Jiří Valenta v Parlamentním shromáždění RE podepsal deklaraci ...

27. 1. 2020

Dnes jsem v Parlamentním shromáždění Rady Evropy, jako jeden z prvních členů národních delegací podepsal výzvu poslance ruské Dumy Jevgenije Kalašnikova ke globálnímu zabránění přepisování historie, v poslední době například výsledků II. světové války.

Překlad deklarace:

Nesouhlas s pokusy o revizi II. světové války

Druhá světová válka se stala velkou tragédií nejen pro evropské národy, ale pro celý svět a zůstaly po ní desítky milionů mrtvých.

Norimberský tribunál stanovil přesné právní vymezení tehdejších událostí a uložil tresty zločincům, kteří páchali barbarské zločiny proti lidskosti.

V průběhu doby se bohužel začalo nejen zapomínat, ale tehdejší události začaly být úmyslně zneužívány v souvislosti s politickou situací. Rozhořčení vyvolává ničení pohřebišť vojáků, kteří padli při osvobozování Evropy.

Považujeme za nezbytné, aby v historických knihách pro školy a univerzity všech zemí Rady Evropy byly poskytovány pravdivé informace týkající se druhé světové války, a to na základě pozic schválených Norimberským tribunálem v roce 1947.

V předvečer 75. výročí konce druhé světové války nesouhlasíme s jakýmikoliv pokusy o zvrácení historické pravdy a vyzýváme k podpoře celosvětového uznání vítězství nad rasismem v II. světové válce a respektu k památce bojovníků proti nacismu ve všech zemích, a to jako součásti globální paměti lidského dědictví.

vyzva_ruskeho_poslance.jpg

Jiří Valenta, člen delegace POSLANECKÉ SNĚMOVNY PČR. Místopředseda Výboru pro evropské záležitosti
fb