Mathias Rust, němec který přistál s malým letadlem na Rudém náměstí v Moskvě, jako součást klíčové tajné operace západu proti SSSR!

8. 4. 2020

V bývalém Sovětském svazu (SSSR) byla v květnu 1987 již v plném proudu "Perestojka", (přestavba sovětské společnosti) realizovaná Ústředním výborem Komunistické strany, v jehož čele stál tehdejší generální tajemník Michail Sergejevič Gorbačov. Ten byl zvolen do této nejvyšší stranické funkce dne 11.3.1985 ve věku 54 let.

Perestrojka byla vytýčena XXVII. sjezdem KSSS v roce 1986 a hlavními hesly byly glasnosť, urychlenije a perestrojka.

Ovšem v roce 1987 už se začínaly projevovat příznaky, že Perestrojka nevede k požadovanému cíli a že se naopak začíná SSSR ve společenském chaosu rozpadat. Proti tomu se začala stavět skupinka lidí v ústředním výboru strany i mnozí vedoucí funkcionáři v armádě SSSR!

Do toho vstoupil se svým příběhem západoněmecký mladík Mathias Rust, kterému tehdy bylo 19 let, když uskutečnil svůj let na malém čtyřmístném letadle Cessna 172 z finských Helsinek do Moskvy!

Rust tehdy uvedl, že je členem leteckého klubu v Hamburku, v jehož vlastnictví bylo letadlo Cessna a že má nalétáno 50 hodin. Později se zjistilo, že byl členem i jiného leteckého klubu Lufthansy, kde měl nalétáno podstatně více hodin. Rozhodně to nebyl letecký začátečník!

Dnes po 33 letech je k této akci k dohledání dost videí na YouTube z ruského prostředí a na ruském jazyce, kde jsou uvedeny zajímavé detaily celé operace o kterých se u nás v České republice nemluví.

Tak se na to pojďme podívat

Mathias Rust uskutečnil svůj let 28.5.1987 v den, kdy se v SSSR slavil "Den sovětského pohraničníka", což byl významný svátek, protože SSSR měl nejdelší státní hranici na světě.

Rust vyletěl z Německa 13.5.1987 a měl několik mezipřistání, než se dostal do Helsinek. Letěl nejdříve do Rekjavíku, pak do Bergenu a pak do Helsinek. Odtud vyletěl do Moskvy 28.5.1987. Sám uvádí, že se na tuto cestu připravoval půl roku. 

Předtím se však v březnu roku 1987 v Moskvě stala zajímavá událost. Podle vyprávění dnešního generálplukovníka Ivašova, který tehdy pracoval v generálním štábu armády SSSR, jednoho březnového dne si pozval Michail Gorbačov na konzultaci ministra obrany SSSR maršála Sokolova a požádal jej, že by s ním chtěl prokonzultovat obranu SSSR na západní hranici. A požádal jej, aby s sebou vzal mapu rozmístění sovětských protivzdušných sil v tomto regionu.

To prý se stávalo i předtím za Brežněva, že si pozval na konzultaci ministra obrany a probírali spolu detaily různých opatření.  Mimochodem, Brežněv byl hodností vojenský generál a tuto hodnost získal už v průběhu II. světové války jako velitel bojových jednotek! To se u nás málo ví.

Nikdy se prý ale nestalo, že by si Brežněv ponechal přísně tajnou mapu! To podle vojenských předpisů bylo zakázáno. Ta musela být vrácena a uložena do trezoru ten den. Jenže Gorbačov si tuto mapu s rozmístěním PVO půjčil a požádal maršála Sokolova, že mu ji vrátí druhý den, že si ji chce podrobně prostudovat k večeru, až bude mít čas. 

Ta mapa už se potom nenašla! Sám Ivašov ji šel vyzvednout ke Gorbačovi o několik dní později na přání Sokolova a Gorbačov mu řekl, že neví, kde je nějaká mapa, že má jiné starosti!?

O dva měsíce později, uskutečnil Rust svůj let do Moskvy. Když potom analyzovali jeho trasu letu, tak zjistili, že on obletěl a doslova se vyhnul všem centrům protivzdušné obrany SSSR.

Rust letěl nejdříve ve výšce 2000 metrů v koridoru pro civilní lety. Radarová služba provázející civilní lety jej zachytila a zjistila, že není nahlášen v grafikonu přeletů státní hranice SSSR a že nereaguje na slovní výzvy řídícího letového provozu. Rust při vletu na území SSSR vypnul také transponder svého letadla, takže jej nebylo možné identifikovat.

Tuto informaci předali dispečeři civilních letů podle předpisů Severnímu vojenskému okruhu SSSR, že ve vzduchu je neznámý objekt. Okamžitě byla zvednuta do vzduchu hotovost z letiště u Leningradu a pilot MIGu 23 hlásil za zhoršené viditelnosti řídícímu důstojníkovi vizuální kontakt s objektem, že se jedná o malé sportovní letadlo. Dostal příkaz nestřílet, ale donutit jej k přistání. MIG jej chtěl navést na letiště. Jenže Rust začal prudce klesat na výšku kolem 300 metrů a za špatného počasí se MIGu ztratil. Na čas se potom Rust ztratil i z radarů.

Čtyři roky předtím sověti sestřelili jihokorejský boeing nad Ochotským mořem u Čukotky, který také nereagoval na výzvy PVO i pilotů SSSR, kde zahynulo při tomto incidentu 269 pasažérů tohoto letu. Byla z toho obrovská mediální kampaň západu proti SSSR po celém světě.
Pod vlivem této události byl vydán vrchním velitelem armády SSSR rozkaz, sestřelit jen nepřátelské vojenské letadlo, které by narušilo výsostné území SSSR, ne však civilní letadlo. Za tohoto nařízení Rust vstoupil se svojí Cessnou do vzdušného prostoru SSSR.

Když Rust potom vletěl do Moskevského vojenského okruhu, tak Severní okruh PVO jej předával Moskevskému okruhu PVO jako narušitele vzdušného prostoru, ale ne jako narušitele státní hranice SSSR! V těchto režimech a následných opatřeních byl zásadní rozdíl!

Rust poté klesl na výšku 50 metrů a tak doletěl až do Moskvy. Několikrát obletěl Rudé náměstí a kolem 19:00 hodiny večer pak přistál na ploše blízko Chrámu Vasila Blaženého na velkém Moskvoreckém mostě, kde shodou okolností asi dva dny předtím sundali trolejové dráty pro trolejbusovou dopravu a měli v plánu je tam opět instalovat druhý den!!!

Rust uvedl, že původně chtěl přistát uvnitř hradeb Kremlu, ale pak že to přehodnotil, že by si toho media nevšimla. Ale podle odborníků by tam nemohl přistát, aniž by se sám s letounem nerozbil. A na Rudém náměstí prý bylo hodně lidí a bylo  velké riziko tam přistávat.

Krátce po přistání jej zatkli a on u výslechu uvedl, že má rád M. Gorbačova, že sleduje každý jeho krok a že mu chtěl po příletu do Moskvy předat 20-ti stránkový „Manifest o cestě ke světovému míru“.

Přitom ale Gorbačov byl ten den na státní návštěvě v SRN o čemž informovala všechna světová media.

Zasedání politbyra ÚV KSSS

Krátce na to, za několik dní se konalo zasedání politbyra ÚV KSSS za účasti všech členů, včetně kandidátů do politbyra! Atmosféra prý byla hodně výbušná, a dala by se krájet! Členové politbyra byli naštvaní a chtěli hlavy zodpovědných funkcionářů armády!

Na kobereček do politbyra šli 3 představitelé armády. Ministr obrany maršál Sokolov, zástupce ministra a velitel protivzdušné obrany SSSR generál Alexander Koldunov a velitel PVO Moskevského vojenského okruhu. Ten byl ve funkci několik dní a ještě shodou okolností ten den byl na prověrce jednoho útvaru mimo Moskvu, tak toho nechali ve funkci.

Poslední z nich mluvil maršál Sokolov, který řekl, že uznává selhání armády a že bere na sebe za to plnou odpovědnost. Doslova prý řekl, „řešte nového ministra obrany“! A požádal o uvolnění z funkce! Okamžitě byl odvolán z funkce i velitel PVO SSSR a oba byli následně propuštěni do civilu. Pak následovala čistka v nižších článcích armády. Celkem bylo odvoláno z funkcí cca 200 důstojníků, včetně několika politruků. Šesti důstojníkům, kteří veleli službu konajícím vojskům PVO byly odebrány všechny vojenské hodnosti, vojenská vyznamenání a dva z nich byli odsouzeni na 5 let do vojenského vězení! Někteří z nich byli okamžitě penzionováni a přišli o vojenský důchod! Byla to údajně největší čistka v historii armády SSSR!

Toto umožnilo Gorbačovovi odstranit mnoho z nejsilnějších odpůrců jeho reforem. 

Jediný, kdo byl vyznamenán, byl pilot MIGu 23, který hlásil vizuální kontakt s Rustovo letadlem a který jej nesestřelil!

Na západě se okamžitě zvedla mohutná mediální podpora Gorbačovovi, že se zachoval jako rozumný státník, humanista a mírumilovný člověk, na rozdíl od jeho předchůdců, což mělo dopady i do veřejného mínění v tehdejší sovětské společnosti i celého východního bloku!

Co následovalo poté

Dne 2.9.1987 začal v Moskvě soud s Rustem. Byl odsouzen na 4 roky. Soudní tlumočník uvedl, že na něj Rust působil velice sebevědomě, jako by si byl jist, že se mu nic nestane! Rust si odseděl ve vězení podobné sanatoriu 14 měsíců a poté byl na žádost SRN propuštěn a vyhoštěn z SSSR.

V roce 1991 se rozpadl SSSR, Gorbačov byl krátkou chvíli prezidentem SSSR, ale poté byl vypoklonkován ze všech státních i stranických funkcích. Nastal krach a rozpad SSSR. Rozpadl se také celý východní socialistický blok zemí, kam patřila i naše Česko - Slovenská republika! Zde je potřeba spatřovat počátek revolučních událostí z listopadu 1989 u nás v republice.

Později se ukázalo, že někteří nejbližší spolupracovníci Gorbačova byli zaverbováni tajnými službami západních států jako jejich agenti, ministr zahraničních věcí Ševarnadze bral úplatky od američanů. Známý generál KGB Oleg Kalugin byl odhalen jako agent CIA, byl za to odsouzen k vězení v Ruské federaci v nepřítomnosti (požádal o politický azyl v USA), atd. (Ale  o tom až jindy). 

Gorbačov je dodnes podezříván, že spolupracoval s Velkou Británii, konkrétně s Margharet Tatcherovou a britskou tajnou službou MI 6 (britská zahraniční rozvědka, jedna z nejschopnějších na světě). Gorbačov dnes žije se svou dcerou ve Spolkové republice Německo, která mu platí všechny výdaje.

Ale zpět k letu Mathiase Rusta

Někteří lidé z vysokých kruhů armády, kteří se cítí poníženi touto operací a vysokými tresty tvrdí, že tím byl velmi poškozen image sovětské armády doma i ve světě a začali pátrat po tom, co se vlastně tenkrát stalo a začala se skládat mozaika:

* Dohledaly se videozáznamy z Helsinek z letiště, když tam odtud vzlétl Rust. Tam nastupoval do letadla v zelené bundě a v džínách. Když ale vystoupil v Moskvě z letadla, tak měl na sobě oranžovou kombinézu?

* Odborníci na letectví propočítali rychlost letadla, spotřebu paliva na trasu kudy Rust letěl, měli také údaje z toho dne o síle a směru větru. Zároveň prozkoumali všechny záznamy PVO z té doby. A zjistili, že Rust na 2 hodiny zmizel nad územím Pribaltiky, někde kolem Talinu, kde musel podle nich dotankovat, aby doletěl do Moskvy. Tam na něj někdo čekal! Tam se také Rust zřejmě převlékl do oranžové kombinézy.

* Když Rust přistál v Moskvě, tak měl na zadním svislém křídle (kýlové ploše) nalepený obrázek, symbol atomové bomby, což v Helsinkách, když vzlétal, tak neměl. A to tam nemohl nalepit za letu. Rust tvrdí, že to měl být symbol boje za mír, proti jaderné válce. Ruští odborníci tvrdí, že to byl vzkaz, že západ je schopen dopravit nad Kreml atomovou bombu a spustit ji na Kreml!

* Zajímavé je také to, že v momentě, kdy Rust přistál v Moskvě, tak tam bylo v roce 1987 (!) celkem 8 lidí s videokamerou, jejich záběry potom okamžitě obletěly svět prostřednictvím různých světových medií! V té době měl kameru málokdo. Mezi nimi v Moskvě byl i jeden britský lékař!? Rusové tvrdí, že u některých záběrů to byli profesionální kameramani, připravení tam natočit tyto záběry.

* Tato skupina také zjistila, že v tomto období, kdy se stala událost s Rustem se 3 dny neměnilo v PVO radiolokační pole. To se předtím, ani nikdy potom nestalo! To se mění rozkazem každý den.

* Skupina tvrdí, že přistát na Rudém náměstí, nebo v místech, kde to udělal Rust není nic jednoduchého. Oni tvrdí, že Rust už tam byl předtím si to místo obhlédnout! Rust to popírá.

* Do této mozaiky zapadá i zpráva z archivu rozvědky SSSR, kterou poslal někdo z agentů KGB pracující venku v rozvědce v té době. Ten hlásil do Moskvy, že dostal informaci, že se chystá v brzké době nějaká provokace vůči SSSR s dálkovým letem malého letadla. O Rustovi se v té zprávě nemluvilo.

Závěr

S odstupem mnoha let je patrné, že toto byla operace zahraničních tajných služeb a zřejmě jim spřízněných sovětských politiků té doby. Že to byla operace globálního významu! 

Jejím cílem bylo odstranit od moci v SSSR stranické a vojenské kádry oddané socialismu, a to vlastníma rukama nejvyššího stranického vedení, prostřednictvím zásadní kompromitace těchto lidí,  pomocí tajné operace Rusta, která byla organizována zvenku! Šlo o to, uvolnit tím cestu pro další reformy Gorbačova v SSSR i pro reformy v dalších zemích východního bloku!

Rust ve věku 19 let v tom hrál důležitou roli, ale podle všeho neznal všechny souvislosti.

Dodnes jsou dohady o tom, jestli to je, nebo byl, tajný agent nějaké západní tajné služby či nikoliv?

Západu se tato operace vydařila! Splnila svůj účel!

Poučení z toho? I tak se dělá politika v nejvyšších patrech moci! 

Dodatek k osobě Rusta

Rust byl po 25 letech pozván do Moskvy na besedu do jednoho televizního pořadu. Přijel! A byl tam konfrontován tváří v tvář s přímými účastníky této operace na straně bývalého SSSR (vojáci, KGB).

Neprozradil tam nic nového. Omluvil se potrestaným vojákům, že nepředpokládal, že by to takto mohlo pro ně dopadnou a že jej to osobně mrzí.

Jinak Rust je kontroverzní osobnost:
* je rozvedený
* odsouzený za to, že pobodal nožem sestřičku v nemocnici, která se mu odmítla podvolit, když ji chtěl líbat
* odsouzený za krádež nějakého kašmírového svetru
* souzen za nějaké podvody
* prý je to velmi dobrý hráč pokeru o velké peníze
* dnes prý působí jako analytik nějaké Švýcarské investiční banky

Možná právě tyto jeho osobnostní vlastnosti jej kdysi předurčily pro tento úkol. Je schopný, drzý, sebevědomý, snáší dobře stres i riziko, potřebuje adrenalin, touží po slávě, možná i penězích, a je ochotný ke spolupráci. Prostě typově odpovídal potřebám organizátorů této operace. Klobouk dolů před plánovači operace. Mělo to vyznít tak, že devatenáctiletý holobrádek překonal tehdy jednu z nejmocnějších armád světa! 

V roce 2008 byla Rustovo pronajatá Cessna F172P (pořadové číslo F17202087), registrovaná jako D-ECJB umístěna jako pamětihodný exemplář v Deutsches Technikmuseum v Berlíně.

Příběh však není uzavřen. Časem se určitě objeví další informace, které zapadnou do celkové mozaiky pozadí události a to v archivech či od pamětníků!

Fotogalerie

Po přistání v Moskvě, na zádi znak atomové bomby.
Přelet Cessny M. Rusta nad Rudým náměstím v Moskvě
Mapa, kudy letěl M. Rust
Dnešní podoba M. Rusta
Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM, YouTube