Postavme se státnímu terorismu USA! STOP válce!

5. 1. 2020

Pozorně sledujeme dění kolem brutální vraždy iránského generála Sulejmaniho a jeho doprovodu v Bagdádu armádou USA a reakce různých státníků z celého světa, včetně našich vrcholných představitelů na tuto politováníhodnou událost.

Myslíme si, že KSČM stojí na správné straně! KSČM odsuzuje státní terorismu USA, vraždění nevinných lidí za hranicemi USA! Odsuzuje brutální vraždu generála Sulejmaniho a jeho doprovodu v Bagdádu!

Z německého parlamentu - od předsedy Sociálně-demokratické frakce Rolfa Műtcenicha, který jménem frakce po událostech v Bagdádu vydal prohlášení, že  tímto aktem USA, bylo Američany porušeno mezinárodní právo a také bylo narušeno naše vnímání o zásadách použití státní síly a zbraní, které se opírá výhradně o právo i demokracii a je jimi ohraničeno! Cílevědomé vraždění občanů i vysokých státních představitelů cizích států, kteří se přímo nezúčastňují bojových operací a od kterých nevychází bezprostřední ohrožení pro druhé, neodpovídá právu a nepředstavuje legitimní prostředky.

Ruský ministr zahraničních věci Sergej Lavrov - v telefonickém rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeo uvedl, že cílevědomé akce státu – člena OSN za účelem likvidace představitelů druhých států – členských států OSN a k tomu ještě na území třetího suverénního státu - člena OSN a bez jeho vědomí hrubě porušují principy mezinárodního práva a zaslouží si odsouzení!

Lavrov dále prohlásil, že tento krok USA ponese těžké důsledky pro celý region Blízkého a Středního východu. Není v souladu s úsilím o řešení mnoha složitých problémů, které se nakopily na Blízkém východě. Naopak tyto kroky vedou k nové spirále eskalace napětí. Moskva vyzývá Washington upustit od nezákonných silových metod pro dosažení svých cílů na mezinárodní aréně, a vyzývá USA řešit problémy politickými prostředky za jednacím stolem.

Lavrov uvedl, že tato akce USA je hrubým porušením základních norem mezinárodního práva a neodpovídá slovně deklarovaným cílům USA o boji s terorismem!

Deník New York Times - poukázal na twitter ministra zahraničních věcí USA Mika Pompeo, který tam prohlásil pro americkou veřejnost, že Iránci se radují a radostí tancují nad smrtí krutého generála Sulejmaniho. K tomu tam Popmeo zveřejnil 22 sekund dlouhé video, na kterém však podle NYT bylo vidět, že tam nikdo radostí netancuje, naopak, že provolávají hesla smrt USA!

Prezident Trump - se projevil jako nebezpečný cynik, když začal po této vraždě iránského generála, která byla nařízena na jeho osobní příkaz, v mediích vyhrožovat Iránu, že USA vytipovaly v Iránu 52 cílů, které americká armáda okamžitě zasáhne a zničí, pokud Iránci zaútočí v odvetě na nějaký americký objekt či osoby! Trump tak ještě více odprezentoval před světem pozici státního terorismu USA!

Trump také omlouvá vraždu iránského generála armádou USA tím, že údajně tento generál zavraždil mnoho amerických vojáků, chtěl zřejmě říci, že z jeho nařízení byli zavraždění. Zapomněl však říct kdy a kde? Samozřejmě je to další obrovská lež Trumpa v přímém mediálním přenosu, na obhajobu této surové vraždy ze strany americké armády!

Pokud měl Trump na mysli, že nějací američtí vojáci zahynuli v Sýrii - tak KSČM už dávno, roky,  upozorňuje na to, že k vojenskému působení v Sýrii nemá armáda USA žádný mandát od Rady bezpečnosti OSN! KSČM také dlouhodobě poukazuje na to, že stálý představitel Sýrie v Radě bezpečnosti  OSN opakovaně poukazuje na okupaci části území Sýrie americkou armádou a žádá OSN o zásah a pomoc.

Pokud se týká reakce českého Ministerstva zahraničních věcí a osobně ministra Petříčka - na tuto brutální vraždu iránského generála, tak ministerstvo zahraničí ani pan ministr už 2 dny k tomu nevydali žádné oficiální stanovisko ani komentář, podle kterého by se čeští občané mohli orientovat v situaci. Zřejmě nemají potřebu, nebo se něčeho bojí?

Jsme překvapeni a postrádáme v tak závažné události také vyjádření českých „superdemokratů a velkých bojovníků za svobodu“ - jindy tak aktivních pokud jde o Čínu a Ruskou federaci, jako například Jiřího Pospíšila z TOP 09,  Karla Schwarzenberga z TOP 09, Petra Fialy z ODS, Petra Gazdíka i Víta Rakušanů od Starostů, Marka Výborného z KDU-ČSL, ale i Piráta Ivana Bartoše!

A samozřejmě intenzivně, ale zatím marně, pátráme po zásadním stanovisku Jana Hamáčka, předsedy ČSSD, či jejich poslaneckého klubu, či přímo vedení strany! Zatím nikde nic!

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
český web, www.vesti.ru, www.irna.ir, www.ina.iq, ČTK, www.mid.ru, web TOP 09, ODS, STAN, Piráti, KDU-ČSL, ČSSD, ANO,