Stanovisko Výkonného výboru Plzeňského krajského výboru KSČM k aktuální politické situaci z 2.11.2020

2. 11. 2020

Členové Výkonného výboru Plzeňského KV KSČM se na svém jednání, dne 2. listopadu 2020 v Plzni, zabývali kromě naplňování programových otázek strany, také aktuální politickou situací v kraji. To proto, že rodící se vládnoucí koalice po krajských volbách postupuje velmi pomalu.

Josef Bernard (STAN, dříve ČSSD) co by nejúspěšnější politik v zisku preferenčních hlasů, ale také přeběhlík, opět slibuje. Tentokrát nápravu v souvislosti s pandemií a řešením personální situace a spolupráce s Krajskou hygienickou stanicí. Jednání se bezdůvodně také zdržela díky druhému kolu senátních voleb a zákulisnímu „besedování“ o nové vládě, což na transparentnosti také nepřidá. Josef Bernard na jedné straně tvrdí, že zásadní neshody nepanují, ale nedokáže vysvětlit, proč se jednání neúměrně protahují. Jisté je, že jde o nejen hejtmanský post, ale i posty náměstků a radních. Ale co především je důležité, co budou mít radní ve svých gescích.

Bez povšimnutí nemůže zůstat ani vítězné ANO, které nabídlo 6 míst v radě kraje za předpokladu, že dostane hejtmanský post. Je třeba vzít v úvahu, že na úrovni města Plzně a některých obvodů koalice s ANO fungují, a nikdo nedokáže předjímat, co by se stalo, kdyby ANO vypovědělo koaliční smlouvu a spolupráci právě na úrovni města Plzně.

Bez povšimnutí nelze nechat i skutečnost, že koalici ODS + TOP 09 se spolupráce s Piráty nehodí.

Výkonný výbor Plzeňského KV KSČM tyto hrátky s nekonečným řešením ustavení vlády kraje odsuzuje. Neustálé oddalování není v zájmu jeho občanů.

KSČM bude i při sníženém počtu mandátů v Zastupitelstvu Plzeňského kraje dál vycházet z přijatého volebního programu a hájit zájmy většiny občanů.

 

 

Autor: 
RSDr. Jan Rejfek, tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Výkonný výbor Plzeňského KV KSČM