Ruský ministr obrany Šojgu napsal žádost českému kolegovi ministru obrany ČR Metnarovi ohledně sochy maršála SSSR Koněva

10. 4. 2020

Ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu se ve čtvrtek, dne 9.4.2020, obrátil dopisem na českého kolegu ministra obrany ČR Lubomíru Metnara s prosbou, předat Ruské federaci odstraněnou sochu památníku maršála SSSR Ivana Stěpanoviče Koněva v Praze.

Ve svém dopise ministr Šojgu vyjádřil politování ve spojitosti s událostmi, které proběhly v předvečer oslav 75. výročí Velkého vítězství a to s odstraněním této sochy v Praze 6.

Ministr Šojgu v dopise zdůraznil, že není možné v dané situaci zůstávat bezúčastným a poprosil ministra Metnara pokud možno co nejrychleji předat sochu odstraněného maršála Ruské federaci. 

Šojgu informoval ministra Metnara o připravenosti ruské strany uhradit české straně náklady spojené s předáním sochy a jejím převezením do SSSR.

V dopise ministra Šojgu se dále píše, že "s vojenským umem provedená operace, kterou v roce 1945 provedli sovětští vojáci při osvobození Prahy od nacistů, zachránila životy stovek tisíc Čechů a osvobodila miliony vašich spoluobčanů od nacistického jho".

Obsah tohoto dopisu zveřejnil webový server armády Ruské federace TV Zvezda.

Odkaz na článek je níže: 

https://tvzvezda.ru/news/forces/content/2020492332-WNIuT.html 

Co k tomu dodat

Podle webů - vlády ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR, Ministerstva kultury ČR i Ministerstva obrany ČR, ani jeden z těchto státních orgánů nepřijal k aktu nedůstojného odstranění sochy maršála SSSR Ivana Koněva na Praze 6 žádné dohledatelné usnesení či stanovisko. Jako by se tato událost netýkala vládní úrovně a celé České republiky!

Je to ostuda České republiky! 

Je to v předvečer 75. výročí osvobození naší republiky od fašismu Rudou armádou SSSR urážlivé vyjádření nevděku Ruské federaci, právnímu nástupci SSSR, za pomoc naší zemi v době jedné z nejtěžších v našich dějinách, kdy se jednalo o existenci a přežití našeho národa či jeho vyhlazení! 

A je to také srozumitelný signál pro všechny naše občany. Nečekejte že v budoucnu bude někdo tak hloupý, aby nám pomáhal se zachránit, aby za to zaplatil tím nejcennějším, více než 12.000 životy svých vojáků jenom v Praze, a celkově 144.000 životy svých občanů za osvobození celé naší republiku, když se takhle chováme k těm co nám pomohli!

Tak hluboko jsme klesli! 

A jestli si někdo myslí, že starosta Prahy 6, králíček Kolář z TOP 09 a jemu podobní bojovníci půjdou a budou bránit naší zemi se zbraní v ruce, tak se mýlíte! Kolář se strachy podělá první! 

Tímto aktem se otevírá pandořina skříňka!

 

Zde je článek na ruském jazyce:

Шойгу обратился к министру обороны Чехии из-за памятника Коневу

Егор Левин 21:35 09.04.2020

Глава Минобороны РФ заявил, что невозможно оставаться безучастными в данной ситуации и попросил как можно скорее передать памятник РФ.

Министр обороны РФ Сергей Шойгу обратился к чешскому коллеге Любомиру Метнару с просьбой о передаче России снесенного в Праге памятника маршалу Ивану Коневу.

В своем письме глава Минобороны России выразил сожаление в связи с событиями, которые произошли накануне празднования 75-летия Великой Победы.

«Искусно проведенная в 1945 году военная операция по освобождению Праги от нацистов сохранила жизни сотен тысяч чехов и освободила миллионы Ваших сограждан от нацистского ярма», - говорится в письме Шойгу о заслугах маршала, чей памятник решено было снести.

Министр подчеркнул, что невозможно оставаться безучастными в данной ситуации и попросил Метнара как можно скорее передать памятник Российской Федерации. Шойгу заявил о готовности оплатить возможные финансовые затраты на передачу.

Напомним, власти района Прага-6 демонтировали памятник советскому маршалу Ивану Коневу. Как заявил инициатор этого, староста района Ондржей Коларж, монумент будет передан в музей истории. Протесты в связи с данным деянием выразили многие чешские политические деятели.

 

 

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM