Česká televize opět překrucuje historická fakta, tentokráte o osvobození Buchenwaldu!

10. 4. 2020

Dne 10.4.2020 běžel na ČT 24 pod obrazovkou titulek: Před 75 lety američtí vojáci osvobodili koncentrační tábor Buchenwald.

Není to opět pravdivá informace a ČT 24 opět posunuje historická fakta jinam!

Historickou skutečností je, že koncentrační tábor v Buchenwaldu jako jeden z mála osvobodili na sklonku II. Světové války sami vězni tohoto tábora, pod vedením podzemní organizace vězňů složené převážně z politických vězňů z komunistických a sociálně demokratických stran.

Bylo to v době, kdy se k táboru blížila fronta a kdy v blízkosti již byly americké jednotky. Z tábora již prchali nacističtí pohlaváři s plnými kufry uloupených věcí vězňům.

Rozkaz vydat ukryté zbraně vybraným vězňům vydal dne 11.4.1945, cca ve 14:00 hodin, štáb Ilegální vojenské organizace vězňů tábora. Ostatní vězni brali do ruky co bylo po ruce, železné tyče, lopaty, klacky. Převzetí kontroly nad koncentračním táborem, zajištění zbylých nacistů, bylo předem důkladně promyšleno a naplánováno. Osvobození tábora proběhlo bleskově. Zaskočení nacisté se nezmohli na větší odpor.

Tábor pak zůstal až do konce války pod ozbrojenou ochranou složenou z vězňů!

Při osvobození tábora 11. dubna 1945 bylo v Buchenwaldu 2780 Čechů a Slováků. Byl mezi nimi i pozdější primátor Prahy Adolf Svoboda. Byli mezi nimi i čeští vězni z Plzeňska. Jedním z nich, který to přežil a který se podílel na osvobození tábora byl i pan Jaroslav Cink ze Šťáhlavic u Plzně, který o této události jako přímý účastník několikrát vyprávěl! Dnes už není mezi námi. Čest jeho památce!

Níže, jako důkaz pro naše tvrzení o tom, že ČT opět překrucuje fakta, připojujeme několik stránek z knihy „To byl Buchenwald“, z kapitoly, která popisuje osvobození tábora. Knihu vydalo Naše vojsko v roce 1959 pro Svaz protifašistických bojovníků.

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM