Ruský RuNet jako ochrana před kybernetickými útoky a kybernetickou válkou

1. 2. 2021

Rusko úspěšně otestovalo situaci, kdy přesměruje veškerý internetový provoz pouze na místní servery a v podstatě jej odpojí od globálního internetu.

V současné době začala Ruská federace testovat svou vlastní internetovou alternativu ke globálnímu a na USA závislém internetu nazvanou RuNet. RuNet je v podstatě nástroj pro odříznutí země od západního světa. Pokud je to nutné, Rusko bude moci omezit provoz internetových služeb a přesměrovat veškerý provoz na ruské servery. Jinými slovy, některé zahraniční stránky nebo služby nemusí fungovat vůbec nebo pouze v omezeném režimu, nebo budou uživatelé přesměrováni na stránky ruských alternativ.

Ruská vláda potvrdila, že testy "odříznutí" od internetu byly úspěšně provedeny, a federace by proto měla být připravena zasáhnout v případě kybernetické nouze. Ministerstvo komunikací uvedlo, že běžní uživatelé během zkušebního provozu neviděli žádné změny v používání internetu. Očekává se, že ministerstvo výsledky předloží prezidentu Putinovi v nejbližších dnech.

 

Zdroj: 
server BBC.