Rozhodně potřebujeme masivně podpořit investice, zejména veřejné projekty. Tento fond ale neřeší otázku, jak získat do eráru další zdroje, řekl Dolejš k Národnímu rozvojovému fondu

20. 9. 2019

Zástupci vlády a čtyř největších komerčních bank, ČSOB, Komerční banky, České spořitelny a UniCredit Bank, podepsali memorandum o spolupráci při vzniku Národního rozvojového fondu. Má sloužit k financování investičních projektů na podporu sociálního a ekonomického rozvoje. Banky do fondu investují sedm miliard korun. Potřebujeme tenhle fond? Na to se ve čtvrtek v pořadu České televize Události, komentáře snažili odpovědět členové hospodářského výboru sněmovny Jiří Dolejš (KSČM) a Milan Feranec (ANO).

"Rozhodně potřebujeme masivně podpořit investice, zejména veřejné projekty, protože nám jednak zpomaluje ekonomický růst a máme tady také určitý deficit. Otázka je, kde na to vzít a jakým způsobem. Tento fond je institut kolektivního investování, to není investování státu. Stát je pouze spoluorganizátorem a garantem toho, že investice, které tam dají soukromé banky, budou určitým způsobem využity a vrátí se. Obavy, že by to mělo dopad na klienty bank, jsou tedy liché, protože předpokládám, že banky tam alokují své nadbytečné zdroje proto, aby na nich vydělaly. Jestli zrovna tenhle fond potřebujeme? Je to jeden z možných nástrojů, který ale neřeší, o čem byla debata. Debata byla o tom, jak získat do eráru nějaké další zdroje, a jestliže banky mají zhruba 100 miliard zisku, tak jestli zainvestují do kolektivního fondu nějakých 7 miliard, tak to jsou dvě nesrovnatelné záležitosti," řekl mj. Dolejš.

Více v pořadu Události, komentáře - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/219411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Události, komentáře/ČT24