Rozhovor s Ing. et Ing. Janen Bozděchem, Ph.D., 2. na kandidátce KSČM

30. 9. 2020

Ing. et Ing. Jan Bozděch, Ph.D.
34 let, bez politické příslušnosti
starosta městyse Klenčí pod Čerchovem
2. na kandidátce KSČM pro krajské volby 2020

 

Otázky Ing. et Ing. Janu Bozděchovi, Ph.D. pokládal tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM. 

Honzo, začneme u zdravotnictví. Jak vidíš situaci ve zdravotnictví na okrese Domažlice?

Bohužel situace je velmi ovlivněna pracovním trhem a ekonomikou sousedního Bavorska. U nás je odliv lékařů skutečně markantní zejména v nemocnicích. V oblasti praktiků a dalších menších praxí je problém menší. Zdá se mi však, že určitá nezávislost lékařů v rámci vlastní praxe je silnější, než-li zaměstnanecký poměr v rámci nemocnic. V tomto je potřeba hledat rezervy a nestačí jen navyšování mezd, spíše je potřeba hledat další možnosti seberealizace daných odborníků (lékařů) a doplňkového personálu, ať už se jedná o vzdělávání, kulturní život.

 
Jaké jsou největší problémy okresu Domažlice, které je potřeba řešit za pomoci Plzeňského kraje?

Potřebujeme udržet aktivní služby. Kraj může pomoci právě v oblasti zdravotnictví, sociální péče a dopravy. Domažlicko lze považovat za větší či menší venkov a zejména v odlehlých částech okresu mohou být problémy s dostupností služeb. Kraj by proto měl posilovat v zajištění všech služeb a to i za cenu, že bude někdy potřeba zapojit obce.

 

Pracuješ jako starosta městyse Klenčí pod Čechovem. Do čeho městys nyní nejvíce investuje peněz pro svůj rozvoj?  

Potřebujeme budovat základní infrastrukturu, jako je např. kanalizace, vodovod. V částech obce a osadách stále není dokončena. Nyní však největší investice jdou do záchrany majetku městyse, protože máme řadu budov, které jsou již ve velmi špatném stavu a pak připravujeme velký projekt výstavby bytových domů, který však zrealizujeme v horizontu několika let. Čeká nás také rozsáhlá rekonstrukce základní školy a v neposlední řadě se věnujeme podpoře kultury a sportu např. rekonstrukcí areálu Staré pošty či rekonstrukcí tenisových kurtů.

 

A co je takovým symbolem městyse, když se řekne Klenčí pod Čerchovem, co se má lidem vybavit?

Klenčí symbolizuje Horní Chodsko, malebné městečko v krásné krajině, Jindřich Šimon Baar, folklor a bylo by toho mnohem více.

 

Ty jsi také dobrovolný hasič. Jaké problémy řešíte u hasičů a co z toho se týká Plzeňského kraje?

Největším problémem je bezpochyby personální zajištění. Odliv mladých lidí často způsobí, že nám do jednotky nechtějí přicházet noví lidé. Druhou stránkou je zastaralá technika, tu se ale zejména díky národním programům podařilo obnovit a dnes jsme na nejvyšší možné úrovni. Kraj nás dotačně podporuje a těžko by mohl dělat více, možná bychom ale potřebovali lépe propagovat práci hasičů právě na úrovni kraje a příp. zkusit cílenou propagaci. Možná by se pak zájem zvýšil. Případně hledat cesty, jak dotační programy na věcné vybavení zaměřit spíše na odměny pro dobrovolné hasiče.

 

Jsi také místopředseda Kontrolního výboru Svazu měst a obcí v Praze. Co by se nechalo nově z těchto jednání přenést do praxe do Plzeňského kraje a do Domažlického okresu.

Na SMO ČR si vážím zejména jedné věci, i když je zde mnoho lidí rozdílných názorů, snaží se všichni realizovat stejný směr a to je prospěch obyvatel naší země. Díky jednáním se podařila řada věcí a právě to, že jeden na druhého nesmyslně nehází špínu, jako je zvykem ve vyšší politice, daří se také dané věci realizovat. 

Předpokládám, že samotné kontrolní orgány na úrovni kraje svoji práci dělají též kvalitně, přesto se mi líbí jasný řád kontrolního výboru svazu, příp. i tzv. výjezdní zasedání, abychom měli možnosti poznat i jiné kouty naší země a nezůstalo pouze u jednání v Praze. 

Velmi dobrá je také účast jednotlivých pracovníků kanceláře svazu při jednáních, protože oni jsou odborníky na jednotlivé oblasti.

 

Někde jsi o sobě napsal, že jsi domácí kutil. Tak nám prozraď, s čím si doma hraješ, když máš volno? 

S manželkou rekonstruujeme dům v Klenčí, proto se veškeré kutilství spojuje s touto rekonstrukcí. Jako strojař mám rád jakoukoliv práci s kovy – prostě je to taková ta typická vůně oceli. Nyní ještě zkouším různé práce se dřevem. Určitě bude prostor pro lehkou laickou modelařinu např. železnice. Protože máme dvouletého syna, tak veškeré kutilství směřuji právě k němu, aby toho co nejvíce mohl poznat.

 

Jak vnímáš budoucnost Chodska jako folklorní oblasti a všeobecně zájmové činnosti na okrese?

Jsem rád, že ještě stále máme mezi sebou nadšence, bez kterých by bylo možné jen těžko mít např. dětské soubory, folklorní soubory i zájmová sdružení. Jsou to lidé, kteří tuto práci dělají obvykle ve svém volnu a bez odměny. Proto doufám, že současné folklorní soubory budou i nadále pokračovat, že se třeba rozrostou i do dalších měst a obcí a že si Chodsko udrží svůj folklór, protože to je pro nás to typické.

 

Co bys na závěr vzkázal voličům?

Přijďte při volbách dát hlas volebnímu číslu 63 - kandidátce KSČM!
Zde je odkaz na náš "Volební program KSČM" pro Plzeňský kraj na roky 2020 - 2024. Klikněte na odkaz níže:
https://plkr.kscm.cz/cs/volebni-program-kscm-pro-volby-do-zastupitelstva...

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM