Doubrava: Studená válka pokračuje i v čase koronavirové bouře

26. 3. 2020

Lidé kolem amerického Trumpa se snaží malovat Čínu jako roznašeče koronavirového zla. Podobně i ultrapravicoví, až fašistické duše v EU, včetně České republiky. Jako nepřátele civilizace tito hysterici považují i Rusko.

A ejhle, pomocnou ruku naproti tomu těžce zkoušené Itálii podala ďábelská Čína, hnusné Rusko a podivná Kuba, které je také jakousi odporně nedemokratickou filckou. O solidaritě ze států EU naopak neslyšíme. Slavná EU kamsi zalezla a není o ní slyšet.
Dokonce ani NATO nevytvořilo na bázi dobrovolnosti rychlou akční mobilní nemocniční jednotku z vojáků a odborníků ze států NATO. Nedokázalo dát dohromady alespoň stovku lékařů, zdravotníků a podpůrnou logistickou jednotku vojáků?
Dokonce zapšklá šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagarderová ještě před pár dny odmítala pomoc Itálii a prohlásila, že „nemá mandát k podnikání kroků k záchraně italské ekonomiky ani k udržení Itálie v eurozóně“. Nakonec tato zlá ženská musela ze své ubohosti ustoupit pod tlakem diplomatické iniciativy Rakouska, které na svou stranu získalo evropské státní bankéře (kromě Německa, samozřejmě).
Proto ECB nakonec pod silným tlakem uvolní 750 miliard eur na podporu boje s koronavirem v EU. Část peněz dá ECB k dispozici vládám zemím eurozóny formou nákupu mimořádných dluhopisů. Část peněz má být poskytnuta prostřednictvím bank podnikům formou bezúročných a nízkoúročených půjček.
Ale zpět k aktuální pomoci.
V rámci EU jako zastřešující organizace jediné praktické gesto bylo oznámení, že 19. března 2020 kompletní zásilku zdravotnických pomůcek z Číny určených pro EU přidělí eurokomise Itálii. Jedná se mj. o 2 miliony roušek a 200 tisíc respirátorů.
Rusko, které do Itálie postižené epidemií koronaviru vyslalo osm mobilních týmů ruských vojenských virologů a lékařů (100 lidí) a speciální vozidla na rozstřikování dezinfekce, 100 aparátů zajišťujících podpůrné dýchání i půl milionu roušek. To vše přistálo ve 14 transportních iljušinech. Rusko o pomoc požádal italský premiér. Jako první vyslala Itálii lékaře na pomoc Čína, též s potřebným materiálem, pomáhá také 52 kubánských lékařů.
Superchytráci říkají, že to je politické gesto, které má ukázat jak Čína a Rusko jsou hodní, aby si vylepšily image. Samozřejmě, že to je politické gesto – ale ne záště a pomluv, ale gesto pomoci ve velmi těžkém čase.
Malý dovětek: Ve čtvrtek Čína oznámila, že poskytne naléhavou podporu 83 zemím a regionům na pomoc v boji proti pandemii COVID-19. Čína nabídla pohotovostní lékařskou pomoc 28 zemím v Asii, 16 v Evropě, 26 v Africe, 9 v Americe a 10 v oblastech jižního Pacifiku. Do některých zemí již čínští zdravotníci přijeli. V Říši středu epidemie skončila a své velké kapacity nabízí druhým. Na rozdíl od USA tohle je skutečně „imperiální“ gesto v tom nejlepším smyslu slova, na které lidi kolem Obamy nebo Trumpa prostě nemají…Ti raději řinčí zbraněmi, ukazují po zuby ozbrojené vojáky. Asi aby si všude uvědomili, co dokázali v Iráku, Libyi, Sýrii ten seznam by byl moc dlouhý! Manažéři, čili i Babiš, by řekli, Američané nejsou již dostatečně inovativní…

Autor: 
Jaroslav Doubrava, senátor Senátu PČR
Zdroj: 
fb