Rusko provedlo 6.10.2020 úspěšné státní vojskové zkoušky na přijetí těžké protilodní křídlaté hyperzvukové rakety Zirkon do výzbroje námořnictva

9. 10. 2020

Dne 6.10.2020 doložil v hlášení náčelník generálního štábu armády Ruské federace generál Valerij Gerasimov prezidentu Putinu, vrchnimu veliteli ruských vojsk, že námořnictvo Severomořské baltské flotily úspěšně ukončilo státní vojskové zkoušky na přijetí těžké protilodní hyperzvukové křídlaté raketu Zirkon do výzbroje námožnictva.

Při vojskové zkoušce a přejímce této rakety do výzbroje pod dohledem státní zkušební komise byla raketa odpálena v 07:15 hodin moskevského času v Barentsovo moři z fregaty Admirál Gorškov a raketa plně zničila hladinový cíl ve vzdálenosti 450 km v Bílém moři nedaleko Špicberk. 

Let rakety trval cca 4,5 minuty, přičemž nejvyšší výška letu rakety byla 28 km. V konečné fázi letu nalétávala raketa na cíl prakticky kolmo z výšky. Raketa překročila při letu rychlost cca 10000 km za hodinu, (8 Machů) přičemž za letu ještě manévrovala.

Tyto rakety jsou určené pro ničení především velkých hladinových cílů 1. kategorie, což jsou velké letadlové lodě a torpédoborce. Na cíl je vždy odpalováno několik raket najednou, přičemž rakety mezi sebou v době letu komunikují a poté si volí rozdílné místo zásahu cíle.

Rusko tím demonstrovalo svojí námořní sílu právě v regionu Baltského a Severního moře, kde často provokuje námořnictvo NATO na hranici teritoriálních vod Rusko federace. Právě z tohoto akvatoria se očekává raketový útok NATO na Ruskou federaci.

V NATO zavládlo zděšení, protože proti těmto novým hyperzukovým ruským raketám není zatím obrana. NATO nemá technické prostředky na souši ani na moři na to, aby tuto raketu stačilo zachytit radiolokátory, předat informaci protiraketové obraně a odpálit proti ní nějakou střelu, která by ji dostihla a zneškodnila.

Ruská federace je k dnešnímu dni jediná země na světě, kdo umí vyrobit tyto rakety a kdo je fakticky zavedl do výzbroje!

Bližší technické parametry rakety nejsou známé, je to státní tajemství. Odborníci odhadují že váha rakety bude do 3 tun a její dolet kolem 1500 km. 

Ruská federace tak uskutečnila technologický průlom, který ji zabezpečuje spolehlivou obranu na moři, na několik desítek let dopředu.