Filip: Naším cílem je udržet počet mandátů, vrátit se do Senátu

25. 9. 2020

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip poskytl Mladé frontě Dnes rozhovor., který vyšel 25. 9.

Už v dubnu jste měli mít volební sjezd, který jste museli kvůli koronavirovým opatřením zrušit a přesunout na konec listopadu. Bude teď na podzim?

Pořád s ním počítáme. Doufám, že bude po druhé vlně a uděláme ho.

Zatím to podle nárůstu případů nakažených a prognóz moc nevypadá. Máte nějaké scénáře, kdyby sjezd kvůli hygienickým opatřením být nemohl? Přece jen máte 300 delegátů…

No, ale máme před sebou říjen a celý listopad. Zatím smlouva na pronájem místností a ubytování v Brně platí. Samozřejmě máme i scénáře, kdyby se sjezd uskutečnit nemohl. Stanovy říkají, že musíme mít sjezd jednou za čtyři roky, ale my si ho nařídili za dva. Máme dva a půl roku po sjezdu, takže je čas. Mohli bychom to odsunout, mohli bychom udělat zasedání ústředního výboru, které by mohlo rozhodnutí učinit místo sjezdu.

Vedl byste KSČM do parlamentních voleb, kdyby se sjezd na konci listopadu nekonal?

To je otázka pléna ústředního výboru, pokud by sjezd nebyl. Jsme přesvědčeni, že všechny případné změny členů ústředního výboru, výkonného výboru, provedeme ještě teď v listopadu.

Už víte, jestli budete chtít obhajovat křeslo předsedy, na což zatím odmítáte odpovědět?

Ještě ne, ještě jsem se nerozhodl. Rozhodnu se až pro kádrovou komisi, tedy na poslední chvíli.

I kdybyste předsednický post obhajovat chtěl, na konci listopadu asi nebudete v úplně snadné pozici, ne? Senátní volby komunistům nejdou tradičně a v krajských si oproti výsledku před čtyřmi roky téměř jistě pohoršíte…

Myslím, že to je trochu přání otcem myšlenky. Ve středu jsem byl na mítinku v Ústí nad Labem (jediný kraj, kde má KSČM hejtmana Oldřicha Bubeníčka, jenž už nekandiduje, pak spolu s hnutím ANO a ČSSD vládne jen ve Středočeském kraji – pozn. red.). Je tam respekt k výsledkům práce našich radních a hejtmana. Takže nemám obavu. Vnímám posun i v jiných krajích, kde se mohou naše výsledky zlepšit. Naším cílem je udržet počet mandátů, vrátit se do Senátu. Tak uvidíme, jestli se to povede naplnit.

Naposledy jste mezi stranami skončili na třetím místě se ziskem 10,55 procenta hlasů. Letos podle průzkumů budete možná rádi, když se v některých krajích do zastupitelstev vůbec dostanete. Fakt se toho neobáváte?

Poslední průzkumy byly manipulativním krokem těch agentur. Protože tam jsou nad pět procent politické strany, které ani nenaplní kandidátní listiny. Ty průzkumy tedy sice nepodceňuji, ale ani nepřeceňuji. Lidé se nějak rozhodnou, otázkou bude, jaká bude volební účast. Je tam mnoho neznámých. Takové volby, jako budou ty v koronakrizi, ještě Česká republika nezažila. Takže odhady jsou spíš součtem nějakých nepřesných čísel.

Více se dočtete ve vydání Mladé fronty dnes.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes