Žádná vláda nikdy nenamítala nic proti principu jedné Číny. Když zastupitel slíbí, že bude dodržovat ústavu a zákony, tak si nemůže vymiňovat, co je v rozporu s celostátní politikou, řekl v ČT Vojtěch Filip

11. 10. 2019

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip byl ve čtvrtek 10. října hostem pořadu Události, komentáře. O česko-čínských vztazích a turecké invazi diskutoval s radní hlavního města Prahy Hanou Marvanovou, Alešem Chmelařem (ČSSD), náměstkem ministra zahraničních věcí a Ondřejem Benešíkem, místopředsedou KDU-ČSL.

„Česká republika chce být právním státem. A v právním státě platí určitá pravidla. Mimo jiné respekt k zákonům. Každá smlouva je dvoustranný akt, shodla se na ní nějaká reprezentace Pekingu a Číny a jestliže se na té smlouvě nedohodne nová politická reprezentace, tak ta smlouva končí. Peking to udělal rychleji než Praha, takže smlouva není. A já jenom říkám, že opravdu nikdo nevolí do magistrátu hlavního města Prahy, aby ti zastupitelé rozhodovali o státní politice České republiky. Od toho volí poslance. Nikdy žádná vláda nenamítala nic proti principu jedné Číny. Když zastupitel slíbí, že bude dodržovat ústavu a zákony, tak si nemůže vymiňovat, co je v rozporu s celostátní politikou. Slova čínského velvyslance o tom, že by Praha měla přehodnotit svůj přístup, nepovažuji za výhrůžku, nýbrž za konstatování faktů. Není tak bezvýznamné, kolik míří do české metropole tady čínských turistů, řekl mj. Filip.

Více v záznamu v pořadu Události, komentáře

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Události, komentáře/ČT24