Hlavní výsledky Putin-Erdoganových rozhovorů - společného memoranda o situaci v Sýrii. ČT prohlášením státníků opět usvědčena ze lží!

22. 10. 2019

Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan se setkali 22.10.2019 v ruském městě Soči, aby diskutovali o celé řadě otázek, se situací v Sýrii a tureckou vojenskou operací se mělo očekávat hlavní téma jejich konverzace.

V tiskovém prohlášení, které následovalo po rozhovorech ruských a tureckých prezidentů o Sýrii , uvedl Vladimir Putin, že zahraniční síly, které jsou v arabské republice v současnosti rozmístěny nezákonně, musí odejít, aby se země vrátila ke stabilitě. Dodal, že Turecko sdílí tuto vizi, jakož i myšlenku, že musí být zachována integrita Arabské republiky.

Samostatně obhajoval, že syrská vláda a kurdské síly musí vést rozsáhlé rozhovory, aby zohlednily zájmy všech náboženských vyznání, která v zemi existují. Putin poznamenal, že Rusko sdílí obavy Turecka ohledně separatistických sentimentů v Sýrii, které, jak řekl ruský prezident, byly povzbuzeny zvnějšku.

Ruský ministr zahraničí Sergei Lavrov v tomto ohledu zdůraznil, že provádění společného memoranda podepsaného dvěma předsedy v důsledku rozhovorů podkopá „jakékoli separatistické hry“ prováděné na syrském území.

Ve společném memorandu obou předsedů se obě země zavázaly, že budou usilovat o nalezení trvalého politického řešení pro Sýrii v rámci mechanismu Astana, a slíbily, že budou v tomto úsilí pomáhat Ústavnímu výboru.

Společné hlídky v Sýrii

Oba prezidenti dosáhli dohody, že turecká vojenská operace v Sýrii bude omezena na vzdálenost do 30 km od turecko-syrské hranice. Moskva vysílá vojenskou policii, zatímco Damašek vysílá pohraniční stráže, aby zajistil odstranění sil YPG a jejich zbraní do „hloubky 30 kilometrů od hranice“. Operace musí být dokončena v časovém rámci 150 hodin.

Poté, co budou síly YPG odstraněny, uspořádají Turecko a Rusko společné hlídky na východ a na západ od vojenské operace v Ankaře, pokrývající 10 kilometrovou zónu, s výjimkou města Qamishli.

Mírové urovnání začíná

Ruský ministr zahraničí Sergei Lavrov po skončení rozhovorů mezi dvěma prezidenty prohlásil, že podepsané memorandum zajistí konec krveprolití v Sýrii, přičemž argumentuje, že se jedná o důležitý krok směrem k syrskému mírovému urovnání.

Současně ruský ministr obrany Sergej Shoigu v návaznosti na setkání v Soči uvedl, že USA, které v současné době stahují své jednotky ze severní Sýrie podle svých dohod s Tureckem, musí splnit všechny své závazky v Sýrii do 1 hodiny. a 31 minut. Shoigu dodal, že Erdogan a Putin nemluvili o tom, jak dlouho budou turecké síly zůstat v zóně zahrnující operaci Mírové jaro v Sýrii.

Návrat uprchlíků z války

Erdogan a Putin se také zabýval humanitárním aspektem situace v Sýrii, přičemž ruský prezident uvedl, že strany souhlasí s tím, že by se měl usnadnit návrat syrských uprchlíků, protože by to především zvedlo břemeno ze zemí, které je přijaly. Memorandum obou zemí zdůraznilo, že návrat uprchlíků musí probíhat bezpečným a dobrovolným způsobem.

Turecká vojenská operace v Sýrii

Ankara zahájila 9. října operaci Mírové jaro zaměřené na kurdské síly zabírající severní Sýrii na východ od Eufratu. Kurdské SDF a YPG, které tyto oblasti ovládají, považuje Turecko za pobočky PKK, které Ankara považuje za teroristickou organizaci.

.....................................................

Stručné body dohody:

1/ Rusko i Turecko trvají na teritoriální celistvosti Sýrie, (nebo-li nikdo nebude mít autonomii, nebo ubírat Sýrii část území)

2/ Sýrie musí být osvobozena od nezákonného pobytu cizích armád, (nebo-li USA, Francouzi , Britové a další musí odejít).
V Sýrii mohou být v souladu s mezinárodním právem pouze Rusové, Iránci, kterým dala souhlas syrská vláda a parlament, a částečně Turci, těm to umožňuje dohoda z Adenu, mandát RB OSN nemá nikdo, tedy všichni ostatní jsou okupanti cizí země.

3/ Obě strany se shodly, že separatismus v Sýrii byl podporován z venku (nebo-li Američané platili Kurdy za rozbití Sýrie)

4/ Situace v Sýrii nebrání dále pracovat na ústavních změnách Ústavního výboru (nebo-li změny ve vnitřním politickém uspořádání se dají připravovat už teď i když se válčí)

5/ Od středy 23. 10. ruská armáda a ruská policie vstoupí do oblastí, kde operuje turecká armáda. Musí se zamezit útěku teroristů z věznic. Rusové budou společně s Turky hlídat pohraničí ve vzdálenosti 10 km od hranic s Tureckem. ( nebo-li Rusko se postará, aby se brzy pohraničí uklidnilo a už se nebojovalo)

6/ Rusko a Turecko vyzývají organizace OSN, by napomohly návratu syrských uprchlíků do země bez ohledu na jejich politické názory, sociální a rasový původ.

Odkaz na náš další článek o lžích České televize o Sýrii z 8.10.2019:

https://plkr.kscm.cz/cs/aktualne/aktuality/ceska-televize-nehorazne-lze-...

Autor: 
Tim Korzo, (jk fb)
Zdroj: 
https://sputniknews.com/world/201910221077116176-key-highlights-from-putin-erdogan-talks-as-they-discuss-situation-in-syria/