JUDr. Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu k 30. výročí Sametové revoluce s rozpaky 

8. 11. 2019

Dne 7.11.2019, v předvečer 30. výročí tzv. Sametové revoluce z roku 1989, vystupoval v dopoledních hodinách na ČT 24, předseda Ústavního soudu České republiky pan JUDr. Pavel Rychetský. 

V době Sametové revoluce v roce 1989 to byl jeden z vůdců nově vzniklého protestního Občanského fóra - OF, proti tehdejšímu režimu. 

Později po rozpadu Občanského fóra, které se rozpadlo na ODS – Občanskou demoktratickou stranu a OH - Občanské hnutí, stál Rychetský právě v čele Občanského hnutí, které později zaniklo. 

Jako revolucionář JUDr. Pavel Rychetský tehdy zamířil přímo z podia na Václavském náměstí do nejvyšších justičních funkcí a to na funkci generálního prokurátora Československé socialistické republiky (ČSSR).

Na ČT 24 odpovídal na otázku, jak vnímá události 17. listopadu 1989 po 30-ti letech?

Odpověděl, že je vnímá s rozpaky. Na jedné straně uspokojení z toho, že padl komunistický režim a mohla se začít budovat republika na demokratických principech.

Na druhé straně to vnímá s rozpaky a to z toho důvodu, že se nepodařilo vyřešit v naší zemi sociální otázku, kterou Masaryk pokládal pro Československo za zásadní! Dnes prý máme v zemi 250.000 bezdomovců a 1.000.000 lidí v exekuci! A to je prý to, co se nepovedlo! (Tolik Rychetský).

No, na tak malou zemi, která má deset milionů obyvatel, včetně nemluvňat a starců je to slušný výkon politické reprezentace! Nemyslíte?

Co k tomu musíme ovšem dodat je, že pan Rychetský a celá Soudcovská unie se o sebe dokázali postarat v novém polistopadovém režimu naprosto luxusně! Velice nadstandardně! Jejich platy mnohonásobně převyšují průměrné platy v zemi a jak vidíme z různých projevů soudců stále je to málo! Všichni žijí v jiném světě, než většina národa! O platech ústavních soudců nemá cenu ani hovořit!

V souvislosti s porážkou komunistického a často prezentovaného jako protilidového režimu a na druhé straně vítězstvím svobody, pravdy a lásky v roce 1989, je málo známá skutečnost, že nejvíce exekucí na své vlastní občany podává český stát! 

Stát reprezentovaný politiky na různých úrovních a v různých organizacích zřizovaných státem, počínaje obcemi a konče centrem státu, kteří nemají nic jiného na mysli, než blaho svých občanů a svého národa! A oni politici jim v tom chtějí pomáhat při každé příležitosti, kdy jen to jde!

Z tohoto je patrné, že tady v těchto tvrzeních něco není v pořádku, že slova jsou v rozporu s každodenní realitou!

Není žádným tajemstvím, že se z exekucí stal obrovský business pro různé „klany“ propojených advokátů, právníků a exekutorů. Samozřejmě všichni mají beránčí tvář a někteří z nich jsou dokonce ozdobami významných společenských banketů. Oni argumentují tím, že vymáhají jen exekuce, které rozhodl nezávislý soud. To je pravda. Ale už neřeknou, že soud rozhodl například vymáhat exekuci 5000,- Kč, ale exekutor napsal dva dopisy a je z toho najednou 14.000 Kč a více.

A tak na dlužníky, kteří padli na kolena se sesypaly „vlčí smečky“, které jsou připravené v rámci rádoby „spravedlnosti“ a „vlastního businessu“ vysát z nebožtíka i krev!

Soudy si často nikoho nezvou, aby zjistily pravdu, jestli je exekuce oprávněná či nikoliv. Soudy to schvalují bez přítomnosti obžalovaného, jako na běžícím páse! Většina z nich nemá šanci se bránit této rozjeté mašinérii!

Předseda Rychetský a jemu podobní se teď diví, že velká část dospělých občanů, kteří v té době žili a pamatují si poměry, hodnotí minulý režim před rokem 1989 jako lepší, než ten současný! A to přes obrovskou mediální propagandu proti minulému režimu. 

Mnoho už toho Rychetskému a spol. nezůstalo, co těm lidem v roce 1989 slibovali z podií a jaká je realita. Podařilo se jim rozdělit národ na úzkou bohatou elitu a vrstvu lidí, ždímaných daněmi, vysokými nájmy, poplatky všeho druhu a exekucemi! 

Jediné, čím může Rychetský a spol. ještě argumentovat je, že v listopadu 1989 vybojovali pro lidi svobodu! No, jak pro koho? Ty desetitisíce lidí, které současný režim nahnal jako bezdomovce na ulici a spát pod mosty, kteří vybírají na ulici popelnice, aby měli alespoň co jíst, a ten milion lidí v exekuci jsou fakt hodně svobodní! Ale úplně jinak, než všichni čekali!

Při příležitosti 30. výročím Sametové revoluce se ukazuje, že v naší zemi zvítězil cynismus,  mentalita vlčí smečky, nenávist a lež!

 

Profil JUDr. Pavla Rychetského:

Narodil se v rodině pražského advokáta. Jeho otec Josef Rychetský hájil v roce 1956 komunistického soudce Karla Vaše, obviňovaného po roce 1989 z řady justičních vražd. 

Jeho syn, Pavel Rychetský, považuje prokurátora Vaše, na rozdíl od některých historiků, za politického vězně, který se stal také obětí politických procesů, protože v nich byli souzeni i lidé, kteří je původně pomáhali rozjíždět.

JUDr. Pavel Rychetský studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Byl členem KSČ byl v letech 1966 až 1969. Po studiích nastoupil k Městskému soudu v Praze jako justiční čekatel, ale bylo proti němu zahájeno soudní stíhání kvůli jeho nesouhlasu s procesem vedeným proti účastníkům tzv. „Majálesových událostí“. Od té doby pracoval jako asistent na právnické fakultě. 

Od roku 1968 až do sametové revoluce pracoval jako podnikový právník v SBD Pokrok. 

Stal se signatářem Charty 77, publikoval v samizdatu i exilových časopisech. Dne 8. ledna 1990 byl jmenován generálním prokurátorem.

V červnu 1990 se stal místopředsedou československé vlády. Ze své pozice předložil Federálnímu shromáždění řadu ústavních zákonů. 

Od roku 1992 vykonával advokátní praxi a přednášel politologii na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze. 

V letech 1996 až 2003 byl senátorem za ČSSD ve volebním obvodu č. 12 (Strakonice). 

Do jmenování místopředsedou vlády ČR zastával funkci předsedy Ústavně právního výboru Senátu Parlamentu ČR, byl členem Mandátového a imunitního výboru a Organizačního výboru.

Dne 6. srpna 2003 byl jmenován soudcem a předsedou Ústavního soudu. Funkce ústavního soudce trvá deset let, v květnu 2013 jej prezident Miloš Zeman hodlal jmenovat opětovně a až v červnu k tomu získal potřebný souhlas Senátu. JUDr. Rychetský nicméně dopředu prohlásil, že podruhé chce funkci soudce Ústavního soudu zastávat jen do roku 2017. V listopadu 2019 stále působí ve funkci předsedy Ústavního soudu.
 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM