Informace z jednání okresních konferencí KSČM v okrese Plzeň-jih a Tachov

19. 1. 2020
V sobotu 18.1.2020 se v Plzeňském kraji konaly poslední 2 okresní konference KSČM. A to v okrese Plzeň-jih a v okrese Tachov.
Po nich bude následovat krajská konference KSČM, která se uskuteční 22.2.2020 v Plzni a na kampaň krajských konferencí v celé České republice bude navazovat XI. sjezd KSČM, který se uskuteční v termínu 18. - 19. 4. 2020 v Brně.
 

Informace z Plzně – jihu:

Na okresní konferenci KSČM na Plzni-jihu bylo zvoleno celkem 29 delegátů, konference se zůčastnilo 26 delegátů, 3 byli omluveni pro vážné důvody. Dále bylo přítomno 11 hostů. Mezi delegáty konference bylo 11 předsedů ZO KSČM a 3 zastupitelé zvolení za KSČM, z nich 1 starosta obce.
Za vyšší stranické orgány byli delegováni na konferenci předseda Plzeňského KV KSČM Mgr. Miroslav Kavij, dále místopředseda KV KSČM Ing. Karel Kvit, a člen Výkonného výboru ÚV KSČM za náš kraj Ing. Petr Žáček - předseda OV KSČM z Domažlic.
Dále byli přítomni jako hosté Ing. Václav Štekl – uvolněný předseda Kontrolního výboru zastupitelstva Plzeňského kraje, krajský zastupitel za KSČM, Anička Vaculíková – řidička kamionu a předsedkyně jedné ZO KSČM v Jindřichově Hradci, která kandidovala za KSČM do Evropské parlamentu v roce 2019 (26 let). Dále byla přítomna Mgr. Hana Hemzáčková, bývalá asistentka poslance KSČM PhDr. Jiřího Valenty, nyní na mateřské dovolené, která bude kandidovat za KSČM do krajských voleb v roce 2020.
 
Se zprávou o činnosti OV KSČM P-j od poslední konference vystoupila předsedkyně OV KSČM Ing. Ladislava Kopalová, která byla později opětovně zvolena do této funkce na další volební období. Zároveň byla zvolena jako členka ÚV KSČM.
Zpráva se dotkla současné mezinárodní situace, válečných konfliktů ve světě pod rouškou jakoby  lidských práv a demokracie,  ale v podstatě pod heslem „urvi co můžeš“. Poukázala na to, že EU hnědne, posilují fašistické elementy na Ukrajině, v SRN, ale i u nás v ČR. Úkolem KSČM je nenechat vnutit naší společnosti falešný obraz dění ve světě, který prezentují  naše hlavní media a přispět  k uhájení míru. Byla vyřčena naděje, že se to snad podaří uregulovat politickou cestou.
 
Byl podrobně rozebrán stav členské základny v okrese, kdy členská základna stále ubývá a zvyšuje se průměrný věk. Nově příchozí členové do strany nenahrazují plně úbytek. V okrese nyní dochází ve dvou případech ke sloučení dvou vesnických organizací, navíc jedna organizace nevyvíjí dlouhodobě žádnou činnost a bude zrušena.
 
Byl zhodnocen průběh výročních členských schůzí ZO KSČM před okresní konferencí s tím, že ve střediskových městech, kde je dost členů v ZO KSČM byl průběh na velmi dobré úrovni, ve vesnických ZO KSČM, kde je málo členů to bylo spíše projednání toho nejnutnějšího.
KSČM má v okrese Plzeň-jih jen 5 zastupitelů a jednoho starostu.
 
Přes úbytek členů KSČM ale přibývá v okrese míst, kde se organizují oslavy MDŽ. Neklesá počet účastníků na oslavách 1. Máje, kterou organizuje KSČM.
 
Byla popsána příprava na XI. sjezd KSČM, kde je hlavním úkolem zachovat jednotu strany a přijmout nový dlouhodobý program strany. Zpráva také hovořila o významu krajských voleb v r. 2020, které nás čekají na podzim. Konference následně schválila pořadí 7 svých zástupců na krajskou kandidátku KSČM, pro krajské volby, které se budou konat na podzim 2020.
 
Finanční situace okresu je na dobré úrovni, bylo však poukázáno na nižší průměr vybraných příspěvků od členů, na což je potřeba zaměřit pozornost.
 
V diskusi vystoupilo 9 delegátů a hostů. Diskuse se týkala příprav na krajské volby, hodnocení situace v Plzeňském kraji a situace na krajském úřadu. Dále tématu ideového zaměření strany do budoucnosti a hlavní principy politiky strany. Týkala se i námětů na doplnění myšlenek do nově připravovaného dlouhodobého programu KSČM, který by měl schválit XI. sjezd KSČM. V diskusi zazněla i důrazná kritika na adresu vedení naší strany i poslanců KSČM, že strana nemá žádnou mediální politiku a výše jmenovaní nepracují dobře v této oblasti, přičemž vedení strany jak funkcionáři, tak volené orgány jsou nezastupitelní v této oblasti stranické práce. Doslova zaznělo, že bychom se v okresech a krajích mohli v této oblasti přetrhnout, ale centrální media nás vždycky převálcují a vedení strany nereaguje. Od jednoho diskutujícího padlo doporučení právě zvoleným delegátům XI. sjezdu KSČM, z těchto důvodů prosadit na XI. sjezdu strany změnu ve funkci předsedy strany s tím, že se v mediální oblasti jedná o strategickou oblast práce strany v podílu na tvorbě zdravého veřejného mínění v naší společnosti a jde o postoje voličů. Tato mediální oblast je vedením strany zanedbána a na podněty zdola není dlouhodobě reagováno!
 
Předseda KV KSČM s. Kavij hovořil o situaci ve straně. O tom, že KSČM prohrála poslední 4 volby a ztratila své pozice. Poslední volby do Poslanecké sněmovny byly pro KSČM s nejhorším výsledkem od vzniku KSČ, kdy si v  roce 2021 si připomeneme 100. výročí založení této strany. V roce 2019 se před připravovaným XI. sjezdem uskutečnily dvě celostátní konference KSČM, jedna na téma organizační struktura a financování strany. Druhá na téma nový dlouhodobý program KSČM. Konference nepřinesly žádný výsledek! Na sjezdu dle něj půjde o změnu politiky strany s cílem získat zpět voliče. Půjde také o jednotu strany.
 
Člen VV ÚV KSČM s. Žáček hovořil v diskusi o práci ve výkonném výboru ÚV KSČM.  Vysvětlil účastníkům, jak to bylo s nešťastným hlasováním poslanců KSČM při schvalování výročních zpráv České televize za roky 2016 a 2017 a seznámil přítomné s opatřením VV ÚV KSČM. Informoval přítomné o řešení situace kolem knihovny po bývalém europoslanci Miloslavu Ransdorfovi, která čítá 60.000 knih.
 
Konference v závěru zvolila nové okresní orgány, delegáty na krajskou konferenci a delegáty na XI. sjezd KSČM. Dále zvolila své zástupce do vyšších stranických orgánů, a zároveň schválila pořadí 7-mi kandidátů na krajskou kandidátku KSČM pro krajské volby 2020. Schválila rovněž hlavní úkoly okresní stranické organizace na další období.
 
Delegáti okresní konference konference potvrdili v závěrečném usnesení kádrové návrhy, které vzešly z výročních členských schůzí ZO KSČM v okrese Plzeň-jih na předsedu KV KSČM (ss. Kavij, Žáček). Rovněž tak na předsedu ÚV KSČM (ss. Filip, Konečná, Luzar, Skála – vše dle abecedy). Tím  získali tito jmenovaní nominaci z okresu Plzeň-jih, a bude záležet jen na nich, jestli  se rozhodnou nominaci přijmout a kandidovat na tyto funkce.
 

Informace z Tachova:

Z okresu Tachov máme zatím jen dílčí informaci o průběhu okresní konference. Došlo tam ke změně předsedy OV KSČM, kdy po dlouhých letech skončil ve funkci RSDr. Miroslav Šimánek a novým předsedou OV KSČM Tachov byl od 1.2.2020 zvolen JUDr. František Podlipský. Byla to jediná změna ve funkci předsedy OV KSČM v Plzeňském kraji v rámci proběhlých 7 okresních konferencí. Na konferenci v Tachově bylo zvoleno 29 delegátů, z nich byl 1 omluven. Jako zástupci vyšších stranických orgánů byli na konferenci přítomni 1. místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek, dále ss. Václav Vébr a Karel Šmejkal za KV KSČM Plzeňského kraje.
 
 
 
 
 
 

Fotogalerie

Pohled na předsednický stůl. Za mikrofonem se svým diskusním příspěvkem Anička Vaculíková
Pohled do konferenčního sálu
Předseda KV KSČM s. Kavij děkuje s. Hoškové za práci pro stranu v souvislosti s ukončením její činnosti ve volených orgánech strany
Předseda KV KSČM s. Kavij děkuje s. Kulhánkovi za dlouholetou práci ve straně
Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM