Valenta: Chtěl by, aby se kraj specializoval na umělou inteligenci, internet věcí, finanční technologie a další obory s přidanou hodnotou

17. 9. 2020

Plzeňský kraj by v důsledku pandemie koronaviru měl omezit své investice, myslí si dle průzkumu agentury Kantar CZ třetina oslovených obyvatel regionu. Špičky krajských kandidátek to ale odmítají, kraj si investice může dovolit a zaměřit by je měl například do vzdělání či infrastruktury. Kandidáti v předvolební debatě diskutovali také problematiku agenturních pracovníků. Byť uznávají, že česká ekonomika se bez nich neobejde, volají zároveň po větším dohledu. To podle nich ale nevyřeší kraj, nýbrž jedině stát.

Vedoucí kandidát KSČM v Plzeňském kraji Jiří Valenta hovoří o nahrazení montoven profesemi, které vyplynou z průmyslu 4.0. Chtěl by, aby se kraj specializoval na umělou inteligenci, internet věcí, finanční technologie a další obory s přidanou hodnotou. Zdůrazňuje také, že v regionu chybí finanční a vývojová centra. „Kraj může zainvestovat do pozemků, může se spolupodílet s městem či se státem na výstavbě takových center,“ nastiňuje možnosti. Za především sociální problém, nikoliv ekonomický, považuje agenturní zaměstnance. Zdůrazňuje, že problémy s nimi skutečně jsou. „My tam můžeme třeba poslat obecní policii, dovybavit ji. Samozřejmě je to otázka metodiky a koordinace, kraj může s obcemi koordinovat bezpečnostní situaci na jejich území,“ nastiňuje lídr kandidátky KSČM.

Více na stránce České televize - https://ct24.ceskatelevize.cz/plzenskykraj/3185676-investice-budou-pokra...

Zdroj: 
Česká televize