USA a NATO začaly horečné zbrojení v kosmu, Rusko po provokacích NATO v Pobaltí a v Severním moři posiluje své námořnictvo!

14. 12. 2019
Začátkem prosince 2019 se uskutečnilo v ruském Soči několikadenní setkání prezidenta Ruské federace Vladimíra Putina s představiteli Ministerstva obrany RF a představiteli firem obranného průmyslu RF. Jednalo se již o 14. kolo těchto pravidelných setkání. Každoročně se tyto porady konají 2x za rok a to v květnu a v prosinci.
 
Letošní prosincové zasedání bylo věnováno rozvoji ruského vojenského námořnictva, které má za úkol ochránit ruské vojenské i obchodní zájmy ve světových oceánech a garantovat strategickou stabilitu ve světě.
 
Při každém tomto setkání je prezidentem Putinem zhodnocena aktuální vojensko – politická situace ve světě a vojenské hrozby vůči Ruské federaci.
K tomuto tématu prezident Putin uvedl, že USA a NATO spustily oficiálně závody ve zbrojení v kosmickém prostoru, což je přímá hrozba Ruské federaci, aby nad ruským územím byly umístěny v kosmu ničivé nepřátelské zbraně.
 
Jak známo ve dnech 3. - 4.12.2019 se konal v Londýně summit NATO, kde NATO oficiálně prohlásilo kosmický prostor jako 5 operační doménu pro svoje vojenské působení! Jednání za českou stranu se zúčastnil prezident Miloš Zeman, ministři zahraničí Tomáš Petříček a obrany Lubomír Metnar.
Lídři zemí NATO se na summitu v Londýně dohodli také na plánu posílit Pobaltí a Polsko a slíbili si, že budou společně čelit "agresívním akcím" Ruska? NATO ve svém závěrečném prohlášení uvedlo Čínu jako nového rivala! 
 
Ale zpět k Ruské federaci. Prezident Putin zhodnotil význam těchto setkání. Řekl, že doposud na těchto setkáních bylo přijato několik stovek úkolů a doporučení pro armádu i vojenský obranný průmysl RF, která jsou ze 70% splněna, což je uspokojivý stav. Dalších 30 % je v nějakém stupni rozpracování a plnění! Opakoval jeho známý výrok, že Rusku nikdo nikdy vojensky nepomohl, že se musí spolehnout samo na sebe!
 
V průběhu roku 2019 se podle prezidenta Putina uskutečnilo 111 ruských bojových plaveb za účasti 70 lodí, 27 zásobovacích lodí a 15-ti víceúčelových atomových ponorek. Do přímých vojenských bojů zasáhla pouze dočasná Středomořská flotila při likvidaci teroristických uskupení v Sýrii raketovou střelbou na vzdálené cíle, ale i ochranou pobřeží a vzdušného prostoru nad částí Sýrie. Tato flotila je dislokována u východního pobřeží Sýrie, kdy v syrském přístavu Tartus má svoji námořní základnu a jejíž sestava lodí se průběžně obmněňuje.
 
Rusko má v současné době 5 vojenských flotil a to Tichooceánskou, Černomořskou, Kaspickou, Baltickou, Severomořskou-Arktickou a dočasné uskupení lodí ve Středozemním moři v souvislosti s konfliktem v Sýrii. V letošním roce se konalo velké námořní cvičení severomořské flotily v Arktidě s názvem "Arktický štít". Cílem bylo procvičit a ověřit bojeschopnost námořnictva v tomto nehostinném prostoru planety Arktického šelfu spolu s výsadkem námořní pěchoty a úkolem ochránit území Ruské federace, obchodní zájmy a přírodní bohatství Ruska v Arktidě.
 
Ruské lodě jsou postupně přezbrojovány novými raketovými systémy Cirkon, které mají vysokou přesnost zásahu cílů na větší vzdálenost a zvýšenou účinnost porážení cílů. Momentálně nemají konkurenci ve světě.
 
Nové úkoly pro dosažení vyšší bojeschopnosti ruského námořnictva jsou stanoveny v oblasti navigace, zabezpečeného elektronického spojení, v oblasti radioelektronického boje. Do výzbroje se zavádí zbraňové systémy pracující na nových fyzických principech a s umělým intelektem. Probíhá podle plánu postupná obnova lodí flotil a doplňování flotil novými bojovými loděmi.
 
Jsou stanoveny 3 úkoly v této oblasti. Udržet tempo obnovy techniky vojenského námořnictva. Zvyšovat účinnost zbraňových systémů námořnictva. A přenášet nové poznatky i technologie z vojenské výroby lodí do civilního sektoru.
 
Jak známo USA budovaly v předchozích desítkách let své námořnictvo jako expediční, jehož úkolem bylo a je prosazovat americké národní zájmy v různých koutech světa pomocí letadlových lodí, které mají vytvořit na moři v bezpečné vzdálenosti od válečných konfliktů základny pro starty amerických letadel s cílem napadat cíle na území protivníka. Na současné letadlové lodi je až 100 letadel a 4000 členů posádky. Letadlová loď tvoří základní opěrný bod pro vedení bojových operací v regionu, ale je to i důležitý komunikační uzel, místo pro elektronickou rozvědku, pro vedení radioelektronického boje!
 
Naopak Rusko buduje vojenský systém, jehož hlavním cílem je neumožnit cizímu vojenskému loďstvu, tzn. loďstvu USA a NATO přiblížit se k území Ruské federace. Rusko vytvořilo takové zbraňové systémy, které eliminují jednou raketou americkou letadlovou loď. Jedná se o bojové komplexy Avantgard, kdy tento komplex je vystřelen těžkou raketou do vesmíru, do výšky 100 km a pak začne padat pod malým úhlem prakticky střemhlav na cíl, přičemž po celé dráze letu manévruje a jeho dráha letu není pravidelná a nedá se vypočítat. V určité výši nad zemí se navíc zažehne raketový motor, který zvýší rychlost této střely. V současné době USA ani NATO nemají radiolokační techniku, která by včas zachytila tuto raketu a dokázala předat příkaz protiraketové obraně ke zničení cíle, která ji nemá ani čím sestřelit! Na letadlovou loď přiletí ohnivá koule, která ji zničí a potopí. Teplota povrchu tohoto bloku dosahuje za letu v plazmě 2.000 stupňů Celsia, povrch je vytvořen ze speciálního kompozitu a přitom je stále raketa elektronicky řiditelná na dálku. Letadlové lodě USA tak přestávají hrát v konfliktu supervelmocí první housle, což USA a jejich spojenci v NATO těžce nesou!
 
Rusko navíc vytvořilo systém radioelektronického boje, kdy je schopno na několik tisíc kilometrů od ruského pobřeží narušit elektronickou komunikaci mezi loděmi nepřátelské vojenské flotily. Přesvědčilo se o tom před nějakým časem loďstvo NATO, které provokovalo svým cvičením v Pobaltí u ruské námořní hranice.
 
Letectvo Severomořské ruské vojenské námořní flotily navíc v letošním roce cvičilo v Severním moři ostré střelby novými raketami „Kinžál“ vzduch – voda, na hladinové cíle. Zřejmě na základě četných provokací NATO v Severním moři směrem od Pobaltí a Polska k Ruské federaci to ruská strana vyhodnotila jako zvýšenou vojenskou hrozbu na moři pro svojí zemi a rozhodla se posílit své námořnictvo! Z tohoto směru z moře a přes severní pól z USA se očekává nenadálý a hromadný raketový útok na strategické cíle v celé hloubce území Ruské federace!
 
Začátkem příštího roku 2020 chystá NATO pod velením USA největší vojenské cvičení v historii v Pobaltí! Bude to opět velká vojenská provokace NATO a USA na hranici Ruské federace! V České republice se o tom ve veřejném prostoru záměrně nemluví. Tady se to bude opět prezentovat jako nutná obrana před „ruskou agresí“!?! Jako doposud to budou lži a výmysly jestřábů z NATO!
 
Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM