Rozhovor s Mgr. Vladimírem Frouzem z Přeštic, 6. na kandidátce KSČM do zastupitelstva Plzeňského kraje

24. 9. 2020

Otázky Mgr. Vladimíru Frouzovi pokládal tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM.

 

Vladimíre, ty jsi z okresu Plzeň-jih, konkrétně z Přeštic, jaké tam řešíte problémy?

Naše město Přeštice se 7.000 obyvateli, ale i několik dalších měst v Plzeňském kraji trápí obrovská dopravní zátěž. Přešticemi projede denně cca 20.000 aut za den, tzn. za 24 hodin. Ale většina této dopravy se realizuje ve dne, v noci se jezdí podstatně méně. Takže docela masakr! 

Přeštice potřebují silniční obchvat, který už byl několikrát, vždy o několik let odložen na pozdější dobu. A přitom se každých pět let při měření intenzity dopravy zjišťuje, že množství dopravy neustále roste! Jedná se o silnici  první třídy, 1/27 Plzeň – Přeštice – Klatovy – Železná Ruda - SRN, která je ve správě Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správy Plzeň. 

Chci s tím našemu městu pomoct, to je jeden z důvodů proč kandiduji do krajského zastupitelstva.

Přičemž v kraji je ale více takových měst a obcí, ale je třeba rozlišovat. Silniční obchvaty na silnicích 1. třídy patří do kompetence ŘSD a financují se ze státního rozpočtu, respektive SFDI. Silniční obchvaty na silnicích II. a III. třídy patří do kompetence Plzeňského kraje a financují se z krajských peněz.

 

Jaký je časový plán pro výstavbu silničního obchvatu Přeštic a kolik to bude stát peněz?

Správa ŘSD pro Plzeňský kraj určila v Plzeňském kraji 5 priorit silničních obchvatů na silnicích 1. třídy, které by se měly zahájit stavět do roku 2024, a které se schvalovaly až v Hospodářském výboru Poslanecké sněmovny, na ředitelství ŘSD v Praze a ve Státním fondu dopravní infrastruktury v Praze v koordinaci s Ministerstvem dopravy ČR.  Na těchto 5 silničních priorit jsou plánovány peníze ve Státním fondu dopravní infrastruktury.

Začátek prací na budování silničního obchvatu Přeštic je plánován v dubnu 2024, a jeho dokončení v listopadu 2026! Kalkulace je na 736 milionů Kč, včetně 21% DPH + 10% rezerva. Ovšem v dnešních cenách.

Jinak vedle těchto již schválených 5-ti priorit, které jsou již ve vysokém stádiu rozpracování a které jsou již schválené k realizaci, Správa ŘSD v Plzni pracuje na dalších 70-ti silničních projektech, z toho je 30 velkých dopravních staveb v kraji! Tyto stavby budou realizovány následně a postupně.

 

Již teď se tam před Přešticemi ve směru od Plzně něco děje, kácí se les a zemní technika tam dělá nějaké velké zemní práce. Co se tam děje?

To se začala realizovat první krajská priorita silničního obchvatu, prodloužení dálničního přivaděče s názvem Šlovice – Přeštice - přeložka, (úsek od Vysoké nad Dobřanami za obec Horní Lukavice nad Přeštice). Tento silniční obchvat by měl být dokončen v roce 2024, na něj by mělo navazovat zahájení budování silničního obchvatu Přeštic.

Tento nový úsek řeší složitou situaci se čtyřmi křižovatkami, kde je větší množství dopravních nehod a kde přibývá pomníčků u této silnice. V blízkosti této silnice se nachází velká keramička i porobetonka v Chlumčanech, odkud jezdí velké množství kamionů a ty se nemohou dostat i deset, patnáct minut na hlavní silnici, jaký je tam provoz.

 

Jaké jsou ty schválené prioritní silničních obchvatů pro Plzeňský kraj do konce roku 2024?

1) Šlovice – Přeštice (Vysoká – Horní Lukavice – před Přeštice, již se zahájila realizace)
2) Klatovy
3) Plasy
4) Přeštice
5) Babylon - Folmava

 

Dobře, opusťme Přešticko. Ty jsi ale profesí člověk, který se věnuje mediální komunikaci, co Tě v poslední době zaujalo v této oblasti i ve vztahu k našemu kraji?

Je toho více, ale uvedu jeden zásadní příklad z dnešních dní. A to je nezvládnutá komunikace kolem Covid – 19 v naší zemi. Situace se jeví k dnešnímu dni jako velký průšvih a uvedu proč. 

Tady ve veřejném prostoru jsou různá prohlášení od výzev a nařízení vlády k dodržování preventivních hygienických opatření, která jsou i protiřečivá. Jiná skupina politiků je označuje za nesmyslné a chybné! Padají výzvy k jejich ignorování od dost velkých skupin lidí, až po názory, že tady někdo chce zavřít lidem „ústa“, politicky je umlčet, atd.!

Politici „nahoře“ si z Covid – 19 udělali své volební téma! Některé opoziční strany to mají zase jako téma pro napadání vlády za jakýkoliv její krok. Vládní strany se spolu přetahují o to, kdo bude mít větší zásluhy před veřejností. 

Některé strany přes Covid - 19 dohání volební preference, které promrhaly dávno předtím a které by měly získávat někde jinde. 

Dokonce i někteří lékaři, profesoři, významné odborné kapacity (!) jdou svými prohlášeními proti vládním opatřením a stali se z nich autority pro antivládní a antirouškovské hnutí v naší zemi! 

Důsledkem je, že občané naší země jsou z toho zmateni a společnost totálně rozpolcená!

Vytratil se z toho prioritní zájem, a to je zdraví lidí, zdraví národa! Je to podle mě velké selhání odborné lékařské veřejnosti a politiků na centrální úrovni. 

Ale Covid – 19 je přeci odborný zdravotnický problém! Přeci nechceme, aby lidem radili jak se mají chovat s Covid - 19 zemědělci, nebo energetici? To je odborná věc lékařů!

Doufejme, že za tento informační chaos zaplatíme jako společnost málo! Že to bude stát málo lidských životů.

Drtivá většina občanů nejsou lékaři či zdravotníci. Nerozumí této problematice a proto potřebují vést a radit od zdravotních odborníků a od vládních politiků, jak se v této situaci chovat. 

Já osobně důvěřuji vládním opatřením a dodržuji je. Věřím tomu, že „nahoře“ jsou lidé odborně vzdělaní, morálně vyspělí, kteří cítí zodpovědnost za náš národ. To musí totiž patřit k vysokým státním i politickým funkcím! I k funkcím zastupitelů kraje!

 

Jak hodnotíš mediální situaci v naší zemi, případně v kraji?

Špatně. Mluvím o celostátní úrovni, která se ale dotýká i lidí v našem kraji. A uvedu proč. Některá media v rukou mediokracie a oligarchů se staly pouze nástrojem pro jejich cíle. U nich nejde o objektivní zpravodajství o tom, co se kde stalo, aby tato media tzv. „zrcadlily svět“, ale prioritně jde o politickou propagandu, prosazování svých zájmů, špinění druhých a šíření nenávisti.
Uvedu jeden příklad k zamyšlení, jak se situace vyvíjí. A podotýkám, že slovo „vývoj“ je to důležité o co jde! V době po roce 1989, kdy už v naší zemi naplno zvítězila láska a pravda, když někam přijel prezident Havel, a já jsem nikdy nebyl jeho obdivovatel, tak to byl pan prezident naší země a všichni jsme tuto nejvyšší státní funkci respektovali.  Dnes pod vlivem štvaní v mediích, prezident Zeman položil někde kytici s prezidentskou stuhou a nějaký primitiv ji vzal a nacpal ji do odpadkového koše za potlesku velkého počtu přihlížejících. Dříve něco nepředstaviteleného. Premiér Andrej Babiš už chodí pokládat kytici na Národní třídu k výročí 17.11. o půlnoci, když tam nikdo není. Jinak dav na něj hází různé věci, píská, nadává. Otázka zní, jak to bude u nás vypadat za  tři roky? Tady je nějaký vývoj a to štvaní pokračuje dále. To už se bude chodit na takové akce s baseboolovou pálkou? Je čas začít brzdit! 
Nechvalně známý miliardář Bakala, který vlastní velký mediální dům v Praze se nemá rád s prezidentem Zemanem! Bakalovo média proto nenechají na prezidentovi nit suchou. Ať prezident udělá cokoliv, vždycky je to špatně! To, co udělá prezident za 14 dní, my už dopředu víme, že to bude podle nich zase špatně. Takhle to funguje! 

 

Přesto, jak se to týká občanů našeho kraje?

Uvedu i jiný příklad. Mnoho občanů v našem kraji je také nespokojeno se zpravodajstvím českých veřejnoprávních medií, a to zejména České televize, ale i Českého rozhlasu i ČTK. Netýká se to celé programové skladby, ale zpravodajství a to především zahraničního. Tvrdí, že tato media často lžou a manipulují veřejným míněním o tom, co se děje zejména ve válečných místech světa, aktuálně v Sýrii, Libyi a na Ukrajině. Tvrdí, že tato media u nás, za naše peníze, za peníze českých daňových poplatníků prezentují a obhajují národní zájmy cizích velmocí, především USA, které třeba v Sýrii hrubě porušují mezinárodní právo a Chartu OSN. Já si to myslím také! Přitom zájmy naší republiky jsou jiné. 

Jenže na nějakého Frantu či Pepíka z našeho kraje, nebo skupinku lidí ze Železné Rudy nikdo nebere zřetel, případně z Kralovic, Kolovče, Hrádku u Rokycan  či Plzně. 

Proto jsme do našeho krajského volebního programu dali do kapitoly s názvem „ Bezpečnost“ odrážku, že budeme usilovat také o „informační bezpečnost“. Občané musí dostávat objektivní informace, aby se mohli správně rozhodovat. A to je úkol i pro zastupitele na krajské úrovni i pro poslance a senátory na celostátní úrovni. Hlas těchto lidí z našeho kraje musí být slyšet prostřednictvím jimi volených zástupců! Je třeba situaci v těchto mediích kultivovat!

 

A co když jde o problémy mimo kompetence krajského zastupitelstva?

Když jsme se bavili v naší straně před volbami nad tvorbou našeho krajského volebním programu KSČM na roky 2020 – 2024, tak jsme si kladli otázku? Budeme se zaobírat jenom tím,  co je v kompetenci hlasování zastupitelstva kraje, nebo budeme řešit všechny problémy, které trápí občany našeho kraje? Zvítězilo to druhé! Zastupitel není jenom zastupitelem na zasedání, kde hlasuje. Zastupitelé mohou zveřejňovat své názory v mediích, žádat vysvětlení, žádat nápravu a opatření. Mohou upozorňovat na problémy, mohou nastavovat zrcadlo. A krajské zastupitelstvo má také zákonodárnou iniciativu, může předkládat návrhy zákonů do Parlamentu ČR. Takže všechny tyto formy chceme využívat. A netýká se to zdaleka jenom medií, ale i otázky bytové výstavby, působení pracovních agentur v kraji, které ale reguluje centrum, nebo zdravotnictví, aj. Je řada věcí a problémů, které se prolínají všemi úrovněmi – celostátní, krajskou i obecní. Kraj je součástí celku!

 

Ty jsi se vyjádřil ve volebních novinách KSČM, že v České republice zuří v mediích informační válka?

Ano, je to tak. Částečně už jsem se tohoto tématu dotkl. Upřesním, že se jedná o válku vedenou pomocí informací o tom, jaké informace se mají k lidem dostat či nedostat, co si mají lidé o události myslet a jak mají následně jednat a volit. Věnoval jsem se tomuto tématu intenzivně několik posledních let a napsal jsem na téma „Informační a hybridní válka“ knihu, která má cca 160 stran. Je to zajímavé čtení.

Doporučil bych ji k přečtení každému, kdo se zajímá o politiku, všem zastupitelům, poslancům a senátorům. Budou to potřebovat! Vstoupili jsme jako lidstvo díky technologickému pokroku do nové, vyšší vývojové etapy – Informační epochy! Lidé díky internetu a jiným technologiím mají velké možnosti ovlivňovat politiku, dají se u nich snadno vzbudit emoce podstrčenou zprávou, lidé objevují pro ně doposud neznámé informace, boří se některé historické pravdy a dogmata. Svět se rychle mění. A informace mají velkou schopnost pohnout věcmi správným směrem, ale i ničit a bořit! Je to u nás ještě málo propracované téma, i když se o hybridních hrozbách často mluví, tak právě proto!

 

Jaké oblasti by ses chtěl věnovat v Krajském zastupitelstvu, pokud budeš zvolen zastupitelem? 

Právě této oblasti, informování o práci krajského zastupitelstva a úřadu, propagaci kraje a marketingu, některým rozvojovým projektům.

 

Jaké je tvoje krédo?
Pro tyto volby nemám žádné krédo. Je to pro mě výzva kandidovat. Možný začátek něčeho nového. Jezdím teď pracovně hodně po Plzeňském kraji, Kralovice, Sušice, Domažlice, Stříbro, Rokycany a vidím, že Plzeňský kraj je velký a vidím jak lidé žijí. A líbí se mi ten kraj, ta příroda! Přistupuji k tomu spíše s pokorou, rozhodně nejsem žádný suverén. Myslím ale, že přípravu mám dobrou, byl jsem 12 let zastupitel města Přeštice. Vím o čem ta funkce zastupitele je.
 
 

Co bys vzkázal voličům?

Přijďe k volbám i v této nelehké covidové situaci a dejte hlas kandidátce KSČM - číslo 63!

KSČM je dobrá značka!

 

Zde je odkaz na náš "Volební program KSČM" pro Plzeňský kraj na roky 2020 - 2024. Klikněte na odkaz níže: 

https://plkr.kscm.cz/cs/volebni-program-kscm-pro-volby-do-zastupitelstva-plzenskeho-kraje-na-roky-2020-2024

 

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM