Peking vypověděl "Smlouvu o partnerství" s Hlavním městem Prahou a podle České televize prý dokonce vyhrožuje Praze!

10. 10. 2019

Podívali jsme se na www stránky Velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze, abychom zjistili, jak se věci mají a o jaké výhrůžky z čínské strany vůči Praze jde.

Zde je zveřejněné "Prohlášení Kanceláře pro mezinárodní záležitosti magistrátu města Pekingu" o vypovězení sesterského partnerství mezi Pekingem a Prahou.

Od listopadu 2018 vedoucí představitelé nové koalice hlavního města Prahy ignorovali základní pravidla mezinárodních vztahů a mezinárodního konsensu. I přes jednoznačný postoj a nesouhlas čínské strany podnikli opakovaně nevhodné kroky a vyjádření na otázky týkající se klíčových zájmů Číny ohledně Tchaj-wanu a Tibetu, což představuje hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Číny a záměrné porušování sesterského partnerství s Pekingem. Tyto činy způsobily vážné negativní dopady. Město Peking se musí vyhradit proti takovému chování.

Vzhledem k tomu, že politické předpoklady a základy pro partnerství mezi oběma městy již neexistují, z pověření magistrátu města Pekingu tímto Kancelář pro mezinárodní záležitosti města Pekingu prohlašuje, že město Peking s okamžitým účinkem vypovídá sesterské partnerství s hlavním městem Prahou a pozastaví s ním veškeré oficiální styky.

Doufáme, že příslušní vedoucí představitelé hlavního města Prahy si co nejdříve uvědomí své chyby a konkrétními kroky napraví negativní dopady.

Kancelář pro mezinárodní záležitosti

Magistrátu města Pekingu

9. října 2019

Zde je odkaz na www stránky velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze, v České republice:

http://www.chinaembassy.cz/cze/xwdt/t1706623.htm

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
www stránky - Embassy of the People's Republic of China in the Czech Republic