KSČM opakovaně: Sloučit tři státní zdravotní pojišťovny do jedné

11. 9. 2019

Vyhrocenou situací ve zdravotnictví se budou ve čtvrtek zabývat poslanci. Na návrh KSČM se vedení Poslanecké sněmovny dohodlo na zařazení mimořádného bodu, v němž budou chtít poslanci slyšet, jak hodlá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) řešit situaci v resortu.

"KSČM jde o to, aby nebyl vyhrocen spor mezi ministerstvem zdravotnictví, zdravotními pojišťovnami a odbory tak, jak to kulminovalo od minulého týdne do pondělí, jsme přesvědčeni, že to má řešení. Klub KSČM dlouhodobě prosazuje, aby stát nevlastnil tři zdravotní pojišťovny ale jenom jednu, to znamená, aby byly sloučeny Všeobecná zdravotní pojišťovna, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Zdravotní pojišťovna ministerstva obrany s tím, že potom by přepočítání rezerv do VZP znamenalo, že jejich část může být uvolněna do platů zdravotního personálu," řekl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip na úterní tiskové konferenci, kde byl také předseda Poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

„Přidělení portfolia »dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost« české zástupkyni v Evropské komisi (EK) Věře Jourové (ANO) považuji za krok proti zájmům České republiky. Toto portfolio znamená, že se bude paní Jourová muset velmi výrazným způsobem angažovat v problémech, které jsou mezi Evropskou komisí, Polskem a Maďarskem. A to si myslím bude velký tlak na to, aby Visegrádská skupina nepostupovala jednotně. Některým politkům v Evropě jednotný postup V4 vadí. Oblast, kterou má mít Jourová na starosti, není pro ČR výhodná. Jako tranzitní země potřebujeme hospodářskou, dopravní, nebo podobnou oblast, řekl Filip.

Více v záznamu - https://www.facebook.com/komunistickastranacechamoravy/posts/15437420057...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM