Někde je chyba

20. 12. 2019

Možná by mohl být titulek jiný, zda nechybí energie vládě, aby zajistila dostatek energie občanům. Proč to píši? Znepokojila mě  informace, že nový jaderný blok v Dukovanech se začne stavět až v roce 2029, dokončen pak bude o sedm let později, v roce 2036. Nedávno to zaznělo od pana Ing. Míla a také to prohlásil premiér Andrej Babiš. Pokud by to tak bylo, pak si vláda dává poměrně dost na čas. Pan premiér sice před nedávnem tvrdil, že jde o jednu z jeho priorit, mám však takové nepříjemné tušení, že takhle priorita nevypadá a málo jsme se posunuli od slov k činům. A to ani nemluvím o naší JE Temelín a její dostavbě, která je i lépe připravena, minimálně co se týče posudků vlivu na životní prostředí, územní připraveností atd.

Ze všech stran přitom slýcháváme o ochraně životního prostředí, o tzv. uhlíkové stopě, až se mi to někdy zdá jako klišé… To nepřipomínám klimatickou konferenci v Madridu. Elektřina v ČR se stále ve velkém vyrábí v uhelných elektrárnách, které si musejí kupovat povolení na vypouštění emisí oxidu uhličitého do ovzduší. Tyto povolenky (emisenky) v poslední době dramaticky zdražily. A doplácíme na to my všichni. Jádro je, na rozdíl od uhlí, čistý zdroj a provoz jaderné elektrárny je k okolnímu prostředí velmi šetrný. I proto si musíme prosadit stavbu nových jaderných bloků. Ale tady nestačí, aby pan premiér říkal, že je potřeba postavit nové bloky v obou nynějších jaderných elektrárnách, tedy v Dukovanech i v Temelíně. Slova nestačí, vláda už nemůže odkládat rozhodnutí o výběru dodavatele nebo dodavatelů na dostavbu těchto dvou elektráren. Pokud by to tak šlo dál, možná by se ani naše vnoučata dostavby nových jaderných bloků nedočkala. A tak nezbývá než upozornit pana premiéra, ale i celou vládu, aby nabrala potřebnou energii, která jí v současné době asi schází a rozhodnout. Už kvůli ochraně klimatu nebo taky kvůli zbytečnému nákupu předražených povolenek.

Vojtěch Filip, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a předseda ÚV KSČM