150. let od narození Vladimíra Iljiče Lenina 

20. 4. 2020

Dne 22.4.2020 si připomínáme 150. výročí od narození Vladimíra Iljiče Lenina (původním příjmením Uljanova), zakladatele Bolševické strany Ruska, později Komunistické strany Sovětského svazu, tvůrce a budovatele prvního socialistického státu v historii této planety, geniálního vůdce světového proletariátu a komunistického hnutí. 

V. I. Lenin se narodil 22. dubna 1870 v Simbirsku. Narodil se do vzdělané rodiny, jeho otec byl ředitelem místního gymnázia. Od mládí se účastnil revolučního boje. Hluboce na něj zapůsobila a radikalizovala jej smrt jeho staršího bratra Alexandra (narodnika), který byl popraven za pokus o atentát na cara Alexandra III. 

Po absolvování gymnázia Lenin ukončil v roce 1891 externí studium práva v Kazani, když byl předtím vyloučen za revoluční činnost z denního studia této pobočky Petrohradské univerzity a hned poté začal pracovat jako advokátní koncipient v Samaře. 

V roce 1893, po smrti jeho otce, se přestěhoval s rodinou do Petrohradu a období zde strávené až do toku 1897 bylo pro něj a pro dělnické hnutí klíčové. Jeho zkušenosti s útiskem rolnictva v Rusku společně s revolučním učením G. V. Plechanova jej přivedly k revolučním skupinám lidí tehdejšího Ruska. Tehdy úspěšně svedl ideovou bitvu za porážku liberálního narodnictví (tzv. legálního marxismu), za vědecký marxismus. Zde v Petrohradě začal psát svá první teoretická revoluční díla.

Lenin viděl v revoluční teorii klíč k objasnění ekonomické a politické situace Ruska a východiska z ní.

V dubnu 1895 mu jeho přátelé pomohli vycestovat do zahraničí, aby se blíže seznámil s revolučním hnutím v Evropě a zvláště, aby se setkal se skupinou „Osvobození práce“ vedenou Plechanovem. 

Po pěti měsících v zahraničí, a pobytem na různých místech ve Švýcarsku, Francii a v Německu, prací v různých knihovnách a s novinami na cestách, se Lenin vrátil do Ruska a přivezl sebou kufr plný marxistické literatury.

Po návratu do Ruska Lenin spolu s Martovem založili „Svaz boje za osvobození dělnické třídy“, sdružující tehdejší petrohradské marxistické kroužky. V něm se poprvé začaly spojovat myšlenky vědeckého socialismu s dělnickým hnutím. Petrohradský „Svaz“ se stal zárodkem strany nového typu. Svojí teoretickou i politickou činností se Lenin zde dostal do čela revolučního hnutí v Rusku a jeho pozdější dílo znamenalo počátek nové etapy – Leninismu - ve vývoji marxismu!

Tato skupina podporovala v Rusku stávky a odborářskou činnost, rozšiřovala marxistickou literaturu a vyučovala v dělnických vzdělávacích kroužcích. 

V Petrohradě začal také Leninův vztah k Naděždě Krupské, revolucionářce, která pak stála po jeho boku po celou dobu, až do je ho smrti. Krupská pomáhala Leninovi v teoretických i praktických otázkách. 

V noci 8. prosince 1895 byl Lenin zatčen. Byl odsouzen k 15 měsícům vězení za podvratnou činnost. V roce 1897, po vypršení trestu ve vězení, mu přidalo samoděržaví další tři roky, za pokračující psaní a organizační činnost za pobytu ve vězení. 

Lenin byl odeslán do vyhnanství, do vesnice Šušenskoje na Sibiři. Zde vykonal obrovskou teoretickou práci, když prostudoval mnoho knih, prozkoumal a ověřoval na statistických údajích vývoj Ruska. Zde vznikla klíčová kniha – Vývoj kapitalismu v Rusku (vyšla r. 1899). Touto knihou Lenin dovršil porážku narodnictví.

Brzy poté byla pro svoji revoluční činnost do vyhnanství poslána i N. Krupská, kde pak společně s Leninem pracovali nad tím, jak organizovat stranu a jak ji teoreticky vyzbrojit.

Po uplynutí vyhnanství emigroval Lenin do Mnichova, kam ho brzy následovala N. Krupská. S cílem sjednotit Ruskou sociálně demokratickou dělnickou stranu, která byla po policejní persekuci po prvním kongresu strany v roce 1898 rozehnána, Lenin založil tiskový orgány strany - Jiskru.

V Jiskře (první číslo vyšlo v 12/1900) se později utvořilo jádro tzv. „Ekonomismu“, proti kterému Lenin bojoval. Ekonomiské chtěli bojovat jen za ekonomické otázky. Lenin to charakterizoval jako ruskou odrůdu mezinárodního revizionismu. 

V roce 1903 se konal II. Sjezd Sociálně-demokratické dělnické strany Ruska (SDDSR), na němž vznikla pod Leninovo vedením Bolševická strana Ruska, první revoluční proletářská strana nového typu.

V letech První ruské revoluce v r. 1905 -7 a poté Lenin vydal několik knih a na základě zkušeností vytýčil úkol historického svazku dělnické třídy s rolnictvem, jako proletariátu, který je hybnou sílou socialistické revoluce. Lenin se v té době hodně věnoval otázce rolnictva, združstevnění, otázce pozvednutí ruské vesnice i dělby půdy.

Na podzim 1917 dozrály v Rusku všechny objektivní podmínky pro vítěznou revoluci. Její úspěch závisel na politické a organizátorské činnosti a správné taktice bolševické strany. Strana měla v té době už 350 000 členů a byla léty bojů zocelena, byla organizačně pevná a její kádry vzdělány revolučním učením. Přesto bylo potřeba překonat ve straně váhání a nerozhodnost. To se Leninovi podařilo. Na zasedání vedení strany byl ustaven Vojenský revoluční výbor, úzká skupina revolucionářů, která řídila ozbrojené povstání, v jehož čele stál Lenin.

Poté co byla úspěšně provedena Říjnová socialistická revoluce z 25.10.1917 (dle používaného ruského kalendáře té doby), dnes známé pod datem 7.11.1917, byl Lenin zvolen jako první předseda Rady lidových komisařů socialistického Ruska, tzn. předsedou vlády nového státu. A od roku 1922 předsedou lidových komisařů Sovětského svazu. Z revolučního vůdce strany bojující o moc se stal najednou vůdce vládnoucí strany a vedoucí činitel prvního socialistického státu na světě!

V prvních porevolučních letech se Lenin stal vzorem toho, jak má vypadat vůdce lidového státu. Podařilo se mu v nesmírně těžké době uhájit výsledky revoluce a dále ji rozvinout.

Dne 30. srpna 1918 byl Lenin při atentátu postřelen a těžce zraněn. Kulka poranila ošklivě klíční kost a plíci. Z tohoto zranění se vyléčil.

V roce 1919 vyvrcholilo úsilí Lenina o sjednocení komunistického a revolučního hnutí světa v založení I. Komunistické internacionály.

V roce 1921 v Rusku zavedl NEP, tzv. Novou ekonomickou politiku, která umožnila překonat krizi a pozvednout zaostalé Rusko.

V roce 1922 byl ustaven Sovětský svaz pod vedením Lenina.

Lenin svými teoretickými pracemi i praktickou činností dále rozvinul dílo Marxe a Engelse. Toto jeho působení je hodnoceno jako etapa marxismu-leninismu. Leninská etapa.

Lenin vnesl za dobu svého života obrovský vklad do vypracování revoluční teorie proletariátu, ať už to byla otázka výstavby strany nového typu, rozbor kapitalismu v Rusku, či rozbor světového imperialismu, rozpracoval národnostní otázku, rolnickou otázku, otázku socialistické přestavby vesnice, združstevňování a rozdělení půdy rolníkům (Dekret o půdě), otázku války a míru (Dekret o míru), položil základy Rudé armády - armády nového typu, rozpracoval otázku nové státní moci (Sovětů – Národní výbory). Otázku válečného komunismu. Vypracoval teorii socialistické revoluce, ale i nové kulturní politiky, nové zahraniční politiky sovětského státu aj. Naděžda Krupská se věnovala otázkám  dětské a mládežnické organizace, ženským organizacím.

Za dobu svého života vykonal Lenin pro pokrok lidstva gigantické teoretické i praktické dílo, které posunulo lidstvo dále. 

Na sklonku svého života, během roku 1922 a 3 pak Lenin prodělal řadu záchvatů, kdy částečně ochrnul, které mu zabránily dále aktivně pracovat ve vládě a kdy byl donucen uchýlit se do ústraní a přenechat vládu následníkům. 

V posledním období svého života – koncem roku 1922 a začátkem roku 1923 napsal Lenin svoji poslední práci, (Závěť) ve které načrtl program boje proti byrokratizaci Komunistické strany a sovětského státu. 

Vladimír Iljič Lenin zemřel dne 24. ledna 1924 v Gorkách, cca 22 km od Moskvy, v nedožitých 54 narozeninách. 

Jeho světodějný odkaz však žije dále. Jeho praktická činnost i teoretické práce se staly inspirací pro mnoho národů a politiků světa. Velká říjnová socialistická revoluce pak doslova změnila svět! Pod jejím vlivem a příkladem SSSR se později rozpadla koloniální soustava světa, mnoho národů se osvobodilo od vykořisťování a útlaku tehdejších imperií Velké Británie, Francie, Španělska, Portugalska a dalších. 

Odpůrci Lenina a nepřátelé socialismu na něj po celou dobu dodnes útočí, že to byl krvavý režim, který Lenin zavedl. Většinou jsou to události vytržené z kontextu doby, s cílem všemožně Lenina pošpinit a dehonestovat socialismus a jeho dílo. Hovoří o rudém teroru, ale už nevidí, že tomu předcházel bílý teror. A že teror pouze slovy nezastavíš, že tam musela zasáhnout síla!

Ti, kteří kritizovali Lenina a Sovětský svaz, podporovali tehdy Hitlera a jeho fašistický režim, aby Hitler vojensky táhl na SSSR a porazil tamní režim. Byla z toho velká tragedie lidstva, II. Světová válka, která stála život 50 milionů lidí, zejména z Evropy.

Přesto Sovětský svaz dokázal Hitlerovo hordám zlomit páteř, protože to byl stát budovaný pro miliony obyčejných lidí, kteří se postavili se zbraní v ruce na ochranu svého socialistického státu!

Dnešní následníci tehdejších kritiků Lenina a socialismu, stejně jako tenkrát oni když podporovali všemožně Hitlera, oni dnes podporují USA v jejich nezákonných vojenských agresích a v taženích proti suverénním státům, členským zemím OSN v různých koutech světa. Podporují jejich rabování a ničení, kde po nich zůstaly statisíce mrtvých nevinných lidí, a to v Iráku, Libyi, Sýrii, Jugoslávii, Afghanistánu a jinde! Další miliony lidí jsou na útěku z domova, aby zachránili sobě a své rodině holý život.

Lenin je v tomto srovnání absolutní vítěz. Dal lepší život desítkám milionů lidí a inspiroval mnoho dalších zemí i politiků k jeho následování!

Čest památce Vladimíra Iljiče Lenina!

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM