Volby prezidenta v Bělorusku budou zřejmě hodně dramatické! (Aktualizováno 5.8.2020!)

2. 8. 2020

V Bělorusku se budou konat dne 9. srpna 2020 prezidentské volby. Předvolební kampaň tam vstoupila do horké fáze. Zdá se, že se tam připravoval scenář obdobný ukrajinskému Majdanu z roku 2014, kdy tam došlo ke státnímu převratu za pomoci ozbrojených bojůvek.

Bělorusko je jeden z bývalých států Svazu sovětských socialistický republik (SSSR), kde neproběhla privatizace národního majetku a kde je prezidentem již 26 let Alexandr Lukašenko. Země si vede ekonomicky celkem slušně, v zemi je pořádek, země se modernizuje. Ostatní republiky bývalého SSSR na něj hledí s uznáním.

Z toho důvodu je Lukašenko označován západem za diktátora. Proti jeho osobě a proti Bělorusku jsou západem vyhlašované různé sankce. V současné době neprobíhají zrovna idylické vztahy také s Ruskou federací. Ruští prozápadní liberálové nemají Lukašenka rádi. Nicméně Bělorusko je  oporou Ruské federace směrem na západ od Moskvy.

Ve středu, dne 29.7.2020 se v Bělorusku politická situace vyhrotila. Bezpečnostní služby Běloruska zatkli dvanáct dní před prezidentskými volbami skupinu 32 mužů s ruskými cestovními doklady, na jejichž podivné chování upozornili policii sami občané Běloruska. Tato skupina se skládala z urostlých mladých mužů, kteří se chovali organizovaně jako vojáci. Večer v lázeňském městě nechodili za děvčaty, nechodili tančit v lázních, nepili alkohol, zdržovali se pohromadě, nikoho k sobě nepouštěli. 

Bezpečnostní složky Běloruska je nějaký čas sledovaly a skrytě prolustrovaly některé z nich a zjistili, že jsou to bojovníci, z nichž někteří bojovali ve válečném konfliktu na Donbase podle fotografií, jiní v Čečně a jinde. 

Kdo do Běloruska tuto skupinu bojovníků z Ruské federace poslal se zatím neví. Běloruská vláda má za to, že měli za úkol zorganizovat pouliční výtržnosti před volbami a vytvořit v období voleb revoluční situaci, která by pohnula masami voličů proti prezidentu Lukašenkovi, který znovu kandiduje.

Prezident Lukašenko na základě zpráv od policie svolal okamžitě Bezpečností radu státu a silové složky Běloruska byly uvedeny do zvýšené bojové pohotovosti.

Bělorusko požádalo Ruskou federaci o informace, co je to za lidi a kdo je poslal před volbami Běloruska a s jakým cílem?

Západní svět po zatčení těchto lidí začal útočit na Lukašenka, že je to diktátor, že se jedná o policejní zvůli a podobné řeči, které známe z mnoha zemí, kde již proběhla barevná revoluce.

Představitel Komunistické strany Ruské federace, kde je předsedou Genadij Zjuganov situaci v Bělorusku pozorně sleduje a píše o ní na webu této strany (www.kprf.ru).

Uvádí, že tiskový mluvčí prezidenta Putina, Dmitrij Peskov slovně vyhrožoval Bělorusku v této souvislosti, a na adresu prezidenta Lukašenka uvedl, že překročil červenou linii! Ale nakonec se musel stáhnout, protože některé politické strany Ruska na něj slovně zaútočily, především komunisté z KPRF, které považují Bělorusko za bratrský stát a národ! 

Síly, které v Rusku podporují Bělorusko vyčítají prezidentu Putinovi, že nechal západ udělat na Ukrajině státní převrat, že Putin opustil Donbas, že pustil Arménii a nyní Bělorusko! Tzn. že situace v Bělorusku se dotýká i nejvyšších pater ruské státní politiky!

Vypadá to, že prezidentu Lukašenkovi se podařilo před prezidentskými volbami překazit připravovanou silovou variantu státního převratu pomocí vyprovokovaných pouličních nepokojů a bojůvek, jako tomu bylo na Ukrajině. Běloruská vláda uvádí, že na jejím území se nyní nachází několik stovek zahraničních bojovníků a revolucionářů.

V této fázi, po zatčení a odhalení této skupiny se rozhořela v Bělorusku informační válka!  Obrovský boj prostřednictvím medií o mozky obyčejných lidí. 

Na straně vlády by měly být celostátní veřejnoprávní media a rozhodující tisk. Na straně revolucionářů internet, sociální sítě, zahraniční poradci a všestranná podpora ze zahraničí.

Videa, která produkují revolucionáři na internetu mají stejný rukopis, jako ve všech zemích, kde v posledních letech proběhla barevná revoluce. Video 10 až 20 minut. Mladý reportér jej provází slovně, v klíčových momentech jsou vkládány do jeho proslovu krátké videospoty s cílem zapůsobit na emoce lidí. 
Kandidátku Světlanu Tichonovskou představuje jako mladou, politicky nezkušenou, obyčejnou, ale statečnou ženu, která chce jenom spravedlnost a myslí to s Běloruskem jenom dobře! Představuje její politický program, který chce realizovat. A to, vrátit zpět v platnost Ústavu Běloruska z roku 1994. Vyhlásit nové "čestné" parlamentní volby, tzn. rozpusit současný parlament! Vytvořit novou "nezávislou" centrální volební komisi! Kontrolovat volební proces, dát všude průsvitné volební urny, videokamery ve volebních místnostech atd. Propustit politické i ekonomické vězně, aj. Jsou tam vložena i videa z pouličních mítinků, kde je hodně lidí a především mladých lidí, kde ona vystupuje. Videa v podstatě mají lidem říkát: "To ona má podporu většiny národa, podporu obyčejných lidí!" Její volební program, této skromné a politicky nezkušené ženy v podstatě převrací Bělorusko totálně naruby! Žádné troškaření!

Světlana Tichonovská už se svým týmem pronikla do celostátní televize, která jí dala prostor mnoho desítek minut na její projev k národu. Žádné dotazy moderátorů, žádné přerušování se žádostí o podrobnější vysvětlení či rozvedení tématu, žádné protiargumenty protikandidátů! Projev plný slibů! Evidentně na ní hodně také popracovali vizážisté a stylisté, aby svým zhledem připomínala Madonnu a překryla tak nedostatky ve slovním projevu i v obsahu. 

Z České republiky lze těžko odhadnout mentalitu Bělorusů, čemu všemu jsou schopni věřit, jaké se k nim dostávají informace ze světa. Světlana jim ve svém projevu slíbila všechno! Její projev byl politicky najivní, nerealizovatelný! Vykreslila Bělorusko jako budoucí "ráj na zemi". Už dnes je evidentní, že toto nikdy Světlana nesplní a že Bělorusové budou ve finále podvedeni a zklamáni!

Po rozvratu státních orgánů začne padat ekonomika. Mezinárodní měnový fond Bělorusku půjčí peníze, ale začne diktovat podmínky, snížit náklady na sociální výdaje státu, privatizovat průmysl, atd. Bělorusko upadne do spirály dluhů stane se pod vedením Světlany Tichonovské dalším vojenským nástupištěm NATO proti Rusku!

Pokud jde o Lukašenka, ten je zase v mnoha videospotech prezentován jen v přítomnosti „papalášů“ v tmavých společenských oblecích, nebo s lidmi v uniformě policie, či uniformě armády (silové složky a brutalita režimu). A pak se tam uvádí, že Lukašenko se opírá o důchodce (o staré lidi). Nejsou tam ukázané důchodkyně ve věku 70 let. Ale rovnou ve věku 80 a více let!

No a pak je tam pár krátkých prohlášení vybraných lidí na ulici, jakoby náhodou zastavených. Jedním z nich je vysokoškolský student se sluchátky na krku – který říká "jasně" jsem pro změnu režimu. Paní která se modlí za změnu režimu, a další rozvoj Běloruska, doslova touží po změně! A paní, které je všechno jasné, že je v Bělorusku všechno, ale úplně všechno špatně a že se tak nedá dále žít! Video je udělané na 100% profesionálně a muselo to nějaký čas trvat jej vyrobit, včetně získání a vložení různých videospotů.

Ve finále všichni tito lidé ve videu podporují mladou vzdělanou ženu Světlanu Tichonovskou, která stojí ve volbách proti Lukašenkovi!  Jak jinak?

Prakticky se jedná o slovenský scénář s Čaputovou? Tehdy na dotaz medií k její volbě prezidentkou prohlásil bývalý premiér Slovenska Vladimír Mečiar toto: "Nebudu se k ní vyjadřovat, protože já ji neznám. A koho neznám, od toho očekávám všechno. Ale zajímají mě ty síly, které dokázaly z neznámé ženy v domácnosti udělat během pěti měsíců prezidentku Slovenské republiky. Zajímají mě ty síly, jejichž je Čaputová produktem, a kam se snaží směrovat Slovensko!" 

Psali jsme o tom v roce 2019 v jednom našem zajímavém článku. Odkaz na něj je níže:

https://plkr.kscm.cz/cs/aktualne/aktuality/v-praze-nyni-udajne-pusobi-sk...

Obdobně jsme zachytili informaci a zveřejnili na našem webu zprávu v roce 2019, že skupina investorů hledá v Praze a v České republice vhodnou kandidátku na prezidentku ČR. To znamená, že Českou republiku to čeká za pár let, až se tady bude volit nový prezident. Určitě jedním z hlavních kandidátů bude hezká mladá žena, o které se toho do té doby moc nevědělo. Protože i tady mají investoři své zájmy!

Zrovna tak v Bělorusku. Tato mladá paní se objevila na scéně až v posledních dnech před registrací kandidátů. Bude to zajímavý zápas. Má za sebou bohaté investory, podporu západních států, vyzkoušené a jistě dobře pro Bělorusko promyšlené a připravené předvolební marketingové technologie z jiných států, zahraniční poradce, pouliční bojovníky a internetová media.

Situaci budeme dále sledovat. Revolucionáři v Bělorusku už dnes tvrdí: „Lukašenko už prohál!“ 

Uvidíme.

Ovšem přítomnost a následné zadržení skupiny 32 ruských bojovníků v Bělorusku před prezidentskými volbami je však těžkou ránou pro vztahy obou zemí, ale i pro spřátelené síly Ruské federace!

Dne 2.8.2020 se objevily nové zprávy z Běloruska.

KGB Běloruska vyslechla všechny zadržené ruské občany - bojovníky - a to odděleně, každého samostatně. Jeden z dotazů při výslechu byl, kam jste měl odletět z Běloruska? Odpovědi byly následující: 15 jich odpovědělo do Turecka, 11 odpovědělo do Venezuely,  2 odpověděli na Kubu, 1 odpověděl do Sýrie, 1 odpověděl že neví, a 3 řekli že nebudou odpovídat. Skupina se předem nestačila domluvit na případném krytí pro aliby, kam letí. A jejich výpovědi jsou v rozporu s ruskou diplomacií!

Ředitel letiště v Minsku, odkud měli odletět bojovníci do Turecka řekl, že za dobu, co bojovníkům údajně uletělo letadlo z Minsku do Turecka, tak poté ještě letěly další 4 linky a ani jednou tato skupina nedorazila na letiště a nedomáhala se odletu.

Bojovníci se přiznali, že patří k tvz. ruské Soukromé armádě Vágner. 

Prezident Lukašenko prohlásil, že jako prezident, který měl jediný kompetenci spolu s Parlamentem z Ústavy Běloruska odsouhlasit vstup cizích vojsk na území Běloruska, nebyl ruskou stranou požádán o žádné takové povolení, ani běloruský Parlament.

Běloruská strana uvádí, že tato skupina byla připravena v záloze k akci, těsně před konáním prezidentských voleb.

Dále uvádí, že žádná uvedená oficiální informace ruskými nejvyššími představiteli a úřady k událostem se zadržením ruských bojovníků v Bělorusku nesouhlasí se zjištěnými údaji běloruskými bezpečnostními orgány!?

Navíc, mluvčí Doněcké národní republiky, plukovník Eduard Basurin na jejich webu uvedl, že jejich rozvědka má údaje, že z Ukrajiny byly odeslány do Běloruska před prezidentskými volbami 2 jednotky fašistických bojůvek Pravého sektoru, bojovníků a hrdlořezů, kteří organizovali ukrajinský Majdan!

 

Genadij Zjuganov - Předseda Ústředního výboru Komunistické strany Ruské federace (KPRF), vedoucí frakce Komunistické strany ve Státní dumě Federálního shromáždění Ruské federace, dne 2.8.2020, 15:50 moskevského času: 

Rusko nemá budoucnost bez úzké spolupráce s Běloruskem

Běloruskému národu dostačuje moudrost, aby nepodlehl provokacím a učinil správné rozhodnutí. 

Podle Genadije Zjuganova je Bělorusko jednou z mála zemí postsovětského prostoru, která dokázala vytvořit moderní strojírenství a efektivní zemědělství. Země nedala prostor vládnout kriminálním živlům a banditům. A Minsk je jedno z nejkrásnějších a nejbezpečnějších měst v Evropě. Proto v této těžké době musíte být schopni udržet to, čeho jste dosáhli.

Dále řekl: „Nevidím východisko a budoucnost Ruska bez úzké spolupráce s bratrským Běloruskem, normalizace vztahů s Ukrajinou a budování důstojné politiky se Západem i Východem“. „Pokud se nám to nepodaří, Blízký východ se změní v obrovské ohnisko napětí“. "Střední Asie bude rychle zapálena z Afghánistánu“. „A tady u nás na západě provokatéři budou dále bombardovat Donbass a ničit bratrské Bělorusko. Nedopusťte toho kategoricky! Teď je samý nejdůležitější okamžik v naší postsovětské historii. Kdo dnes udělá chybu, bude zítra velmi obtížné tuto chybu napravovat!" 

V úterý, dne 4.8.2020 vystoupil s projevem k národu běloruský prezident Alexand Lukašenko. Ve velkém sále, kde se akce konala, bylo přítomno 2500 zůstupců ze všech koutů Běloruska. Projev přenášely hlavní televizní stanice Běloruska. Každý z dospělých občanů - voličů, ale i mládeže Běloruska si mohli vystoupení prezidenta vyslechnout a porovnat s projevy opozice.

Byl to skvělý projev, zodpovědného státníka, patriota své země! Projev plný zásadních argumentů, vysvětlení situace ve světě i doma v Bělorusku. Bylo toho hodně, co řekl.

Bělorusko stojí před zásadní osudovou volbou! Dát ve volbách prezidenta politickou moc do rukou kandidátce, a za ní stojící skupině lidí, kteří zatím nic neudělali, jen kritizují a v podstatě chtějí zásadně změnit politický systém Běloruska, jeho ekonomickou základnu, sociální strukturu společnosti i politickou orientaci státu. Nebo zvolit další pokračování postupného budování a zvelebování své společnosti!

Ať už dopadne volba prezidenta Běloruska jakkoliv. Alexandr Lukašenko po dnešním projevu neprohrál! On, jako prezident a silná osobnost v čele běloruského státu svojí povinnost před národem splnil! A znovu to dokázal tímto svým projevem!

Bělorusko má nad čím přemýšlet! Je na rozhodnutí Bělorusů, kterou cestu si dále zvolí!  

Zde je odkaz na záznam běloruské televize, s projevem Alexandra Lukašenka k národu. (projev je na ruském jazyce).  

https://www.tvr.by/news/prezident/aleksandr_lukashenko_obratilsya_s_poslaniem_k_belorusskomu_narodu_i_parlamentu_osnovnye_tezisy/

(Redakčně upraveno a aktualizováno dne 5.8.2020, 00:20).

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM