Ondráček: Když už mohou mít výjimku ze zákazu nočního vycházení půlnoční bohoslužby, tak nechápu, proč to nemůže projít i na Silvestra

23. 12. 2020

Poslanecká sněmovna schválila v úterý vládní žádost o prodloužení nouzového stavu do 22. ledna. Vláda se kvůli samotnému formálnímu prodloužení sejde ve středu. Ministr zdravotnictvi Jan Blatný počítá s přechodem do pátého stupně protiepidemického systému. To by znamenalo například opětovné uzavření specializovaných obchodů, další uzavírání služeb či prodloužení zákazu nočního vycházení.

Ačkoliv Blatný mluvil původně o možném termínu 25. prosince, vláda bude zvažovat i termín 27., který zmiňoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Pro prodloužení nouzového stavu do 22. ledna hlasovalo 55 ze 104 přítomných poslanců. Pro byli poslanci ANO, ČSSD a většina komunisů. Jeden poslanec KSČM, dva Piráti a všichni přítomní občanští demokraté a lidovci se zdrželi, ostatní byli proti.

Že potrvá nouzový stav dalších 30 dní, jak vláda chtěla, začalo být zřejmé poté, co poslanec KSČM Zdeněk Ondráček řekl, že strana bude „většinově hlasovat“ pro plné prodloužení nouzového stavu. Ve svém projevu se vlády a jejích opatření zastával. Vyjmenoval však i mnoho výhrad, byl by pro vyšší kompenzační bonus, hovořil i o možných změnách v tom, které děti by měly při nejtvrdším stupni opatření být doma a které stále chodit do školy.

KSČM vyzvala vládu k výjimce ze zákazu vycházení v noci na Silvestra. Blatný to odmítl. "Z medicínského hlediska plně chápu tvrdý postoj ministra Blatného a jeho odmítání výjimek, ale... Jestliže mohou na Vánoce probíhat půlnoční bohoslužby (mají výjimku ze zákazu vycházení), tak proč něco podobného a za podobných podmínek neumožní i na Silvestra? Už jsem kontaktoval pana premiéra a šéfa ÚKŠ," řekl Ondráček

Mediální úsek ÚV KSČM