V Bělorusku jsou známé předběžné výsledky nedělních prezidentských voleb z 9.8.2020! Bělorusové svými hlasy nepřipustili opakování „Majdanu“ ve své zemi!!

10. 8. 2020

Vítězem nedělních prezidentských voleb v Bělorusku se stal současný prezident Alexandr Lukašenko s počtem 80,23 % hlasů! Na druhém místě daleko za Lukašenkem se umístila kandidátka radikální prozápadní opozice Světlana Tichonovská s 9,9 % hlasů.

Na třetím místě skončila Anna Kanopackaja s 1,68 % hlasů. Čtvrtý je Sergej Čerečin s 1,13% hlasů. A na pátém místě Andrej Dmitrijev s 1,04 % hlasů.

Účast voličů v prezidentských volbách v Bělorusku byla velmi vysoká, okolo 80%!

Tým mezinárodních pozorovatelů v pondělí, dne 10.8.2020, na tiskové konferenci k průběhu voleb uvedl před novináři a televizními kamerami, že volby proběhly podle zákonů Běloruska i mezinárodních standardů. Předseda pozorovatelského týmu doslova řekl, že volby proběhly jako svátek občanů Běloruska!

Největší volební účast byla ve městě Vitebsk na východě Běloruska okolo 91% voličů. Naopak v hlavním městě Minsku, kde se konaly velké demonstrace prozápadní opozice proti prezidentu Lukašenkovi, tak byla účast okolo 66%.

Běloruská vláda, prezident a bezpečnostní orgány odvedly před volbami skvělou práci. Včas zachytili importované cizí bojovníky, kteří měli za úkol rozpoutat pouliční nepokoje a tím zmařili násilný vývoj v zemi!

A co hlavně, podařilo se jim velice dobře vykomunikovat problematiku Běloruska i jeho postavení v rámci bývalého SSSR i ve světě s občany země.

Projev prezidenta Lukašenka k národu, několik dní před volbami, který přenášely všechny běloruské televizní i rozhlasové stanice, v situaci kdy v zemi již proti němu demonstrovaly desetitisíce lidí, zejména mladých lidí, Lukašenko zvládl excelentně. Byl to vynikající projev zodpovědného státníka, odhodlaného patriota a hospodáře země! Tam se zřejmě lámal chleba!

Vítězství prezidenta Lukašenka je strašlivě důležité a příkladem i pro ostatní země, kde se západ snaží uskutečnit sametovou revoluci.

V Bělorusku prohráli na plné čáře zákulisní zahraniční tahači za provázky, mezinárodní kapitál i zahraniční poradci na politický marketing. I když proti Lukašenkovi se zvedla dva týdny před volbami díky těmto zákulisním silám, domácí opozici i popleteným občanům obrovská vlna odporu, nenávisti, lží, hnusu a špíny, především na internetu a na sociálních sítích, Bělorusové to ve volbách odmítli!

Nenaletěli na pozlátko západní demokracie. Odmítli rozvrat své země, podobný Ukrajině. Pochopili, že Bělorusko by se stalo pouze vojenským nástupištěm USA a NATO na Ruskou federaci!

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
web, www.belta.by Tisková agentura Běloruské republiky