Luzar: Je povinností státu hlídat si své suroviny a těžba lithia je ve státním zájmu

12. 2. 2020

Těžit, či netěžit lithium? To bylo téma rozhovoru v ČRo Plus, kde byli hosty poslanec Leo Luzar a senátor za Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos.

"Je povinností státu hlídat si své suroviny a těžba lithia je ve státním zájmu. Druhá otázka je, jak to zpracovávat a komu to bude patřit, řekl v úvodu Luzar. Připouští, že klíčovým problémem je zpracování rudy, které se provádí pomocí kyselých procesů při vysokých teplotách. Je proto otázkou, jak by dopadlo vyhodnocení vlivu na životní prostředí (EIA). "Chceme ty suroviny zachovat v České republice a ne je vozit někam do Austrálie, kde je budou dál zpracovávat v zemích, kterým nevadí ekologické škody."

Dále kritizuje vládu za to, že se stále nepodařilo vypovědět memorandum o spolupráci s australskou společností European Metals Holdings, které v létě 2017 podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD).

Chceme ty suroviny zachovat v České republice a ne je vozit někam do Austrálie, kde je budou dál zpracovávat v zemích, kterým nevadí ekologické škody.

„Poplatek za těžbu byl stanoven velmi nízko, nereflektoval vývoj ceny lithia na světovém trhu. Zásadní vždy bylo to, aby lithiová ruda zůstala v majetku státu. Naopak nikdy nebylo na stole to, že se musí okamžitě začít těžit."

Luzar upozorňuje na to, že spíše než jeho aktuální cena je důležité to, že lithium je strategická surovina. „V době obchodních válek se může ukázat, že vlastnictví takové suroviny je pro zemi střední velikosti obrovská výhoda.“

Celý rozhovor včetně audiozáznamu na stránkách Českého rozhlasu.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČRo Plus