Luzar: Bakala se bojí

16. 2. 2020

"Paradoxně považuji tehdejší vládu, která rozhodla o prodeji minoritního podílu ve společnosti OKD, za podvedenou vládu,“ říká člen Vyšetřovaci komise k OKD Leo Luzar a jedním dechem dodává, že šlo o šlendriánství devadesátých let, kdy účel často světil prostředky. Záměrem podle Luzara bylo levně koupit a rozdělit společnost, vytáhnout nejlukrativnější věci a rozprodat je s obrovským ziskem. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také zdůraznil, že žádný z policejních vyšetřovatelů se nezabýval celým obchodem komplexně, ale vždy jen dílčím podezřením. Proto ke spoustě důkazů až dosud neměli přístup.

Miliardář Zdeněk Bakala před vyšetřovací komisi složenou z poslanců nevystoupil, i když ho žádala, a podle zákona tak učinit musí. "Samozřejmě si osobně myslím, že jeho hlavní obavou je, aby nebyl zatčen, protože skutky, které jsou a byly spáchány, mají charakter trestných činů. Mohl by přijet na naše území, orgány by se to dozvěděly, byl by zatčen a umístěn do vyšetřovací vazby, aby odpovídal na konkrétní otázky. Spatřuji to jako účelové jednání. Samozřejmě říká, že je to politické a tak dále, ale tady se to týká všech zúčastněných, budou se snažit závěry komise zlehčit, nebo se popřípadě vyvinit ze zodpovědnosti.

Celý rozhovor https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Bakala-se-pry-boji-Byty-...

Mediální úsek ÚV KSČM