Valenta (KSČM): Pomohli jsme odstranit amorálnost při pobírání finančních náhrad za kumulaci funkcí

25. 9. 2019

Právě se ve sněmovně podařilo, a to poměrně výraznou většinou 118 hlasů, odkázat do přijatelnějších mezí sběratele tzv. uvolněných funkcí. Nově již tyto osoby nebudou pobírat plné odměny za všechny své "uvolněné" funkce, ale vždy z nich ta druhá a eventuálně další, budou oceněny jen 40 % z příslušné mzdy. I tak je to ale ještě relativně hodně, ale začít omezovat tuto amorálnost se nějak musí.

Poslanci tak přehlasovali Senát, který příslušnou novelu Sněmovně vrátil a finančně omezovat sběrače funkcí odmítal. Jsem rád, že se už nebudou opakovat takové situace, kdy mezi poslanci byly osoby, které ještě například vykonávaly (či vykonávají) funkci poslance, primátora a náměstka hejtmana za 3 plné platy, které často v souhrnu překračovaly částku 200 tisíc Kč/měsíc, nebo poslance a hejtmana za 2 plné platy ve výši obdobné.

Za zrušení tohoto racionálního návrhu (odmítali restrikci) se především stavěli poslanci elitářsky orientovaných politických subjektů (ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL), ale většinově bohužel i zákonodárci z řad ČSSD, a někteří jednotlivci z jiných sněmovních stran. Naštěstí názor rozumné většiny zvítězil. Den má jen 24 hodin a skutečně kvalitně vykonávat několik uvolněných funkcí ve vzájemném souběhu prostě nelze.

Autor: 
Jiří Valenta, poslanec Poslanecké sněmovmy
Zdroj: 
fb