Ministr zahraničních věcí Petříček znovu potvrdil svojí nekompetentnost a škodlivost pro ČR v této funkci

13. 4. 2020

Dne 10.4.2020 vydalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR „Prohlášení MZV k vyjadřování Ruské federace kolem odstraněné sochy maršála SSSR Koněva v Praze 6“, které zveřejnilo na svých webových stránkách (www.mzv.cz). 

Je jasné, že bez ministrova souhlasu nemohlo být toto Prohlášení MZV vydáno. 

V úvodu Prohlášení MZV se píše: MZV ČR striktně odmítá zásahy státních orgánů Ruské federace do vnitřních záležitostí České republiky! 

V Prohlášení se však nepíše jakých zásahů! A proč se o nich v Prohlášení nepíše? Protože zatím žádné nejsou!

Dále se v Prohlášení MZV píše, že pokud budou orgány Ruské federace pokračovat svými konfrontačními prohlášeními a úkony v tomto duchu, bude to signál, že ztratily zájem o rozvoj vzájemně výhodných vztahů mezi našimi zeměmi.

MZV pod vedením ministra Petříčka /za ČSSD/tak záměrně přemrštěně reaguje na účelově překroucený překlad textu, toho, co skutečně řekl ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu. Ten se obrátil dopisem na hlavního vyšetřovatele RF a požádal jej, aby se podíval na otázku a posoudil, jestli je možné (!) trestně stíhat někoho, kdo ničí památníky sovětských osvoboditelů z dob II. Světové války v zahraničí. A pokud ano, aby tak učinil, protože v poslední době se množí tyto případy v mnoha zemích Evropy, kdy se tyto památníky ničí za účelem přepisování historie a zamlčování hlavního podílu SSSR na porážce německého fašismu. Evidentně ministr Šojgu nikomu nenařídil (!), vydej zatykač!

Šojgu ve své žádosti nemluvil ani konkrétně o Praze, ani o starostovi Kolářovi, ani o České republice, že by tady chtěl stíhat nějakou konkrétní osobu. Mluvil obecně o Evropě a zahraničí a ministr Petříček to ví!

Bylo mu odpovězeno, že toto lze stíhat podle ruský zákonů jen tam, kde platí jurisdikce Ruské federace, tj. jen na území Ruské federace! Tzn. že nelze aplikovat ruské právo v jiných státech! Dojme ani v ČR! 

Ministr Šojgu na základě tohoto vysvětlení hlavního vyšetřovatele RF požádal hned druhý den dopisem svého českého kolegu, ministra obrany ČR Metnara jestli by ČR za této situace a v této atmosféře mohla předat sochu maršála Koněva Ruské federaci, že uhradí náklady s tím spojené! 

Vyšetřovací výbor RF dostal podnět od ústavního činitele a musel podle zákona začít jednat! Skutečně zahájil trestní řízení. (Podle informace z článku na webu www.TVZvezda.ru). A netýká se to jen České republiky, jde o více zemí, dokonce jsou případy, například na Ukrajině, kdy jsou sochy sovětských vojevůdců odstraňovány náložemi extremistů, či jsou jimi samovolně strženy! Vyšetřovací výbor zatím nikoho neobvinil. Teď bude pomocí vyšetřovatelů zjišťovat, jestli někdo na území RF porušil zákony ve věci hanobení památníků. Nebo jestli někdo v zahraničí porušil mezinárodní právo, či dvoustranné mezistátní dohody ve věci odstranění soch osvoboditelů a zda je to soudně stíhatelné, případně jak jinak postupovat!

Buď zjistí, že ano, že byl porušen nějaký zákon a bude podáno trestní oznámení. Nebo zjistí že ne a po prošetření tato kauza bude odložena. Stejně jako postupuje státní zastupitelství v České republice.

Dále se v Prohlášení MZV píše že, socha maršála Koněva je válečným pomníkem a vztahuje se tak na ni Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993. Přemístění sochy ale není v rozporu s jejím zněním. MZV očekává, že se sochou bude zacházeno důstojně.

Tak, a teď se dostáváme k tomu co v Prohlášení MZV podle nás postrádáme. To že by MZV současně vyhodnotilo jako nevhodné, a netaktní vůči Ruské federaci (právnímu nástupci SSSR) odstraňovat sochu maršála SSSR Koněva v předvečer oslav 75. výročí vítězství nad fašismem a osvobození naší republiky a hlavního města Prahy od fašistických okupantů! A současně vyhodnotilo jako nevhodné, konat tak v době „karantény před koronavirem“, kdy se k tomu nemohli vyjádřit občané naší země.

Vedení MZV v čele s ministrem rovněž neodsuzuje ve svém Prohlášení jako nevhodné a nedůstojné prohlášení starosty Prahy 6 Koláře, který prohlásil, že  „Konev neměl roušku, proto byl odstraněn“! Zejména toto ruská strana považuje za hrubou urážku hrdinství maršála Koněva a památky 12 000 vojáků Rudé armády SSSR, kteří zahynuli při osvobozování Prahy od fašismu! Ruská strana to považuje za cynismus od starosty Koláře z TOP 09! Diplomat Petříček neuvedl tento nevhodný výrok starosty Prahy 6 Koláře do správných mezí, jak by se na funkci hlavního diplomata slušelo!

V Prohlášení se také nepíše nic o tom, že žádné Muzeum 20. století v Praze zatím fyzicky neexistuje, ani zatím není pravděpodobně vypracovaná žádná projektová dokumentace či koncepce na jeho vytvoření. Tudíž, že bude trvat několik let, než bude vybudováno! A vůbec jestli! A že tento čin Prahy 6 nemá tedy časové odůvodnění s muzeem.

A co je nejhorší ze strany MZV? Vedení MZV v čele s ministrem Petříčkem už dávno rezignovalo na zastřešení zahraniční politiky naší země. Již dlouhodobě ji tvoří a výrazně negativně ovlivňují extremističtí jedinci a lokální samosprávy celků, zejména Prahy.

Ministr Petříček přes strom není schopen vidět les! Nevidí přes osobu starosty Koláře osudový význam osvobození Rudou armádou SSSR od fašismu pro náš národ, pro naší republiku. Bez nich, by tu český národ dnes pravděpodobně nebyl, ani ministr Petříček! V lepším případě by mluvil německy a byl by občanem jiné země! 

Co však čouhá z Prohlášení MZV jako „sláma z bagančat“ je, že se ministr necítí kompetentní k tomu, že zodpovídá za to, že vztahy mezi státy by mělo budovat, rozvíjet, koordinovat a zastřešovat především jím řízené ministerstvo zahraničí a ne okresní administrativa Prahy 6 v čele s extremistickým starostou. A že by v zájmu celé ČR a historické vděčnosti České republiky za osvobození naší země a za záchranu národa mělo MZV Prahu 6 korigovat v její činnosti v souladu se zájmy celé ČR. Ministr Petříček si od začátku hraje na mrtvého brouka ve věci sochy maršála SSSR Koněva! 

Ta socha není jen kus bronzu, jak si na Ministerstvu zahraničních věcí myslí! Tam ani není tak důležitý ten bronz, jako to, co ta socha historicky symbolizuje – osvobození naší země od fašismu a záchranu našeho národa před vyhubením a poněmčením. Díky SSSR a jeho Rudé armádě bylo možné po II. Světové válce ustavit tehdejší Československou republiku do původních státních hranic! Té osvoboditelské armádě tenkrát velel maršál  SSSR Ivan Stěpanovič Koněv! Bez Rudé armády SSSR, by se to nikdy nestalo!

Ministr Petříček tak s Prohlášením MZV předvedl další ze svých lemplovských kousků, nedůstojný pro tuto funkci. A přesvědčil, že každý den, kdy přetrvává v této funkci je rizikem a hrozbou pro Českou republiku!

Pryč s neschopným Petříčkem! KSČM toto požaduje dlouhodobě!

Odkaz na ruský armádní web TV Zvezda s články ke Koněvovi:

https://tvzvezda.ru/search/?q=%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B0%D0%BB%D1%83+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%83+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%83

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM