Filip: Stíhání Jakeše, Štrougala a Vajnara je náhradní téma opozice

27. 11. 2019

Policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) zahájil stíhání bývalého generálního tajemníka Komunistické strany Československa Miloše Jakeše, bývalého předsedy vlády Lubomíra Štrougala a exministra vnitra Vratislava Vajnara za střelbu na československých hranicích.

Stíhání předseda KSČM Vojtěch Filip označil za „náhradní téma, když pravicové opozici chybí něco jiného, čím by oslovila“. Dále uvedl, že obdobná stíhání nejsou nová. „Jedno bylo zastaveno, druhé soud odmítl,“ uvedl. Je podle něj na členech někdejší vlády Československé socialistické republiky, aby se s tím vypořádali. Oba mají své advokáty, poznamenal.

Reakce Jiřího Ovčáčka, mluvčího prezidenta republiky

K obvinění zmíněných bývalých politiků se vyjádřil i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček, který na Facebooku uvádí, že při 30. výročí sametové revoluce přichází náhlé probuzení.

„‪30 let bylo ticho, teď při velkém výročí náhlé probuzení. Už to jasně naznačuje, že nejde o věc spravedlnosti, ale o politické gesto. Nechme tyto osudy Soudci, který je jediný spravedlivý," napsal Ovčáček.

Autor: 
Vložil: jk
Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/2019112611014558-policie-obvinila-byvale-komunisticke-politiky-jakese-a-strougala-kvuli-strelbe-na-ceskoslovenskych/