Irán přiznal, že jeho protivzdušná obrana státu sestřelila ukrajinský boeing 737 startující z Teheránu

11. 1. 2020
Podle vyjádření Generálního štábu íránských ozbrojených sil ze soboty 11.1.2020, které zveřejnila na svých webových stránkách Iránská tisková agentura IRNA, bylo ukrajinské letadlo omylem sestřeleno iránskými protivzdušnými silami.

Po odvetném raketovém útoku Iránu na pozice americké armády v Iráku, vzléto do vzduchu mnoho amerických letadel v regionu, a některé z nich útočily na cíle v Iránu. Situace byla vyhrocená a napajtá.

Sestřelené ukrajinské letadlo Boeing 737 prolétávalo při zatáčivém manévru v blízkosti citlivého vojenského zařízení Revolučních iránských gard v Iránu, v nadmořské výšce a ve formě nepřátelského letu a bylo omylem na přístrojích a situačních panelech PVO Iránu považováno za nepřátelský cíl. Proto proti němu byla vypálena raketa protivzdušné obrany státu.

Íránská armáda i státní vedení Iránu v prohlášení vyjádřily soustrast rodinám obětí i Ukrajině a slíbily, že zdokonalí své systémy, aby do budoucna takovým to chybám předešla.

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí byl v pátek informován, že letadlo omylem sestřelili Íránci a vyslovil se pro to, aby tato informace byla po schůzce bezpečnostního vedení státu zveřejněna, uvedla s odvoláním na íránská média agentura Reuters.

Íránský prezident Hasan Rúhání na twitteru uvedl, že Írán hluboce lituje "velké tragédie a neomluvitelného omylu". Ujistil také, že incident nelze ponechat bez objasnění. Nyní je podle něj nutné stanovit příčiny tragédie a stíhat ty, kteří se dopustili neodpustitelné chyby.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavíd Zaríf dnes na twitteru napsal, že pád ukrajinského letadla způsobila lidská chyba, k níž došlo "v době krize způsobené americkým nezodpovědným chováním". Za tuto chybu Iránu se omluvil pozůstalým i Ukrajinské vládě.

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
www.irna.ir, www.ctk.cz, www.vesti.ru, www.seznam.cz