Čína navrhuje Indii společně odporovat hegemonismu. Budování nového bloku...

31. 7. 2020

Indie by měla rozhodně podpořit demokratizaci a legalizaci mezinárodních vztahů, a udělat to spolu s Čínou, sdělila v pondělí mluvčí čínského velvyslanectví v Indii Ji Rong.

„Čína a Indie by se měly rozhodně bránit jakémukoli pokusu otočit kolo dějin, pevně vzdorovat hegemonismu a politice moci, rozhodně prosazovat demokratizaci a legalizaci mezinárodních vztahů," uvedla Rong v sérii tweetů, kde také upozornila na odhodlání Pekingu hledat novou cestu k mírovému urovnání a výhodnému partnerství.  

Prohlášení přichází poté, co Indie a Spojené státy začaly zvyšovat úroveň spolupráce, včetně námořních cvičení v blízkosti Malackého průlivu, kterým Čína dováží asi 80 procent energetických zdrojů. 

Podle mluvčí čínského velvyslanectví se řada politiků v USA dívá na Čínu v rámci mentality dob studené války a ideologické konfrontace.  

„USA se opakovaně odvracely od mezinárodních smluv a organizací a selektivně aplikovaly mezinárodní právo. Mezinárodní společenství ví, kdo opravdu vytváří problémy a je hrozbou,” tweetovala Ji Rong.

Celý článek zde: 

Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com