Stanovisko Výkonného výboru Plzeňského KV KSČM k aktuální politické situaci

7. 12. 2020

Členové Výkonného výboru Plzeňského KV KSČM na svém jednání dne 7. prosince 2020 v Plzni posoudili situaci v kraji po ustavujícím jednání jejího zastupitelstva.

Kriticky se vyjádřili k tomu, že vládnoucí koalice obešla opoziční strany, včetně Hnutí ANO, které ve volbách zvítězilo.

Pokud by byla pominuta tato skutečnost, nemilé je zvýšení počtu náměstků nově zvolené hejtmanky. Celkově je jich sedm, což s sebou nese i nemalé finanční zatížení v době, kdy se budou hledat rezervy v souvislosti s pandemií. A nejen to, dochází k značné kumulací funkcí.

Nová koalice prosadila ustavení 15ti jedenáctičlenných výborů, z nichž je 8 předsedů uvolněných, opět se značným finančním zatížením.

Plných 133 míst ve výborech přidělila sobě a opozici nabídla jen 32, což je i v rozporu s poměrným zastoupením.

KSČM takovéto řešení odsuzuje! 

Vlády kraje se tak ujímá ve skutečnosti ODS (i když s podporou dalších stran), kterou podpořilo jen 35 890 voličů z 452 341 zapsaných.

Výkonný výbor Plzeňského KV KSČM ustavení takovéto vlády kraje odsuzuje, neboť mohou selhávat kontrolní mechanismy, které v minulosti opozice měla! 

Přesto bude KSČM v Zastupitelstvu Plzeňského kraje dál vycházet z přijatého volebního programu a hájit zájmy většiny občanů!

 

7. prosince 2020

Autor: 
Výkonný výbor Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Výkonný výbor Plzeňského KV KSČM