Komu tím prospějete, pane primátore? K přejmenování pražského náměstí Pod Kaštany.

26. 2. 2020

Radní Prahy se uchýlili k trapnému kroku – přejmenovali náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova. Pražští papaláši pokračují ve svém tažení, kterým zastírají svou absolutní neschopnost řešit problémy hlavního města. Místo řešení naprosto tristní dopravy – ať už se jedná o denně stojící dopravní tepny nebo dostavbu metra D - neskutečně drahého bydlení nebo kriminality, se v Praze stěhují sochy, přejmenovávají náměstí, staví se potupné sloupy a radní podnikají pochybné cesty za peníze daňových poplatníků s nulovým, ba naopak negativním dopadem na občany.

Podle mě si pan primátor trošku spletl působiště. Magistrát hlavního města Prahy rozhodně není a nemá být místem, kde se dělá zahraniční politika, kterou ani s nikým nekonzultují. Tento egoistický přístup mi tak trochu připomíná jednoho z jeho předchůdců – pana Hudečka z TOP09, který bezostyšně prohlašoval, že jedině Praha je místem, které má právo na rozvoj. To, že 85 % občanů ČR žije jinde, ho asi nezajímalo. Ti nárok na rozvoj nemají. Nejsou přece z Prahy, tak jsou podle Hudečka lidé druhé kategorie.

Možná by si ti, kteří zvedli ruku pro název nesoucí jméno Borise Němcova, mohli zjistit pár reálií. Jeho životopis je totiž mimořádně kontroverzní, a to minimálně v bodech jeho guvernérování N. Novgorodu nebo působení v pozici vicepremiéra alkoholika Jelcina. I vrabci na střeše si v Rusku špitali, kolik obrovského majetku se rozkradlo za jeho působení. I když možná toto chování pražským radním imponuje. Jeho zavraždění je odsouzeníhodné a neobhajitelné, ale osoby je potřeba vnímat v celém svém kontextu – ostatně tak to sami Piráti s TOP 09 a Čižinského spolek hlásají, ne?

Za naprosto směšné pak považuji obhajobu primátora Hřiba v duelu, který se mnou měl v rozhlase, že otázku bydlení přece řeší, když přestěhoval 10 rodin z ubytoven do městských bytů. Toto není ani pověstná kapka v moři a musím říct, že primátorovi musí asi hodně téct do bot, když nemá ostych tento „úspěch“ prezentovat v médiích. Jako třešničku na dortu jsem se pak dozvěděla, že pražští piráti aktivně bojují s nebezpečím umělé inteligence. U této poznámky jsem se málem nevydržela nesmát. Pokud se v Praze neschyluje k bitvě jako z filmu Terminátor, tak bych jim doporučila zapracovat na inteligenci vlastní, přestat vytvářet umělé kulturní války a mezinárodní ostudy a začít aktivně řešit problémy běžných Pražanů.

V posledním období se z Prahy stalo město, nad jehož vedením zbytek republiky jen nevěřícně kroutí hlavou. A když už se tak pirátští papaláši rozjeli, očekávám přejmenování ulice, kde sídlí velvyslanectví Turecka na ul. Kurdskou. Ambasáda USA by zase mohla sídlit na ul. Manželů Rosenbergových.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM