Středoškolští studenti uměleckých škol polepili v Plzni dům, kde měl v roce 1989 sídlo tehdejší Krajský výbor KSČ. Učinili tak po 30. letech, jako jejich předchůdci v listopadu roku 1989

22. 10. 2019

Ta velká budova je dlouhé roky v majetku města Plzně, od srpna loňského roku je údajně opuštěná a je v žalostném stavu. Přitom stojí na nejlukrativnějším místě ve městě, na Americké třídě, 5 minut od centra města a mohla by na nájmech vydělávat miliony korun ročně pro město Plzeň.

Bylo by dobré v této souvislosti znát informaci, proti kolika svým občanům město Plzeň řízené ODS a jeho městské obvody vedou exekuce za neplacení nájmu za bydlení, či za nezaplacení odvozu komunálního odpadu? Budou jich v Plzni možná tisíce. Město to zdůvodňuje tím, že se vůči majetku města musí chovat jako zodpovědný hospodář!

No, tady v případě této budovy je to spíše na žalobu na primátora Baxu a na zodpovědné činitele města, že takto pofiderně a špatně hospodaří s veřejným majetkem města, který by mohl nosit městu každý rok zlatá vejce do rozpočtu města!

Pikantní na celé akci lepení studentských plakátů je, že se k této zchátralé budově města přišel vyfotit i hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard z ČSSD, když tam studenti lepili plakáty. Asi toho má hodně na práci! Naštěstí mu tady nic nespadlo na hlavu i když nedávno vypadla z vyššího okna tabule skla a roztříštila se o chodník před kolemjdoucími!

Ale zpátky ke studentům. Dnešní středoškolští studenti plzeňský středních uměleckých škol, kteří se narodili 14 či 15 let po Sametové revoluci, ti, kteří tam lepili plakáty, toho pravděpodobně mnoho neví o tom co skutečně bylo v naší zemi před rokem 1989. A asi ani neví, co se stalo 17.11.1989 na Národní třídě.

Jejich akce, tak jak byla prezentována veřejnosti v mediích vyznívá „přihlouple“. Středoškolští studenti se nechali opět někým zmanipulovat! Někým, kdo je na tu myšlenku přivedl a vytvořil jim v rámci času výuky všechny podmínky pro to, aby mohli vyrobit a polepit plakáty tento městský dům. 

Tyto dnešní studentíky čeká ještě v životě překvapení, až se dozví, že 17. listopad 1989 byl podvod, že byl předem připravený a domluvený lidmi v pozadí! Že veřejné sliby, které tehdy dával Václav Havel a jiní protagonisté občanům zůstaly nenaplněny! Že Václav Havel tehdy často národu otevřeně lhal!

K tomu se studenti teprve dopracují, až opustí školu, kde jim teď vypráví bajky o Sametové revoluci. Zjistí to až si začnou hledat práci. Až zjistí kolik dnes stojí nové byty pro mladé rodiny a kolik stály tenkrát za komunistů a kolik se jich stavělo tenkrát a kolik se jich staví dnes! Až zjistí jak to bylo s výší nájmů za bydlení tenkrát za socialismu a kolik stojí nájmy bytu dnes. Až si budou klást otázku, jak to, že bylo školné na vysokých školách za komunistů zadarmo a jak je to dnes? Pravděpodobně se studentům leccos začne jevit v reálném životě jinak, než jim nyní nalévají do hlavy jejich učitelé v umělecké škole!

Nakonec se vkrádá otázka, kdy půjdou tito studenti uměleckých škol, kteří o sobě tvrdí, že rozumí politickému dění, polepit budovu ODS v Plzni? No té strany, která rozkradla a vyprodala za hubičku po Sametové revoluci po roce 1990 tuto zemi! Jestli se půjdou studenti zeptat primátora Martina Baxy z ODS, jinak známého lidového vypravěče, který by mohl okamžitě hrát Kecala v Prodané nevěstě rovnou v Národním divadle, komu dnes patří Plzeňský Pivovar a za kolik byl prodán vládou ODS Japoncům a proč? A za kolik jej prodali Japonci Jihoafričanům a ti potom dále? A komu dnes patří Bohemia Sekt, Stock Plzeň - Božkov, Keramičky a Pórobetonky v okolí a jiné výdělečné velké továrny? Kolik stovek miliard korun zisku ročně vyprodukovaného českými rukami z těchto privatizovaných, původně českých firem, odtéká jako dividenty do zahraničí k jejich vlastníkům, kde se po zdanění za ně staví v jejich zemích moderní silnice, nemocnice, nové školy, sportoviště a plavecké bazény pro jejich občany! Ne u nás v České republice, ale u nich!

Budete překvapeni studenti, jak je ten samet ve skutečnosti drsný! Jak desetitisíce lidí bloudí po naší zemi bez střechy nad hlavou, spí pod mosty a vybírají popelnice, aby měli alespoň co jíst! Jak statisíce dospělých lidí naší malé země pronásledují exekutoři! Jak statisíce lidí jsou bez práce! Budete překvapeni, co všechno bylo ukradeno a vyprodáno za hubičku! Budete překvapeni, co všechno bylo lidem slibována v listopadu 1989 a jaká je skutečnost! Zjistíte, jak láska a pravda v naší zemi nezvítězily! Že zvítězila nenávist a lež!

V každé společnosti, v české, americké, britské a jiných je zpravidla něco špatně, co se dá kritizovat. Stejně tak tomu bylo i u nás za doby socialismu před rokem 1989. Není tomu jinak ani teď za dravého tržního kapitalismu, jak ukazují výše uvedené řádky textu! Za socialismu byl na prvním místě pozornosti státu a celé společnosti čověk, aby mohl důstojně žít, bydlet, vychovávat svoje děti, mít práci, bezplatný přístup všech vrstev obyvatelstva ke všem stupňům vzdělání, mít bezplatnou a na světové úrovni lékařskou péči a aby žil v míru! Dnešní kapitalismus má jiné priority, obyčejní lidé mezi ně nepatří!

Nashle studenti ve Vaší brzké dospělosti!

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM