Výbuch v libanonském Bejrůtu byl nešťastná událost, nebo teroristický útok s jadernou náloží?

8. 8. 2020

V úterý 4.8.2020 došlo v Libanonu, v jeho hlavním městě Bejrůtu, ke strašlivému výbuchu. Desítky videí z mobilních telefonů, na kterých lidé výbuch natočili, obletěly celý svět. 

Výbuch nastal v přístavní části města, prakticky zničil celý Bejrůtský přístav, sklady a domy v přilehlém okolí. Sklo v oknech bylo vyraženo v několikakilometrové vzdálenosti od místa výbuchu. Po výbuchu údajně zůstal na místě 70-ti metrový kráter a stovky mrtvých a několik tisíc zraněných lidí.

V prvních zprávách o výbuchu, které obletěly svět se objevily videa a obrázky poničeného sila a zprávy o tom, že došlo k výbuch v tomto silu, kde opraváři prováděli nějaké svářecí práce autogenem (svařování plynem). 

V tomto silu bylo údajně uskladněno 2750 tun zabaveného dusičnanu amonného, libanonskou vládou před několika roky, který je vysoce hořlavý a který se používá pro výrobu výbušnin. Loď s dusičnanem amonným přivezl do Libanonu občan Ruské federace pocházející z Chabarovska, kde nyní probíhají mohutné demonstrace proti vládě a prezidentu Ruské federace. Loď údajně byla registrována v přístavu v Batumi v Moldavské republice.

Veterans Today, což je informační web bývalých pracovníků amerických tajných služeb ale napsal v článku ze dne 7.8.2020, že doklady o lodi a jejím nákladu byly zfalšované a nyní je to hozeno na Gruzii. Několikrát se prý papírově měnil majitel lodi, cestovní výkaz lodi i údaje o nákladu. Vše prý bylo zfalšováno!

Zahraniční experti variantu se svařováním a příčinou výbuchu vyvrátili s tím, že výbuch nemohl nastat po svařování. Tam by prý bylo potřeba jiné roznětky, která by dokázala tuto látku přivést k výbuchu.

O několik hodin později, poté kdy první zveřejněné zprávy a videa o výbuchu na internetu obletěly svět, se objevily videa, že nejdříve zahořela malá budova vedle sila, kde došlo nejdříve podle videí k několika malým explozím a nakonec k mohutné explozi, která zničila i silo, kde zahořel i dusičnan amonný.

Vyšetřování katastrofy v Libanonu usilovně pokračuje, ale směr vyšetřování se změnil! V pátek, dne 7.8.2020 vystoupil libanonský prezident s prohlášením, kde žádá francouzskou vládu, aby poskytla Libanonu satelitní snímky a satelitní videozáznam Bejrůtského přístavu těsně před výbuchem a po výbuchu. Francouzská armáda touto technologií disponuje. Prezident dále uvedl, že pokud Francie tyto snímky či videozáznam Libanonu neposkytne, požádá o tyto snímky Libanon jiné země!?

Na videích, která natočili obyvatelé Bejrůtu, ale i na fotografii, kterou zveřejnil Veterans Today je totiž vidět, jak nad přístavem přelétá stíhačka v době výbuchu a jak z ní „padá“ k zemi nějaký předmět. V komentářích se uvádí, že to byla bomba, nebo raketa. A mluví se o izraelské stíhačce!

Podle kouře a hřibu, který vznikl těsně po výbuch někteří vojenští experti vyjadřují názor, že se jednalo o použití taktické jaderné nálože v hlavici bomby či rakety.

Libanonské bezpečnostní služby již také vyloučily informaci, že došlo prvotně k výbuchu ve skladu s pyrotechnikou!

Škody způsobené tímto výbuchem jsou libanonskou vládou odhadnuty na 15 miliard amerických dolarů. Libanon je stát v těžké hospodářské krizi, který již delší dobu jedná s Mezinárodním měnovým fondem o půjčce 10 mld. USD, kterou zatím nedostal, protože proces schválení brzdí USA. Nyní přišla tato katastrofa.

V souvislosti s výbuchem jsou uváděny i jiné varianty příčin.

Že to byl vojenský útok armády Izraele na sklad raket v přístavu Bejrůtu proiránského Hnutí Hisbalah. 

Další varianta je ta, že se jednalo o teroristický útok Islámského státu. Či nějaký diversní útok?

Další uváděnou variantou je, že v tzv. „Levantě“, což je historicky část území Libanonu, Palestiny, Sýrie, Jordánska a Izraele, (úrodný pás kolem pobřeží Středozemního moře), bylo nově objeveno velké naleziště plynu (hovoří se o polovině světových zásob) a nyní půjde o to, do kterého přístavu bude vedeno potrubí, kde bude terminál pro nakládku z těchto nalezišť. Jestli to bude přístav v Turecku, v Libanonu či v Izraeli? Po 4.8.2020 je patrné, že Bejrůtský přístav to nebude!

Pokud vezmeme v úvahu aktuální informace z více informačních zdrojů z regionu Blízkého východu, tak se pravděpodobně  jedná o událost, která je vázána na další události v tomto regionu o kterých zatím nevíme. 

Dne 7.8.2020 se objevila zpráva, že turecká armáda zaútočila raketomety (s prodlouženou dráhou doletu raket) na ruskou vojenskou leteckou základnu Chmejmim v Sýrii? Turecko tam doposud vystupovalo jako spojenec Ruska. Neví se, jestli to byla jen proamerická část armády Turecka, nebo věc celé armády Turecka?

A pak je ve hře ještě jedna varianta! Tato událost v Bejrůtu měla odpoutat pozornost světové veřejnosti od něčeho jiného, hodně důležitého, co se týká celého světa!  Například v měnové oblasti! Uvidíme. 

Situaci budeme dále sledovat! Tato událost bude mít svůj další vývoj!

(Aktualizováno 10.8.2020 v 17:44)

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
web