Situace v Ruské federaci kolem přijetí nové ústavy a demise ruské vlády

13. 3. 2020

Situace v Ruské federaci kolem přijetí nové ústavy zůstává mimo zorný úhel české politické scény a českých medií, což je chyba!

Dne 11.3.2020 přijaly obě komory ruského Parlamentu, Státní duma a Rada federace změny v ústavě Ruské federace. Ta vstoupí v platnost až pokud bude nová ústava schválena v celostátním referendu, které se uskuteční v Ruské federaci 22.4.2020. V den 150. výročí narození Vladimíra Iljiče Lenina.

Česká media věnují této události málo pozornosti a málo ji analyzují. Což je chyba! Protože tyto změny mohou později pořádně ovlivnit naší zemí, stejně jako v roce 1989, kdy změny v tehdejším SSSR zapříčinily rozpad světové socialistické soustavy ve světě a pád komunistických režimů ve východní Evropě, včetně České republiky a přinesly útrapy statisícům našich lidí, postižených za to, že spojili svůj život a kariéru se socialistickým režimem.

Dne 15.1.2020 přednesl prezident Putin tradiční "Výroční zprávu o stavu země" a navrhl při této příležitosti uskutečnit změny v ústavě Ruské federace. Původní termín této akce byl pozdější, ale z rozhodnutí prezidenta se uskutečnila tato akce dříve.

Ihned po projevu prezidenta Putina, který přenášela po celé zemi všechna hlavní elektronická media, podala překvapivě ruská vláda Dmitrije Medvěděva demisi. A během dvou dní byl funkcí premiéra pověřen prezidentem Ing. Michail Mišustin, dosavadní předseda Finančního úřadu RF (Úřadu Daňové služby RF). Ten pak získal při hlasování důvěru Státní dumy (horní komory Parlamentu), kde má většinu hnutí Jednotné Rusko (ER), které má ve Státní dumě 238 ze 450 křesel a které stojí za prezidentem Putinem.

Všechny silové rezorty v nové vládě byly pak obsazeny opět původními ministry Medveděvovi vlády!

Prezident Putin ve svém poselství o stavu země mluvil o změnách ústavy v tom smyslu, že mají oslabit roli hlavy státu a naopak posílit pravomoci obou komor parlamentu, nebo Státní rady, která doposud fungovala jen jako poradní orgán prezidenta. Přijetím nové ústavy by podle Putina měla vzniknout zcela jinak řízená země, kdy těžiště řízení by se přeneslo na vládu a parlament směrem od prezidenta. 

Úpravy v ústavě se měly také zaměřit na zlepšení situace lidí v sociální oblasti.

Dalším velmi důležitým momentem při změně ústavy mělo být to, že ve vysokých státních funkcí (na úrovni vlády, ministerstev a ústředních orgánů státu) nesmí působit lidé, kteří mají dvojí státní občanství. Rusko mají spravovat a řídit Rusové, zaznělo v této souvislosti! 

V aparátu prezidenta Putina v Kremlu pracovalo doposud údajně několik málo lidí, kteří měli například britské státní občanství. Ti pak, jak se zjistilo, předávali důvěrné informace z kanceláře prezidenta do Velké Británie. Dokonce tam působil i nějaký tajný agent, naverbovaný západem. Stalo se prý několik případů, že Kreml připravil nějaké důvěrné opatření na mezinárodní scéně a druhý den volal prezidentu Putinovi bývalý americký ministr zahraničních věcí John Kerry, aby to Rusové nedělali, že je to zbytečné, že o tom v USA vědí.

V ruské vládě premiéra Medveděva byli údajně 3 ministři, kteří měli i druhé státní občanství. Rodina jednoho z nich dokonce údajně žila v Londýně, kde si ministr pořídil obrovský palác, na nejlukrativnějším místě Londýna!?!

Až sem, je opatření prezidenta Putina a lidí kolem něj pochopitelné a na první pohled srozumitelné. Také proto si získalo velkou podporu u ruského národa, o což šlo především!

Prezident Putin, jen pro doplnění, reprezentuje na politické scéně ruské patriotické síly.

Dnes už bývalý premiér Medveděv je představitelem liberálních sil Ruska. Sám Medveděv a jeho nejbližší spolupracovníci jsou blízcí skupině kolem Hillary Clintonové – tzv. Clintonovci (Demokratická strana USA). Tyto dvě skupiny Putina a Medveděva spolu vládly v Rusku dlouhé roky. A je potřeba vnímat také to, že jeden politik nahoře, znamená skupina jeho spolupracovníků za ním, kteří s ním stoupají, ale i padají!

Situace v Ruské federaci

Značná část ruského státního rozpočtu šla dlouhé roky vždy na rozvoj Moskvy, která je dnes supermoderní metropolí, plná luxusu, ale také patřičně drahá, pokud se týká životních nákladů. Naopak čím dále od Moskvy tím hůře. 

Komunistická strana Ruské federace (KPRF), v jejímž čele stojí dlouhé roky Genadij Zjuganov byla jedinou parlamentní stranou, která dlouhodobě kritizovala vládu Medveděva. Která žádala změnu vládního kursu směrem pro dolní vrstvy obyvatel a která dlouhodobě po celém Rusku organizovala pouliční demonstrace za odvolání této protilidové vlády.

V dnešním Rusku jsou obrovsky rozevřené sociální nůžky. Na jedné straně společnosti je luxus a úžasné bohatství, a na druhé straně miliony lidí v bídě a na hranici životního minima. Daňová zátěž vláda přesouvala na miliony chudých lidí a bohaté zvýhodňovala. Provalilo se několik velkých skandálů s milionovými odměnami pro ministry Medveděvovi vlády a jejich majetky v zahraničí. Postupně tak rostla naštvanost širokých mas obyvatelstva proti vládě Medveděva i prezidentu Putinovi! 

Za hlavního viníka vnitrostátní situace byla brána vláda a osobně premiér Medveděv. O Putinovi se v Rusku říká, že on si dělá zahraniční politiku.

První varování pro vládnoucí třídu, kromě mnoha předchozích lokálních demonstrací lidí na ulicích velkých měst po celém Rusku přišlo někdy v polovině roku 2019. A to, kdy průzkumy volebních preferencí ukázaly děsivý a historický propad preferencí vládnoucí strany, a propad oblíbenosti všech vládních představitelů, včetně prezidenta Putina! 

Například ve světě uznávaný ministr zahraničních věcí Lavrov i ministr obrany Šojgu se dostali pod hranici 10% oblíbenosti politiků. Jediný prezident Putin je výrazně převyšoval.

Agentury pro výzkum veřejného mínění to komentovaly jako krach vládní politiky! Politický debakl liberální politiky Ruska!

Ve veřejném prostoru se začalo objevovat slovo „nová revoluce“!

Výsledky těchto průzkumů politických nálad obyvatelstva Ruska v praxi potvrdily komunální volby v Rusku, které se tam konaly začátkem září roku 2019. V Moskvě, ve městě luxusu a nejlépe placených lidí v ústředních orgánech státu i businessu, kde je k dispozici pro občany všechno, zvítězila sice strana Jednotné Rusko podporujícího prezidenta Putina, která získala z 45 mandátů 25. Ale oslabila o 13 mandátů! Naopak Komunistická strana získala 13 mandátů, když předtím měla jen 5. Další 3 mandáty získalo liberální hnutí Jabloko a další mandáty Hnutí Moje Moskva.

Komunistická strana RF, která v Moskvě posledních 30 let živořila, pokud se týká počtu zvolených zastupitelů a politického vlivu na chod města významně posílila!  A to i přes obrovské útoky ze strany úřadů i vládní strany! Obdobné to bylo po celém Rusku! Komunisté všude významně posílili, někde na plnou čáru vyhráli!

Pomyslným hřebíčkem do rakve Medveděvovi vlády byl předložený návrh na prodloužení věku odchodu do penze na 65 let, který potom musel prezident Putin pod tlakem ulice odvolat! A také zvýšení nájmů v komunálních bytech! Proti tomu se zvedla po celé zemi velká vlna nevole!

KPRF dlouhodobě veřejně poukazovala na to, že se neplní sliby dané vládou a prezidentem národu, že se neplní schválené programy, zejména v sociální oblasti.
Prezident Putin vydal 11 prezidentských příkazů, které měla splnit vláda ke zlepšení života lidí ve společnosti, které však nejsou splněny dodnes!
Prakticky krachem skončil projekt prezidenta Putina „Plán 2020“ k rozvoji Ruské federace.
Před léty byl vytýčen cíl dostat Rusko na 3. místo v žebříčku týkajícího se rozvoje země, i tento cíl zůstal nesplněn! 
Krachem skončil projekt institucionální reformy Ruska.
A podobně dopadly i jiné projekty!

Komunistická strana k návrhu na změny ruské ústavy

Vládnoucí garnitura Ruska vystrašena těmito politickými trendy se začátkem roku 2020 rozhodla jednat a převzít iniciativu! V zemi se totiž přiblížila revoluční situace, kdy je patrné, že nelze žít dále postaru a nelze také řídit společnost postaru!

Stalo se jasným, že je potřeba se zbavit nepopulárního premiéra Medveděva a jeho vlády. A utéct  tak od chyb minulé vlády transférem moci! Na Medveděva je potřeba nyní rychle zapomenout! 

Pro tuto operaci si prezident Putin a jeho okolí zvolili začátek roku, konkrétně 15. ledna 2020, kdy prezident přednesl tradiční „Zprávu o stavu země“ . A zde poprvé představil záměr změny ústavy. A patřičně to zdůvodnil národu, aby to národ přijal za své! Ten den, okamžitě po projevu prezidenta rezignovala ruská vláda! Kosmickou rychlostí byl během dvou dnů nalezen a jmenován nový premiér Mišustin o kterém se toho moc doposud  nevědělo. 

KPRF v této situaci navrhla prezidentu Putinovi, aby se uskutečnilo jednání představitelů parlamentních stran u kulatého stolu k řešení vzniklé situaci. Prezident Putin to odmítl!

Byla rychle ustavena jakási "Přípravná skupina pro změnu ústavy", v počtu 75 lidí, kam byli najmenováni zástupci různých stran, sportovních, kulturních, ženských, církevních, školských, a jiných organizací, šachisté, herci a muzikanti, která se sešla jen jednou na ustavujícím zasedání, kde bylo vzneseno několik podnětů pro změny v ústavě. Pak už tato přípravná skupina nebyla potřeba! KPRF to zpětně hodnotí jako stafáž pro to, aby to vypadalo jako demokratický postup při změně ústavy.

Ihned druhý den po zasedání tohoto výboru prezident Putin představil asi dvě desítky svých pozměňovacích návrhů v ústavě. Celkem se jich sešlo okolo 200, což tvořilo 24 stran kancelářských papírů formátu A4.

KPRF podala 15 zásadních návrhů na změnu ústavy, přičemž naprostá většina z nich byla při projednávání zamítnuta! Jednalo se o systému politických stran v zemi, o povýšení pravomocí kontroly vůči státním orgánům, o zákonu o znárodnění nerostného bohatství země a strategických podniků státu, o progresivním zdanění příjmů, o penzijní reformě, o změnu soudního systému, o výši životního minima a valorizaci penzí, o ruském jazyku, o rodině, o věku odchodu do penze (ženy v 55 letech a muži v 60 letech), o kolektivních formách hospodaření, o postavení dětí války ve společnosti (veteránů II. světové války), o historii země, o vzdělávání, o duchovnu a kultuře země aj.

KPRF v této situaci navrhla, aby bylo svoláno Ústavní (konstituční) zasedání, kde by se pořádně projednaly všechny části ústavy, v klidu a ne pod časovým stresem. Tento návrh byl také zamítnut! 

KPRF tvrdí, že ústava je principiální záležitost státu, že je to dohoda mezi občany země. Ústava prý funguje jedině tehdy, když ji dodržuje vláda a když odráží zájmy obyvatel země. KPRF prosazovala, aby do ústavy byl zapracován hlas lidu, aby lidé měli možnost se k tomu vyjádřit! K tomu nedošlo! KPRF už dlouhou dobu navrhovala, že je potřeba změnit ústavu. Tato současná vznikla za dob Jelcina a byla napsána v zahraničí! (Americkými poradci Jelcina).

KPRF nechce, aby nynější avantura se změnou ústavy skončila dalším rozvalem Ruské federace jako SSSR v roce 1991. Jak známo v době krachu, kdy se rozpadl SSSR, prezident Gorbačov nechal zakázat Komunistickou stranu (KSSS), kde byl předtím generálním tajemníkem! A Boris Jelcin, jeho nástupce, na západě doposud uznávaný jako superdemokrat, nechal tanky rozstřílet ruský Parlament! Jeho ústava přivedla zemi do války v Čečně, kde zemřelo 100.000 lidí. Sám Jelcin potom přivedl Rusko k ekonomickému kolapsu, ze kterého se země hrabala dlouhé roky!

Dne 11.3.2020, tedy po pouhých 40-ti dnech od vyhlášení záměru pozměnit ústavu, byla v závěrečném, třetím čtení ústava schválena. Ve 450 členné ruské Stání dumě schválena nová ústava 383 poslanci, nikdo nehlasoval proti. Pouze 43 zákonodárců Komunistické strany RF se zdrželo hlasování (nepodpořili ji).

Odpoledne ve 170 členné Radě federace, druhé komoře ruského Parlamentu, ústavu schválilo 160 senátorů. Jeden byl proti a tři se zdrželi hlasování.

Jeden z poslanců KPRF Vjačeslav Těťokin  k tomu řekl. Až poslední den, kdy se hlasovalo o nové ústavě se naplno odhalilo o co změnou ústavy šlo. To co bylo předtím, zejména diskuse kolem sociálních otázek, to byla jen účelová kouřová clona, která měla zakrýt podstatu celé operace.

V den schvalování nové ústavy vystoupil jeden z poslanců strany Jednotné Rusko a navrhl, že když máme novou ústavu, tak by se měly konat mimořádné parlamentní volby. Nově zvolení poslanci by pracovali už podle nové ústavy. Navrhuji, aby se volby konaly 20.9.2020.

Poté vystoupila poslankyně Jednotného Ruska Valentina Tereškovová, první kosmonautka světa, generálmajor ruského letectva vv., které je dnes 83 let a která je takovou mravní autoritou pro celou ruskou společnost. A ta navrhla, že když bude schválena nová ústava a ta stará už nebude platit, tak aby se vynulovalo působení Vladimíra Putina ve funkci prezidenta a on mohl podle nové ústavy znovu kandidovat na tuto funkci v roce 2024 na další dvě volební období, vždy po šesti letech. Podle původní ústavy už by nemohl kandidovat! Tento její návrh byl poté schválen po příchodu Vladimíra Putina na jednání Státní dumy, který s tím souhlasil. Vladimír Putin by tak mohl být ve funkci prezidenta až do roku 1936, pokud by byl opakovaně zvolen!

Pokud se týká návrhu na nové volby do Státní dumy, zde došlo při jeho projednávání k narušení kuloárních dohod. Vladimír Putin nečekaně prohlásil, že si není jist správností, protože všichni předsedové parlamentních frakcí s tím nesouhlasí, kdy tvrdí, že k novým volbám není důvod. Předseda parlamentu Volodin, který řídil toto jednání se pak rychle zeptal předkladatele, jestli trvá na svém návrhu či jej stahuje, a ten svůj návrh po prohlášení Putina stáhnul. Takže se o něm nakonec nehlasovalo. Podle KPRF se ukázalo, že v Kremlu jsou dvě věže, jedna je administrace prezidenta a druhá je vedení Parlamentu, kdy se jejich představitelé nedohodli na jednotném postupu!

Nová ústava podle KPRF posiluje pravomoci prezidenta Putina! Je to opak toho, co bylo řečeno na začátku. Prezident sám jmenuje a odvolává vysoké státní činitele, ale za nic nezodpovídá!  

Představitele KPRF nazvali celou operaci kolem úpravy ústavy tak, že toto byl Ruský mocenský Majdan 2020. Že vládnoucí třídě šlo o upěvnění své moci a svých pozic! KPRF tvrdí, že vládnoucí strana Jednotné Rusko si pod sebou sama tímto přístupem řeže větev. Že jim šlo jen o upevnění jejich moci a že problémy obyčejných lidí změny v ústavě neřeší. 

KPRF se chce nyní poradit s občany po celé zemi, co dělat dále?

V Rusku, které je podle KPRF nejbohatší země světa co se týče nerostného bohatství a surovin, tak toto přírodní bohatství ovládá 200 oligarchických a rodinných klanů. Národ z tohoto bohatství nemá téměř nic. Rusko je až na 95. místě žebříčku OSN podle srovnání životní úrovně ze 160 zemí světa. KPRF proto navrhuje znovu znárodnit přírodní bohatství a suroviny a dát z těchto příjmů více peněz obyčejným lidem. Zejména u ruské ropy je zuřivý odpor vládnoucí třídy!

Rok od roku se prý v Rusku zhoršuje životní úroveň lidí. Letošní novoroční stůl prý podražil o 16% proti loňskému!

Podle agentur na průzkumu veřejného mínění by prý 53% mladých lidí chtělo opustit Rusko? To o něčem vypovídá!

Rusko má nyní cca 146 milionů obyvatel, za posledních 30 let ubylo 20 milionů lidí. A z nich podle KPRF žije 65 milionů lidí v bídě a na hranici nouze. To prý nemůže dopadnout jinak, než revoluční změnou moci, tvrdí KPRF. Tu situaci nezachrání kosmetické úpravy ústavy. Revoluce prý neznamená vždy násilí a krev. Ale prudkou, zcela zásadní změnu režimu a poměrů ve společnosti. 

To prý je budoucnost, která stojí před současným Ruskem! Vládnoucí třída v Ruské federaci získala touto rošádou a upevněním svých pozic určitý čas na zlepšení situace lidí v jejich zemi.

Budeme dále sledovat, jak se to tam vyvíjí.

Ačkoliv souhlasíme s drtivou většinou kroků Ruské federace a prezidenta Putina v zahraničních otázkách, podporujeme především Komunistickou stranu Ruské federace v boji za sociální jistoty jejich obyčejných lidí.

Odkaz na video - projev Genadija Zjuganova:

https://www.youtube.com/watch?v=-HqNtOEDZXM