Brigádní generál armády Karel Řehka byl jmenován ředitelem Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost státu!

25. 3. 2020

Vláda ČR ve čtvrtek, dne 19.3.2020, jmenovala brigádního generála Armády ČR Karla Řehku ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost ČR (NÚKIB). 

Den předtím tuto vládní nominaci projednal sněmovní Bezpečnostní výbor, a doporučil jej na tuto funkci. Řehka byl předtím vybrán jako nejlepší kandidát ve výběrovém řízení z 9 kandidátů. 

Není to nejšťastnější volba! A není to ani dobrá zpráva pro Českou republiku!

Karel Řehka vystudoval vojenské gymnázium v Opavě a následně Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově. Absolvoval například roční důstojnický kurz ve Velké Británii, také prestižní kurz Rangers v USA. Působil v řadě velitelských funkcích v Armádě ČR a naposledy jako zástupce velitele mnohonárodní Divize Severovýchod, pod kterou spadají jednotky NATO rychlé reakce, předsunuté na území Polska a Pobaltí, jejíž velitelství je v Polském Elbagu v blízkosti na rusko - polskou státní hranici směrem ke Kaliningradu. Zúčastnil se předtím také misí na Balkáně a v Afghánistánu.

Generál Řehka je Rambo! Velel předtím 601. skupině speciálních sil generála Moravce, která má v popisu práce působit jako vojenská síla rychlé reakce. Letecký výsadek, seskok padákem, přepadení nepřítele, jeho neutralizace, zničení jeho techniky a vyhodit všechno do povětří. Prostě splnit rozkaz a na nic se příliš neptat!

Generál Karel Řehka je v České republice první autor, který napsal a vydal v roce 2017 knihu na téma „Informační válka“. Je to zajímavá a přínosná kniha, protože informace jsou za jistých okolností zbraň a to velmi ničivá a je potřeba vědět, jak s nimi zacházet a co to může způsobit.

Generál v této knize využívá a popisuje poznatky z platných vojenských řádů a z praktické činnosti  vojsk NATO při vedení informačních operací v ozbrojených konfliktech. Dobře popisuje současnou proměnu technologické základny pro vedení informačních válek i možné důsledky a rizika, které to přináší pro stát, bezpečnostní složky a především pro armádu na bojišti. K civilnímu sektoru a zde probíhajícím informačním válkám se příliš v knize nevyjadřuje. 

Na druhé straně se ale generál Řehka v této knize odhaluje, že jako politik je velmi slabý, že je schopen popisovat mezinárodní události jen optikou NATO a z pohledu zájmu západních velmocí, což nejsou úplně totožné zájmy s Českou republikou a zájmy, které by byly v souladu s OSN a s mezinárodním právem! A to je jeho slabá stránka!

Od vydání jeho knihy do dnešních dní poskytl generál Řehka několik kontroverzních rozhovorů pro media, například pro server iROZHLAS.cz, kde se vyjádřil, že Rusko vede proti České republice informační válku, a že naše země je pro Rusko z tohoto pohledu testovací laboratoř!? Dále uvedl, že západ zaspal, když nevnímal změnu ruské válečné strategie, která začala obratně využívat informační operace. Z letargie ho probral až šok po ruské anexi Krymu a válka na Ukrajině!? 

Řehkovi hrozilo také kárné řízení, kvůli jeho vyjádření na adresu Lubomíra Zaorálka, tehdejšíhio ministra zahraničních věcí ČR, který na podzim 2018 navrhoval, že by mělo Česko i Severoatlantická aliance zvažovat odchod z Afghánistánu. Řehka na adresu Zaorálka tehdy řekl: „Taková nuznost, ubohost, nízkost“! V závěru svého komentáře na adresu Zaorálka Řehka mluvil o podkopávání obranyschopnosti a bezpečnosti vojáků v misi, zaspekuloval o sabotáži, a to minimálně v morální rovině!

No, utekl rok a čtyři měsíce a prezident Trump stahuje americká vojska z Afghanistánu, spolu s nimi se stahuje i NATO!

Možná právě tato kniha mu otevřela cestu do této funkce, protože s ní udělal na výběrovou komisi a media v předchozím období dojem. Možná i jeho některá silná prohlášení na adresu Ruské federace, která se líbila výběrové komisi, ale která jsou politicky slušně řečeno „mimo mísu“!

V různých rozhovorech se Řehka vyjadřoval o nebezpečných ruských hacker, o ruské vojenské hrozbě a propagandě Kremlu! Z toho všeho je patrné, že jeho zaměření bude jednosměrné, směrem na východ! 

A to by člověk zodpovídající za kybernetickou bezpečnost státu neměl mít, tuto „východní úchylku“! Tento člověk se musí umět dívat na všechny strany a odhalovat riziko pro kybernetickou bezpečnost našeho státu odkudkoliv!

V této souvislosti si dovolíme generálovi připomenout jméno Edward Snowden. Americký technik NSA - Národní bezpečnostní agentury USA, který v roce 2013 uprchl z USA, protože byl zhrozen tím, co tato agentura v USA proti svým vlastním americkým občanům dělá! A zároveň co dělá NSA ve světě, koho všeho tato, podle generála Řehky spojenecká agentura ve světě, špicluje a byly to zdrcující informace! 

Byly to informace a zásadní důkazy o hrubém porušování americké Ústavy a jejích dodatků, o porušování mezinárodního práva i spojeneckých závazků v rámci NATO. Snowden promluvil o gigantickém množství lidí, kteří byli napíchnuti NSA, prostřednictvím jejich špionážní techniky.  

Mimo jiné, NSA deset let (!) odposlouchávala všechny telefonicky hovory Angely Merkelové, kancléřky SRN, spojence USA v NATO! 

NSA odposlouchávala také všechny tehdejší vedoucí funkcionáře Evropské unie a procházela se jim v počítačích.

Snowden zveřejnil, že řadu let byli špehováni a odposloucháváni 3 francouzští prezidenti za sebou - Chirac, Sarkozy i Hollande! 

Snowden také uvedl, že těsně předtím, než uprchl v dubnu 2013 z USA – měla NSA ve svém speciálním softwarovém programu, který se jmenuje "PRISM" založeno 117 675 nic netušících lidí z celého světa (!), které NSA denně, prakticky on-line elektronicky kompletně špehovala!!! Jednalo se vesměs o významné osoby, prezidenty zemí, předsedy vlád, ministry, šéfy parlamentů, předsedy politických stran, poslance, bankéře, vojáky, velké businessmany! 

Jakmile někdo z nich zapnul svůj počítač okamžitě byl on-line sledován a byly monitorovány jejich aktivity, kopírovaly se jejich e-maily, kopírovaly se všechny uložené soubory v jejich počítači, odposlouchávaly se a nahrávaly se všechny jejich mobilní rozhovory, atd.!!! 

Takže, jen z této krátké poznámky o Snowdenovi je patrné, že generál Řehka bude muset při ochraně České republiky hodně věcí u sebe přehodnotit a bude se muset otáčet i na jiné strany než jenom na východ! 

Vzhledem k tomu, co se aktuálně děje ve světě a v samotných USA je patrné, že pro požadovaný výkon této funkce by měla být jiná kvalifikace, než má generál.  Ten je zřejmě schopný vojenský velitel, ale není technik, ani politik, ani diplomat! A je příliš zaujatý vůči Rusku!

Upřímně! Máme obavu, že generál nebude schopen z výše uvedených důvodů dobře chránit kybernetickou bezpečnost našeho státu v azimutu 0 - 360 stupňů! 

To se ovšem od této funkce očekává jako základ!

Jeho předchůdce a velitel u 601. skupiny byl pozdější armádní generál Petr Pavel, později  předseda vojenského výboru NATO. 

Jak uvažují velitelské kádry od této speciální jednotky, už jsme měli možnost díky generálu Pavlovi poznat!

Bohužel, jak říkáme my ateisté!

     

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM