republiky 27. srpna 2019 mimo jiné prohlásil: "Jsme v Evropě, pokud nepostavíme nový vztah s Ruskem, zůstane nám napětí, zmrazený konflikt a následky studené války". "Musíme znovu promyslet náš vztah a znovu ho i vybudovat." "Každý den musíme podniknout kroky tímto směrem," oznámil velvyslancům. V další části vystoupení dodal, že představitelé ministerstva zahraničních věcí a ozbrojených sil Francie brzy odjedou do Ruska na rozhovory K tomu náš komentář zde.

 To se již stalo, zaznamenala dnes ze světového tisku "ranní kávička" Terezy Spencerové takto:

→ ministři zahraničí a obrany Jean-Yves Le Drian a Florence Parlyová obnovili v Moskvě pět let „pohřbenou“ činnost rusko-francouzské Rady pro bezpečnostní spolupráci, což je jasným pokračováním Macronova „obratu k Rusku“… je potvrzena Macronova cesta do Moskvy na příští květnové oslavy vítězství ve druhé světové válce, Paříž přebírá iniciativu od Berlína a tlačí se „na pilu“ při řešení ukrajinské krize, klade důraz na plnění minských dohod, což je problém hlavně pro Kyjev, který své závazky neplnil, Putin ze své strany udělal gesto s výměnou zajatců/vězňů… to vše navazuje na Macronův programový projev před francouzskými velvyslanci, v němž na konci srpna v Paříži mimo jiné prohlásil, že „žijeme na konci západní hegemonie“, že „světový řád se otřásá jako nikdy dříve a otřásá se kvůli chybám, jichž se Západ dopustil v některých krizích, ale také v kvůli volbě chování v USA v posledních několika letech – a netýká se to jen současné administrativy...“ „odstrkovat Rusko od Evropy je zásadní strategická chyba,“ protože „buď Rusko tlačíme do izolace, což jen navýší napětí, nebo Rusko dotlačíme k většímu spojenectví s jinými mocnostmi typu Číny, což nebude v našem zájmu,“ konstatoval a vyzval k „přehodnocení“ vztahů s Ruskem, protože jinak hrozí, že Evropa uvízne v „zamrzlých konfliktech“ a zůstane prostorem „strategického boje mezi USA a Ruskem“… „Někteří naši partneři nás budou dál tlačit k uvalování dalších sankcí, ale to není v našem zájmu. Potřebujeme v Evropě budovat architekturu důvěry…“ nyní hodlá Macronova Francie urychlit jednání o Ukrajině v „normandském formátu“, do nichž se ale hodlá zapojit i Trump, který aktuálně označil (podle všeho už formálně hotovou) mírovou dohodu s Talibanem za „mrtvou“, což ovšem jen znovu dokazuje, že uzavírat dohody, natož mírové, za účasti USA jeví se být lehce bláhovým…

Čtěte také:

Schůzka Macron - Putin ve Francii - srpen 2019:

https://plkr.kscm.cz/cs/aktualne/aktuality/trump-chce-udajne-koupit-gron...

Dlouhodobý trend Ruska a Číny:

https://plkr.kscm.cz/cs/aktualne/nase-informace/strategicky-obrat-ruska-...

Autor: 
Tereza Spencerová, perex: jk
Zdroj: 
https://prima.iprima.cz/