Hra hejtmana Josefa Bernarda na sociálního demokrata je u konce!

18. 5. 2020

Pravý důvod počínání ex - hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance, který měl Josefa Bernarda přivést do řad ČSSD a následně prosadit do čela stranické kandidátky v krajských volbách v roce 2016 zůstává dodnes zahalen tajemstvím.

Skutečností je, že jeho politický záměr (byť autorem je možná ve skutečnosti někdo jiný) vyšel. Nováčkovi v dresu ČSSD Josefu Bernardovi se podařilo rozšířit seznam předcházejících sociálně demokratických hejtmanů v tomto pravicovém kraji.

Na rozdíl od svých předchůdců ale dokázal otočit kormidlo politického směřování doprava a ukončit tím předchozí úspěšnou spolupráci ČSSD s KSČM v kraji. Současně napodobit zavedenou praxi ve vedení města Plzně, kde dlouhodobě dokáže ČSSD plnit „svůj“ volební program ve vládnoucí koalici s ODS!

Po několika letech svého členství v nejstarší české levicové politické straně Josef Bernard své angažmá v ČSSD končí!

„Osobně nechci patřit do klubu, který mě za svého člena už nadále nechce,“ uvedl Bernard důvod svého rozhodnutí. Kdoví? Pravda bude zřejmě ale někde jinde.

Vždyť jeho kritické postoje ke směřování ČSSD na celostátní úrovni jsou známé v podstatě již od počátku jeho stranického angažmá. Spíše se zdá, že své předurčené politické zadání v dresu ČSSD splnil a v barvách hnutí STAN, které má být jeho další turistickou zastávkou, mu bude v jeho šíření antikomunistických nálad volněji.

Mnohé o dalších politických aktivitách a ambicích Josefa Bernarda bude zřejmé po jednání Zastupitelstva PK plánované na 8. června 2020.

Po odchodu současného hejtmana z ČSSD zůstane jen několik nevyjasněných otázek. Pravý důvod rozhodnutí tehdejšího „kontroverzního“ podnikatele ke vstupu do „vyšší“ politiky a jeho skutečné krátkodobé poslaní v ČSSD? Ale i to, jakou stopu ve zdejším úřadu po sobě ve skutečnosti zanechal? 

Dost možná, že tou nejviditelnější zůstane instalace busty Milady Horákové, kterou ve foyer krajského úřadu Josef Bernard odhalil při příležitosti oslav 30. výročí mocenského převratu v naší zemi, z roku 1989.

Zda to napomůže k navrácení ztracených voličů ČSSD v kraji napoví až výsledek podzimních voleb? 

Dost možná, že ve skutečnosti zůstane Josef Bernard zapsán jako hrobař zdejší ČSSD!

Autor: 
Mgr. Miroslav Kavij, předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM