Málo vzpomínaná pravda o osvobození Plzně ...

18. 4. 2020

Brzy si budeme připomínat dny ukončení 2. světové války. Před chvílí jsem si připomněl jednu zvláštnost. V plzeňském rozhlase bylo 5.května 1945 v poledne vysíláno prohlášení ke všem občanům Plzně, že Plzeň je osvobozena. A druhý den, 6. května dopoledne přijely do Plzně předsunuté americké jednotky generála Pattona. Jak je potom možné, že nějací šašci organizují každoročně velkolepou šou osvobození Plzně americkou armádou, když se Plzeň osvobodila sama. A jak je možné, že Česká televize z takové hovadiny dělá každý rok takovou velkolepou událost. Nebo,  že by to byl vděk za to, že k Američanům utíkali před Rudou armádou do zajetí vlasovci, banderovci a všichni ti, kteří se dopouštěli hromadných zvěrstev na občanech na Ukrajině, v Bělorusku a Rusku, ale i v naší vlasti? A vlastně v celé východní Evropě.

Jenom v malé obci Salaš u Velehradu, kde jsme přes válku bydleli, vlasovci zastřelili 10 mladých mužů. Osobně jsem byl s maminkou, jako malý šestiletý kluk, na jejich pohřbu. A Praha bude těmto hrdlořezům stavět pomník. Takovou šaškárnu může vymyslet jedině pako. A nejhorší na tom je to, že toto pako je pražskými voliči zvoleno za starostu. Svět se obrací vzhůru nohama.

Z archivních záznamů doplnil admin:

Na osvobozování naší vlasti se podílely armády protifašistické koalice, především sovětská armáda, americká armáda, ale rovněž rumunští, polští vojáci a také 1. československý armádní sbor. Bojů o osvobození ČSR se zúčastnily i naše jednotky, zejména letecké, organizované ve Velké Británii.

Při bojích v Československu zahynulo 144 tisíc sovětských vojáků, 33 tisíc rumunských, 180 vojáků amerických a mnoho dalších z různých vojenských uskupení nebo partyzánů.

Autor: 
Milan Mička, předseda ZO KSČM Písek-Jih
Zdroj: 
Vlastní