Rozhovor s Ing. Zdeňkem Hubkou z Kralovic, 4. na kandidátce KSČM do zastupitelstva Plzeňského kraje

16. 9. 2020

Otázky Ing. Zdeňkovi Hubkovi pokládal tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM.

 

Zdeňku, jak vidíš situaci ve zdravotnictví na okrese Plzeň - sever, nebo u Vás na Kralovicku?

Okres Plzeň - sever je odlišný od většiny okresů tím, že nemá svoje okresní město. Proto i zdravotnictví je zabezpečováno odlišně od ostatních okresů Plzeňského kraje. Je okresem bez okresní nemocnice a zdravotní péče je ve větším zajišťována plzeňskými nemocnicemi. Po nedávném otevření lékařského domu v Plasích by se situace měla částečně zlepšit. Je však potřeba podpora Plzeňského kraje pro provoz tohoto zařízení. Tím mám na mysli např. podporu dotací nájmu pro lékaře, pro něž je ordinace na venkově vždy méně ekonomicky výhodná než ve větším městě, abychom tam lékaře udrželi.

Vzhledem k tomu, že živým sídlem okresu Plzeň-sever jsou Kralovice kam občané dojíždějí na úřady, za prací i za službami a nákupy, musíme zde zajistit i kvalitní poskytování zdravotní péče. Plzeňský kraj již schválil rozsáhlou rekonstrukci a dostavbu Domu sociální péče, jejímž je zřizovatelem. Ale podobně jako v Plasích bude nutné i zde motivovat lékaře specialisty, aby měli zájem zde své ordinace provozovat. Jde opět o „příspěvek na nájem“, podporu vybavení ordinací a podobně. Bez kvalitního zdravotnického personálu by tak rozsáhlá investice ze strany kraje nepřinesla výsledek. 

Uděláme vše pro to, aby zde fungovali standardní speciální ordinace, rentgen, rehabilitační centrum apod. Chceme aby toto krajské zařízení v Kralovicích poskytovalo služby nejen klientům Domu sociální péče, kterých bude po rekonstrukci na 120, ale i občanům severní části našeho okresu.

Dále bude nutné obnovit činnost lékařské pohotovostní služby v Kralovicích, protože vzdálenost do Plzně je ze severu okresu i v dnešní době nebezpečná! Tato pohotovost, jejímž poskytovatelem je Plzeňský kraj, byla dočasně pozastavena z důvodu koronavirové pandemie.

Velký problém našeho krajského zdravotnictví spatřuji i v poloze a blízkosti našeho regionu k sousednímu Německu, kam nám spousta dobrého zdravotního personálu odchází z důvodu výše platů. Kraj to může částečně zvrátit rovněž motivací těchto lékařů a sester ve svých krajských zařízeních. Je pouze na zastupitelích, čemu dají prioritu.

 

Pracuješ v zemědělství jako technik. Jak to vypadá u Vás na okrese se zemědělstvím? 

Okres Plzeň - sever a zejména Kralovicko, je historicky intenzivní zemědělskou oblastí. Po roce 1989 se ve větší míře udržely původní zemědělské podniky, které dnes celkem dobře hospodaří a pomáhají řešit i zaměstnanost v regionu. Většina těchto firem, jelikož provozuje i živočišnou výrobu, se potýká s nedostatkem kvalitních pracovníků. Zkrátka zemědělství není dnes populární pro mladé lidi, a to nejen u nás, ale v celé Evropě.

Kraj má na řízení zemědělství celkem malý vliv. Může však pomáhat s propagací regionálních potravin, s podporou agroturistiky pro zájemce od nás i třeba ze sousedního Německa. Současně kraj ovlivňuje i výchovu a vzdělávání mladých zemědělců ve svých školských zařízeních. Takže je tady možno na tomto úseku popracovat.

Přes uvedená úskalí je třeba zmínit fakt, že zemědělství jako takové, je poměrně stabilní odvětví v každém období. Na rozdíl od takového automobilového průmyslu, což se zajisté projeví i v současné koronavirové krizi.

 

Ty jsi také aktivní myslivec. Jaké problémy řešíte u myslivců a co z toho se týká Plzeňského kraje?

Ano jsem aktivní myslivec. Jsem osobně zastáncem tzv. "lidové myslivosti", jak jsem ji znal, když jsem začínal. Je třeba si uvědomit, že výkon práva myslivosti není jen střílení a zabíjení zvěře. Tradice myslivosti v naší zemi, podobně jako ve střední Evropě, je ve světě ojedinělá a má vysokou kulturní hodnotu. Myslivec pomáhá přírodě a zvěři a tím ovlivňuje tvorbu krajiny!

Já sám spatřuji velký problém ve stárnutí myslivecké základny. Pro staršího myslivce je to dnes i celkem drahá záliba. Ceny za pronájem honitby se někdy šplhají velmi vysoko, a moderní vybavení myslivce není též levné.

Proto je třeba propagací zviditelnit přínos a význam myslivosti a přitáhnout zájem mladých lidí. Zejména proto, že myslivost naučí mladého člověka společenskému chování, úctě k ostatním i vztahu k přírodě a všemu živému. Prostě v drtivé většině kladně formuje charakter člověka.

V dnešní době se v Plzeňském kraji, jako v celé ČR potýkáme s vysokými stavy spárkaté zvěře, které působí značné škody na zemědělských porostech i v lesnictví. Zejména nyní, kdy je potřeba intenzivně zalesňovat plochy po kalamitních kůrovcových těžbách. Situaci navíc zhoršuje nezájem o zvěřinu jako takovou. Došlo k markantnímu snížení cen a většina výkupen ani zvěř nechce. Podle mého názoru výkupci zneužívají současnou koronavirovou situaci a tlačí tak na myslivce.

Do budoucna bude podle mého názoru nutné podpořit prodej ulovené zvěřiny přímo od mysliveckých spolků. K tomu je nutné napomoci vybudovat malé provozovny, chladírny a bourárny tak, jak se o to snaží i stát. Kraj by mohl také napomoci s propagací konzumace zvěřiny, která je v lidské výživě zdravá a v historii byla výsadou bohatých. Dnes se to asi vrací, protože než se zvěřina dostane na stůl restaurace je pro běžného strávníka téměř neprodejná.

 

Jaké jsou největší problémy okresu Plzeň - sever, které je potřeba řešit za pomoci Plzeňského kraje?

Plzeňský kraj je řídce osídleným krajem s malým počtem velkých sídel. Je převážně krajem zemědělským, velká část obyvatel žije na venkově. Náš okres Plzeň – sever na tom není jinak. To jsou specifika kraje a okresu a s nimi souvisí i problémy! Mám na mysli zabezpečení dopravní infrastruktury, aby umožnila obyvatelům ze všech částí okresu se dostat za prací, za zdravotní péčí, za nákupy i kulturou a školstvím. Proto vidím jako nutnost, aby kraj věnoval více prostředků do oprav již stávajících silnic 2. a 3. tříd, které jsou na severním Plzeňsku v nedobrém stavu. 

Rovněž bude nutné urychlit již rozpracované obchvaty větších sídelních celků, které zpříjemní dopravu řidičům - uživatelům, i životní podmínky obyvatelům daných obcí. Zároveň udělají dopravu bezpečnější.

Rovněž je třeba zabezpečit zdravotní péči i pro venkovské obyvatele, i když je to vždy méně efektivní než v metropoli. Do budoucna bude velmi nutné, vzhledem k demografické struktuře obyvatel, podporovat budování zázemí pro seniory. Jak jsem již zmínil musíme pokračovat v rozdělané práci třeba v případě Domu sociální péče v našich Kralovicích.

Vše je v rukou budoucích krajských zastupitelů, ti budou hledat kompromisy a plnit přání svých voličů.
 

Jako zemědělec vždy věřím ve zdravý selský rozum.

 

Přijďte při volbách dát hlas volebnímu číslu 63 - KSČM!

Zde je odkaz na náš "Volební program KSČM" pro Plzeňský kraj na roky 2020 - 2024. Klepněte na odkaz níže: 

https://plkr.kscm.cz/cs/volebni-program-kscm-pro-volby-do-zastupitelstva...