Bolestivé vzpomenutí na čas hrůzy! Nálety britských a amerických bombardérů na Plzeň a okolí, těsně před koncem války.

28. 4. 2020

V následujících dnech, v čase 75. výročí konce 2. světové války - porážky německého nacismu, si připomínáme i nálety britských a amerických bombardérů na Plzeň a okolí těsně před koncem války. Historické dny 17., 18, a 25. duben 1945 se staly pro občany Plzně jedním z nejtragičtějších časů za celou druhou světovou válku.

Dne 17. dubna 1945 bylo usmrceno více než 850 a 18. dubna 1945 celkem 100 občanů. Ničivé pumy padaly na Doubravku, Letnou, Slovany a Petrohrad a Jateční ulici.

Celkem 38 žáků Základní školy s učitelkou Květou Zajícovou druhý den nepřišlo do školy, jejich život náhle skončil.

Dvacetiminutový nálet začal před čtvrtou hodinou ranní. Zúčastnilo se ho 222 čtyřmotorových Lancasterů a 11 Mosquitů, které shodily 891 tun trhavých a čtyři tuny zápalných bomb.

Na nádraží zničily 85 lokomotiv, 2000 vagonů, zlikvidovaly desítky drážních budov a 60 km kolejí.

Onoho 17. dubna 1945 se také Britové snažili zničit plzeňskou Škodovku, ale odchýlení se od správného kurzu způsobilo dopad pum na město Dobřany, Psychiatrickou léčebnu a usmrtilo tam stovky pacientů a zaměstnanců léčebny. Usmrceno bylo také 50 občanů města. Ze 746 domů zůstalo stát jen 200..

Škodovy závody v Plzni byly ale totálně zničeny náletem 25. dubna 1945. Ze 129 průmyslově výrobních budov jich bylo zcela zničeno 29, 21 poškozeno velmi těžce a 33 jich bylo poškozeno ze 40 %. Bomby padaly na celé město a okolí. Nacházejí se dodnes. Zatím poslední nález byl na sídlišti Skvrňany v roce 2019.

Počet obětí nacistického německého teroru a britsko-amerických náletů na Škodovku v Plzni se vyšplhal k číslu 398. Pracovníkům Škodovky zabitým při náletech a umučeným členům odboje byl namísto dosavadních pamětních desek postaven nový památník.

Dne 17. dubna 2020 se uskutečnilo pietní uctění památky obětem náletů za účasti představitelů Úřadu městského obvodu Plzeň 4 Doubravka, MěV KSČM, MěR KČP a ZAK.

Proč si tu válku stále připomínáme? Protože stále mají lidé válku jen jako film v televizi, nevidí tu hrůzu a utrpení. Dokonce jsou schopni volit politiky, kteří posílají letadla házet bomby po celém světě, a zabíjet tak lidi bez prokázání viny a bez soudu.

Jan BOŠTÍK, místopředseda ZO KSČM 6033 Plzeň
Haló noviny, 28.04.2020, Foto: MěV KSČM Plzeň