KSČM pro státní podporu domácího leteckého průmyslu

9. 2. 2021

Stát se musí zvláště v současné době probíhající pandemie COVID-19 aktivně podílet na podpoře českého leteckého průmyslu. Je o tom přesvědčen předseda ÚV KSČM, místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip, který ve věci podpory českého leteckého obranného průmyslu interpeloval ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO).

Český obranný průmysl je více než kterýkoli jiný závislý na exportu svých výrobků, upozornil ve své interpelaci Filip. »V dnešní době vzhledem k epidemickým nařízením byla většina podniků nucena omezit své aktivity v zahraničí, a to sebou přináší nemalé problémy pro chod jednotlivých podniků. Právě v této době je potřeba, aby ČR prostřednictvím ministerstva obrany podpořila český obranný průmysl v prioritních zakázkách i možnosti poskytnutí zálohových plateb u již uzavřených zakázek,« uvedl Filip. Je podle něj s podivem, že např. stále nedokončená akvizice čtyř letounů L39 NG počítá s tím, že jejich výrobce Aero Vodochody je nucen celou jejich výrobu předem sám financovat a nedostane žádné zálohové platby, jak to je běžné při akvizici vojenských letounů či objednaných vrtulníků.

Filip připomněl, že podnik už v březnu ukončil jednání a připravil výhodnou smlouvu s LOM Praha, s. p., o nákupu cvičných proudových letounů L39 NG pro Centrum leteckého výcviku (CLV) Pardubice. To je, po zrušení školní letecké základny, jediným poskytovatelem vojenského leteckého výcviku pro AČR.

Filip zdůraznil, že zabezpečení leteckého výcviku taktických pilotů je jednou ze strategických schopností důležitých pro obranu státu. »Ministerstvo obrany tímto svým postupem ohrožuje zajištění leteckého výcviku pilotů taktického letectva VzS AČR silami a prostředky českého obranného průmyslu,« konstatoval předseda komunistů.

Ministerstvu chybí pravomoci

Na ministra se proto obrátil s řadou otázek týkajících se podpory českého leteckého průmyslu. Chtěl mimo jiné vědět, zda ministerstvo zvažuje toto odvětví finančně podpořit, jak a podle jakého klíče. Metnar ve své odpovědi uvedl, že si je sice vědom složité situace, ve které se některé podniky českého obranného průmyslu ocitly v souvislosti s probíhající pandemií, při vynakládání finančních prostředků je však MO vázáno platnou legislativou. »Dle současného právního rámce ministerstvo nedisponuje pravomocemi k řešení finanční podpory českého obranného průmyslu v případě pandemie. Ze stejného důvodu nemá MO vytvořen žádný klíč k poskytování takové finanční podpory,« vysvětlil ministr.

K dotazu, proč vláda dosud neprojednala smlouvu o pořízení cvičných proudových letounů L39 NG, Metnar uvedl, že stále existují tři otevřené body – cenové podmínky, dosud nedokončená certifikace uvedených letounů a také průmyslová spolupráce státního podniku se společností Aero Vodochody AEROSPACE, a. s., Věří, že po jejich vyjasnění dojde k posunu.

Každý nákup je individuální

Filipa také zajímalo, proč není MO schopno zajistit, aby výrobce letounů L39 NG Aero Vodochody měl alespoň podobné platební podmínky jako zahraniční dodavatelé a mohl od státního podniku LOM Praha dostat zálohové platby. Metnar ve své odpovědi poukázal na to, že každý nákup je individuální a zálohové platby se hradí na základě jednotlivých dohod. »V případě nákupu letounů L39 NG jsou smluvní podmínky předmětem vyjednávání mezi dvěma komerčními subjekty – výrobcem a dodavatelem těchto letounů – akciovou společností Aero Vodochody AEROSPACE a státním podnikem LOM Praha, který však v aktuální situaci nemá disponibilní finanční prostředky, které by mohl poskytnout jako zálohu,« uvedl ministr.

V neposlední řadě předsedu komunistů zajímalo, jakým způsobem chce ministerstvo obrany zajistit vojenský letecký výcvik po zrušení školní letecké základny. Metnar odpověděl, že ministerstvo nadále počítá s využitím CLV Pardubice. »Možnost zajištění výcviku v zahraničí během mého působení na ministerstvu nebyla a ani nebude nikdy projednána,« ujistil Filipa. Nicméně předsedu komunistů ministrovy odpovědi neuspokojily, interpelaci tak čeká projednání na plénu Sněmovny. Filip už před časem novinářům řekl, že by chtěl, aby se této debaty zúčastnil také premiér Andrej Babiš (ANO).

Autor: 
jad
Zdroj: 
ihalo.cz