Rozhovor s Jaroslavem Rehákem z Točníku u Klatov, 5. na kandidátce KSČM do zastupitelstva Plzeňského kraje

18. 9. 2020

Jaroslav Rehák, 46 let, člen KSČM
Točník u Klatov, zastupitel města Klatovy
Podnikatel, jednatel společnosti působící v oblasti stavebnictví
 

Otázky Jaroslavu Rehákovi pokládal tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM.

 

Jaroslave, kandiduješ do Zastupitelstva Plzeňského kraje z Klatovského okresu. Jaké jsou největší problémy Klatovska, které je potřeba řešit za pomoci Plzeňského kraje?

Tak některé problémy, které je třeba řešit zmíním, i když by bylo v každé z oblastí života hned několik bodů. Na Klatovsku je potřeba s předstihem řešit náhradní zdroje pitné vody pro případ potíží s Nýrskou přehradou.

Dopravní obchvat města Klatovy, který je bohužel již několik dlouhých let v řešení, avšak stále vidíme konkrétní stavbu výhledově jen v datech. I když některé dílčí dopravní stavby s odkloněním dopravy z centra Klatov se již podařily, například odklon dopravy směrem od Plzně na Domažlice. 

Zajištění dopravní obslužnosti malých obcí se zhoršuje a vedení Plzeňského kraje má svůj argument nevytíženosti vlakových spojení, centralizaci dopravních uzlů, kdy se spoléhá na fakt, že si naši spoluobčané musejí do míst dopravního uzlu cestu zajistit vlastními auty.  

 

Hodně se mluví o městské nemocnici v Sušici. Jak to vidíš s problémy kolem této nemocnice?

Myslím, že konkrétní problémy není možné nyní jmenovat, neboť se kolem nemocnice v Sušici pořád něco mění a jedná se o ní. A já nejsem nyní u zdroje informací. Obecně lze říci, že problémy tam přetrvávají v oblasti obsazení lékařů i v ekonomické oblasti..

Každopádně by Plzeňský kraj měl v největší možné míře podporovat stabilizaci a zachování tohoto nemocničního zařízení, jelikož pro široký region a obyvatele v něm žijící, je tato nemocnice jediná! A dostupnost lékařské péče pro tento region je více než nutná! 

Prozatím žádná rychlá záchranná služba s přepravou osob do Klatov či Plzně není pro urgentní případy dostatečná! Oponovat dojezdovou vzdáleností není pro obyvatele Sušicka a okolí uspokojivá odpověď. Ani pro KSČM!

KSČM podporuje variantu, aby tato nemocnice přešla majetkově a správou pod Plzeňský kraj a kraj, aby tak garantoval občanům tohoto regionu zdravotní péči. To vidíme v KSČM jako nejlepší řešení!

 

Jaké problémy tíží Šumavu a hlavně lidi tam žijící?

Šumava je nádherný kus přírody, který se musí nejen chránit, ale i rozvíjet a to nejen pro turisty. Lidé tam žijící musí mít zajištěné základní potřeby pro sebe, svou rodinu, práci i odpočinek v místě samém, nikoliv stále někam dojíždět.

Vylidňování malých šumavských obcí je problém! Holiny po kůrovcové kalamitě je problém! Nedostatek spodních vod a chybějící vodovody a kanalizace jsou problém! Je toho dost, co je potřeba tady řešit.

Myslím, že řešení je potřeba hledat pružněji s prioritou spokojenosti lidí na Šumavě. Okamžitá pomoc se cení více, než předvolební sliby a politické tahanice.

 

Pokud bys byl zvolen zastupitelem Plzeňského kraje, jaké oblasti se chceš věnovat jako zastupitel? 

Je to oblast dopravy, dopravní obslužnosti v kraji, řešení dopravních staveb, zejména silničních obchvatů přetížených měst dopravou. Dále je to otázka podpory a propojení vzdělávacích zařízení s výrobními podniky v regionu. A volnočasové aktivity a dostupná sportoviště pro všechny skupiny obyvatel kraje i v nejmenších obcích regionu.

 

Co bys vzkázal voličům?

Přijďte při volbách dát hlas volebnímu číslu 63 - kandidátce KSČM!

Zde je odkaz na náš "Volební program KSČM" pro Plzeňský kraj na roky 2020 - 2024. Klikněte na odkaz níže: 

https://plkr.kscm.cz/cs/volebni-program-kscm-pro-volby-do-zastupitelstva-plzenskeho-kraje-na-roky-2020-2024

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM